StoryEditorOCM
DalmacijaVIŠAK DECIBELA

Stanovnici Velikog Prologa: Dođite jednu noć, nećete oka sklopiti!

Piše PSD.
12. listopada 2014. - 13:27

Već jedno vrijeme stanovnici vrgoračkog sela Velikog Prologa bore se raznim dopisima i apelima preko medija, kako bi upozorili na veliku buku koja dolazi s autoceste Vrgorac-Ploče, odnosno obližnjeg vijadukta “Veliki Prolog“, posebno u ljetnim mjesecima kad je promet pojačan zato što, po njihovu mišljenu, nisu postavljeni adekvatni bukobrani koji bi smanjili količinu buke.

No, prema svemu sudeći ovaj problem će ih i dalje moriti, bez obzira na brojne apele, jer u dopisu koji je ovih dana stigao na adresu Ivana Franića, predsjednika Mjesnog odbora, stoji da nema potrebe za dodatnom zaštitom, a sve to potpisuje pomoćnik ministra dr. sc. Marko Lončarević.

“Za dionicu Ravča- Karmatići, na kojoj se nalazi naselje Veliki Prolog, izrađen je glavni projekt u kojem su izvršeni svi akustički proračuni potrebni za određene razine buke i njihov utjecaj na sve stambene objekte. Na osnovi akustičnog proračuna izrađena je geometrijska barijera kako bi razina buke u naseljenim objektima bila u okviru zakonski dopuštenih granica.

Napominjem da je u Velikom Prologu izvršeno mjerenje buke u periodu od 2. travnja do 3. travnja ove godine. Mjerenjem je utvrđeno da ekvivalentna razina buke koju uzrokuje promet na autocesti ne prekoračuje razinu buke za dnevne i noćne uvjete rada, čime je potvrđeno da nema potrebe za dodatnim zaštitama“, stoji, među ostalim, u pismu.

’HAC nema novca’

Međutim, Franić se ne miri s ovom pričom, kao ni velik dio njegovih sumještana.

- Mislim da se prije svega radi o novcima, vjerojatno u HAC-u u ovom trenutku nemaju novca ili ne žele investirati u nove bukobrane, ali problem postoji. Ako ne vjeruju, neka dođu na Veliki Prolog u ljetnim mjesecima, pa će vidjeti koliko će dana spavati. Osim toga, mjerenja su radili u travnju kad nikoga nije bilo na autocesti, što razinu buke ne izmjere u srpnju ili kolovozu, pa će vidjeti koliko je to decibela - istaknuo je Franić.

MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:03