StoryEditorOCM
Dalmacijaagropoduzetništvo

U Provansi uče o projektu ljekovitog bilja

Piše PSD.
26. lipnja 2013. - 22:52

Desetak proizvođača mediteranskog ljekovitog bilja s otoka Hvara i još njih toliko iz Hercegovine s predstavnicima Općine Jelsa, Udruge “Dalmatica Viva” i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, te Federalnog agromediteranskog zavoda i Regionalne agencije iz Mostara, 30. lipnja kreće na petodnevno studijsko putovanje u Provansu, vezano za provedbu prekograničnog projekta Europske unije IPA CBC CRO BiH, vrijednog 450.125,40 eura.

Općina Jelsa je vodeći partner i zadužena za cjelokupnu organizaciju stručnih posjeta, što uključuje udruge proizvođača ljekovitog bilja, zadruge, OPG, te prerađivačke centre i kozmetičku industriju u spomenutoj pokrajini. - Glavni cilj projekta je stimulirati ekonomski razvoj prekograničnog područja, osobito kad je riječ o povezivanju i suradnji na planu agropoduzetništva.

Naime, na ovaj način želi se povećati konkurentnost agroekonomskog sektora poboljšanjem prerađivačke tehnologije, kvalitete proizvoda i prezentacije na tržištu, što će proizaći iz boljeg povezivanja poduzetnika i institucija koje podupiru poduzetništvo i razvoj istraživačkog sektora na prekograničnom području - kazala je Adela Golub, univ. spec. polit., project-managerica “Adristorical landsa”, s uvjerenjem da će iskustva sa studijskog putovanja zasigurno pridonijeti jačanju poduzetništva, osobito u pogledu novih nasada, te proizvodnje i unaprjeđenja opreme za preradu ljekovitog bilja kako na otoku, tako i u Bosni i Hercegovini.

Inače, projekt je uistinu dobrodošao s obzirom na to da se posljednjih godina na našem najsunčanijem škoju sve više gubila prerada ljekovitog i eteričnog bilja, a to područje je nekada davno bilo kolijevka lavande budrovke.

Dakle, aktivnostima se ide upravo prema zaštiti geografskog podrijetla te sorte, okrupnjavanja i osnivanja udruge proizvođača ljekovito bilja, te stvaranja zajedničkog tržišta s prekograničnim partnerima i prodaje u turističke svrhe na vlastitom području, a što će neupitno ojačati tu gospodarsku granu na otoku Hvaru već u idućoj kalendarskoj godini.

Napisao i snimio Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 06:46