StoryEditorOCM
DalmacijaUZ TRI MINISTRA

Svečanost u Divuljama: pušten u rad Kanalizacijski sustav Kaštela - Trogir

Piše PSD.
28. travnja 2014. - 15:00

Mnogi su danas kazali, ovo je povijesni dan kako za Kaštela i Trogir, tako za Splitsko dalmatinsku županiju i Hrvatsku. Naime, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina svečano su u Divuljama pustili u rad Kanalizacijski sustav Kaštela-Trogir, čija je izgradnja stajala gotovo 700 milijuna kuna.

Uz već izgađeni Kanalizacijski sustav Split-Solin te dogradnju vodopskrbnog sustava Split, Solin, Kaštela i Trogir koji je već u funkciji,  puštanjem u rad ovog sustava finalizirala se osnovna konstrukcija jednog od najvećih infrastrukturnih projekata na Mediteranu - Eko projekta.

No, na ovom se neće stati. Najavio je to potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji je istaknuo kako će država na širenje ovog projekta osigurati novac.

- Tu nema straha, novac za daljnje razvijanje ovog projekta sigurno će biti osiguran, kako i za druge slične infrastrukturne projekte na razini cijele Hrvatske. Podršku ovom projektu davale su sve dosadašnje vlade, a cilj projekta je između ostalog čisti Kaštelanski zaljev koji je odavno proglašen crnom točkom Jadrana. Ono što je dobro jest činjenica da će se nastavak finaliziranja ovog projekta provoditi putem bespovratnih sredstava EU-fondova. Dakle, na taj način zamjenili bi se skupi krediti i to je jako važno. Važno je istaknuti kako se puštanjem u rad ovog vrijednog projekta uklonilo 72 kanalizacijska ispusta koja su trovala more kaštelanskog zaljeva. Sada je to eliminirano, radovi na širenju projekta idu dalje, a za završetak cijele priče trebati ćeoko 150 milijuna kuna-izjavio je Grčić.

Zadovoljstvo puštanjem u rad Kanlizacijskog sustava nije krio ni predsjednik Upravnog vijeća Eko agencije i HBOR-a Anton Kovačev naglasivši kako je dosadašnja sveukupna investicija vezana za sve projekte Eka teška gotovo 2 milijarde kuna.

- Nije sve išlo glatko. Dogo vremena izgubilo se za pronalazak lokacije za izgradnju pročišćivača. Radili smo gotovo 12 studija, a da nije bilo Hrvatske vojske koja je dala teren za izgradnju, mislim da mi danas još ne bi bili ovdje,niti bi sustav bio u funkciji. Gotovo pola novca od ukupne investticije dala je država - kazao je Kovačev, dok je kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić naglasio kako će Kaštela, nakon dugog niza godina napokon dobiti čisto more, što je glavni preduvjet za razvoj turizma.

Inače, ovaj sustav koncipiran je od više podsustava, i građen je na temelju 20 građevinskih dozvola.

U ovom trenutku na Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda spojeno je 15 crpnih stanica, 10 sa područja Kaštela, 4 Trogira i 1 s područja Okruga.

- Daljnji zadatak Eko-agencije podrazumjeva nadogradnju i proširenje sustava što se odnosi na izgradnju dijela sekundarne mreže gradova te pripremu projekata vodoopskrbe i odvodnje. Sukladno investicijskom programu Eko agencije u naredne četiri godineosigurano je oko 110 milijuna kuna za projektiranje i izgradnju novih objekata na širem području Splita, Solina, Kaštela i Trogira - izjavio je direktor Eko agencije Danijel Kukoč.

J. Žarko
FOTO: Jakov Prkić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:42