StoryEditorOCM
Dalmacijadržavno odvjetništvo odbacilo kaznene prijave protiv svećenika osumnjičenog za blud

Svećenik oslobođen optužbi za pedofiliju: Don Ante Karoglan je nevin

Piše PSD.
22. svibnja 2009. - 15:20

Don Ante Karoglan
Prije nepune dvije godine, točnije sredinom srpnja 2007. na naslovnicama mnogih tiskovina pojavila se fotografija don Ante Karoglana, poznatog svećenika rodom iz Zmijavaca kod Imotskoga.

Naslov ispod fotografije bio je šokantan: “Nakon što ih je prijavio za krađu, župnika optužili za blud.“ Naime, don Ante je tada bio župnik u župi Ostravica Donja u omiškom zaleđu. Uredan kao i uvijek, savjestan u svojem poslu, bio je omiljen među vjerničkim pukom.

I onda je baš tih dana don Ante policiji prijavio krađu u svojem župskom uredu. No, prijava je dobila i povratnu loptu. Dvojica maloljetnika I. S. i D. A. optužila su svojeg župnika za bludne radnje, tvrdeći istražnim organima da ih je don Ante kao maloljetnike godinama sustavno seksualno zlostavljao.

Bio je to šok za sve, ponajprije za don Antinu rodbinu, njegov svećenički red, prijatelje...

Don Antu je privela policija, a istražni sudac ga je saslušao i pustio da se brani sa slobode. Ubrzo je reagirala i Crkva, pa je biskup odmah povukao i suspendirao don Antu.

Pune dvije godine uzorni svećenik naprosto se našao sam na vjetrometini kritika i podsmijeha. Ovih dana u odvjetnički ured Marka Perkušića u Imotskom koji je branio don Antu došao je službeni dopis Općinskog državnog odvjetništva u kojem se ističe da su temeljem čl. 432. stav 3 u svezi s članom 174. stav 1. Zakona o kaznenom postupku odbačene kaznene prijave protiv Ante Karoglana zbog kaznenih djela bludnih radnja iz člana 193. st. 2. Kaznenog zakona N.N.110/ 97 i tako dalje.

Reakcija Crkve

 - Strašno je to bilo. Ne daj Bože nikome to doživjeti. Vjerujte, nekoliko puta sam bio korak od suicida. Onda bih u posljednji trenutak sakupio snagu i tada sam govorio: "Ante, ti nemaš pravo ubiti tijelo koje ti je Bog dao. Sačuvaj duh, on mora biti čvrst". I hvala Bogu, sačuvao sam ga i danas nitko sretniji od mene. No, ostali su ožiljci duboko u meni - veli nam u suzama don Ante u odvjetničkom uredu Marka Perkušića, nakon što ga je ovaj pozvao i uručio mu Odluku Državnog odvjetništva.

U ruci je nosio isječke iz novina, naslovnicu Slobodne Dalmacije, svoga omiljenog lista.

- Ključni moment u cijelom dvogodišnjem procesu bio je onaj istražnog suca Mlađena Prvana, koji nije nasjeo policijskom izvješću, te nije dozvolio da se don Ante pritvori, već je zatražio detaljnu istragu. Mislim da je upravo MUP naivno nasjeo izjavama maloljetnika.

Crkva je također trebala biti opreznija i pričekati kraj ove priče. No,sada je najvažnije da je don Ante Karoglan pošten čovjek i nadasve dobar svećenik rehabilitiran i da može uzdignuta čela proći svojim Imotskim i rodnim Zmijavcima.

- Mi nećemo stati na ovome, idemo u traženje zadovoljštine, kako prema onima koji su moga klijenta lažno optužili, tako i prema nekim tiskovinama koji su bez ikakvih dokaza optužili nevinog čovjeka - riječi su odvjetnika Marka Perkušića.

Sada se očekuje i potez nadbiskupa Marina Barišića, kojemu je osobno don Ante uručio dokument Državnog odvjetništva i odbačenim kaznenim prijavama.

braco čosić / epeha, foto: paun paunović / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:44