StoryEditorOCM
Dalmacijadrvena građevina oduševljava turiste i mladence, ali ima i nezadovoljnika

Tko krade matice sa trogirskog mosta?

Piše PSD.
22. kolovoza 2008. - 15:47

Radi se o specijalnim vijcima koji se ne mogu nabaviti u slobodnoj prodaji, zbog čega će izradu čak 30 novih matica trebati naručiti u ‘škveru’

Tko skida matice s vijaka koji učvršćuju glavni nosač na drvenom pješačkome mostu u centru Trogira? Zašto? - pitanja su koja ovoga ljeta muče Trogirane, koji - u strahu od urušavanja - redovno preko lokalne radiopostaje apeliraju da se to prestane činiti.

Prvo ozbiljno upozorenje o toj neobičnoj krađi stiglo je u Odjel gradske uprave za komunalu početkom sezone. Utvrđeno je da je od 250 vijaka od nehrđajućeg čelika (inoxa), njih tridesetak do sada ostalo bez matica.

Kradljivcima je pomogla ljetna žega na kojoj se drvena konstrukcija mosta rasuši i u tom procesu matice olabave pa ih se jednostavno može skinuti. Zimi drvo nabubri pa to nije moguće - pojasnio je pročelnik Komunalnog odjela Zdravko Lučić.

Radi se o specijalnim vijcima koji se ne mogu nabaviti u slobodnoj prodaji, zbog čega će Odjel izradu matica najvjerojatnije naručiti u trogirskom brodogradilištu.

U nagađanjima tko i zašto skida matice, čuje se svašta: dok su neki uvjereni da kradljivci ne rade to radi materijalne koristi, jer se prodajom 30 matica za staro željezo ne može baš puno zaraditi, drugi su uvjereni da kradljivci rade to radi zloće, želeći pokazati kako se još uvijek ne mire sa činjenicom da je most postavljen.

Inače, drveni pješački most prava je atrakcija turistima koji se na njemu fotografiraju, a gotovo ni jedno vjenčanje u Trogiru nije prošlo, a da se mladenci sa svatovima ne ovjekovječe na tome mostu.

Most će se popraviti

Drveni pješački most, koji povijesnu jezgru Trogira, smještenu na otočiću, spaja s kopnom, projektirao je dr. Jure Radnić, a izradila sinjska tvrtka Naprijed, koja će sanirati most i nadomjestiti i matice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 01:09