StoryEditorOCM
DalmacijaTUŽILI DRŽAVU

‘Sunčani Hvar’ bi 19.000 kvadrata uz hotel ‘Sirena’

Piše PSD.
18. studenog 2014. - 23:14

Dok se ne okonča postupak sređivanja katastarskog stanja, utvrde granice pomorskog dobra te odredi zemljište za redovnu upotrebu zgrada u hotelskom kompleksu “Sirena”, Trgovački sud u Splitu odgodio je rasprave u predmetu u kojem “Sunčani Hvar” traži upis vlasništva nad dijelom zemljišta unutar toga hotelskog kompleksa, točnije na 19 tisuća kvadrata.

Hotelijersko poduzeće, naime, tvrdi da je izvanknjižni vlasnik te čestice zemlje, pa je radi ispravke uknjižbe na Trgovačkom sudu prije četiri godine tužilo RH koja se upisala kao vlasnik na temelju Zakona o šumama. Sutkinja je donijela odluku o odgodi glavne rasprave do okončanja navedenih postupaka, koji su u tijeku, ali su po svojoj prirodi složeni, i to na zajednički prijedlog “Sunčanog Hvara” i Građansko-upravnog odjela Županijskog državnog odvjetništva u Splitu koje zastupa Republiku Hrvatsku.

“Sunčani Hvar” u tužbi tvrdi da je njegov prednik, Hotelsko poduzeće Hvar, u posjedu zemljišta još od početka 50-ih godina, da je prvu rekonstrukciju starog objekta napravilo 1953. godine. Među ostalim se poziva na zaključak Mjesne zajednice iz 1968. kojim je dano pozitivno mišljenje za dodjelu gradskog zemljišta Hotelskom poduzeću Hvar. Radilo se o dvije čestice zemlje, jedna površine 19 tisuća kvadrata, a druga 50 tisuća. Onda su 70-ih godina na njima izgradili pet paviljona i restoran kompleksa “Sirena”.

– Ako je “Sunčani Hvar” imao sve odluke potrebne za upis prava vlasništva nad kompleksom “Sirena”, zašto nije zatražio izravan upis prije nego što se upisala Republika Hrvatska?! – ironični su u Županijskom državnom odvjetništvu.

Moguća i nagodba?

– Nije točno da je “Sunčani Hvar” vlasnik kompleksa “Sirena” i da Grad Hvar to vlasništvo nije osporio. Zbog toga su Grad Hvar i “Sunčani Hvar” krenuli u parnicu – tvrdi Odvjetništvo u odgovoru na tužbu.

Za vrijeme trajanja te parnice, kao vlasnik cijelog zemljišta u kompleksu “Sirena” upisala se država.

Odvjetništvo nadalje tvrdi kako “Sunčani Hvar” šumsko zemljište nije moglo ni dosjelošću steći u vlasništvo. Također smatraju da hotelsko poduzeće nije moglo steći pravo vlasništva ni građenjem na društvenom zemljištu jer mu nije bilo dodijeljeno pravo korištenja, upravljanja i raspolaganja.

– U tijeku je proces sređivanja katastarskog stanja, a zatim slijedi prijenos podataka u zemljišne knjige, da bismo vidjeli postoji li uopće mogućnost da se nagodimo. Naime, u tijeku je postupak određivanja zemljišta za redovnu upotrebu zgrada. U najgorem slučaju, to je u gabaritima zgrada, a o okolnom zemljištu možemo pregovarati da se za određenu površinu ide u suvlasništvo – kazao je na ročištu zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu.

Najvjerojatnije je riječ o oko 13 tisuća kvadrata za redovitu uporabu zgrada koji bi mogli pripasti “Sunčanom Hvaru”.

Odvjetnik “Sunčanog Hvara” dodao je da su radi određivanja granice pomorskog dobra organizirali javni uvid s ovlaštenim geodetom, predstavnicima RH i Grada Hvara, te da očekuje da će uskoro doći do prijave u katastar.

Tanja Gattin Zebić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 06:44