StoryEditorOCM
DalmacijaCARSKO ODLIKOVANJE

Tonči Tadić u društvu Eastwooda i MacArthura

Piše PSD.
3. svibnja 2014. - 11:02
Orden izlazećeg sunca zlatnih zraka s ovratnikom - isti onaj kakav je prije nekoliko godina dobio američki glumac i redatelj Clint Eastwood za svoj film “Pisma s Iwo Jime” - japanska vlada je zadnjega dana travnja odlučila dodijeliti i našem Hvaraninu dr. Tončiju Tadiću.

Znanstvenom suradniku Instituta “Ruđer Bošković” i potpredsjedniku Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva prestižno carsko odlikovanje dodjeljuje se za njegov značajan doprinos promicanju prijateljskih odnosa između Japana i Hrvatske, te za pomoć u znanstvenoj razmjeni na području nuklearne fuzije.

Dr. Tadić našao se u uglednom društvu vlasnika Ordena izlazećeg sunca koje, među ostalim, čine Malcom Frazer, Douglas MacArthur, Konrad Adenauer i već spomenuti Clint Eastwood.

To je u kratkom roku drugo inozemno priznanje javnom i znanstvenom radu dr. Tadića koji je odnedavno kao prvi Hrvat u povijesti izabaran i za člana prestižnog znanstveno-tehničkog Povjerenstva Europske komisije za atomsku energiju.

Tadić je koncem 90-ih bio gostujući znanstveni istraživač na Osaka National Research Institute (ONRI-AIST) kao stipendist Japanske agencije za znanost i tehnologiju. Kao nuklearni fizičar posvetio se znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između dvije zemlje, a vodio je zajednički istraživački program Japanske agencije za znanost i tehnologiju i hrvatskog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

U obrazloženju priznanja posebno se ističe i Tadićev veliki prilog nepristranom informiranju hrvatskih građana o situaciji u Japanu nakon velikog potresa i tsunamija 2011. godine, u vrijeme najveće krize nuklearke Fukushima.

A. B. Krile

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 19:48