StoryEditorOCM
Dalmacija'svi kao jedan'

Split paljenjem lumina odao počast žrtvi Vukovara: 'Prisjećamo se svih ubijenih ranjenika, svih izbjeglica s vrećicom u ruci, najveće hrvatske tragedije...'

17. studenog 2017. - 23:47

Večeras je Split odao dužnu počast žrtvi Vukovara, simboličnim paljenjem lumina na početku Vukovarske ulice, pokraj spomenika "I u mom gradu Vukovar svijetli".

Nekoliko stotina Splićana okupilo se tradicionalno na početku Vukovarske i u tišini, s dužnim pijetetom, odalo počast ubijenima u velikosrpskoj agresiji.

Staro, mlado, čak i mala djeca, još u naručjima roditelja, držali su upaljene svijeće, zazivajući vječni mir i spokoj nevinim žrtvama.

– Prisjećamo se svih bolesnika i ranjenika koji su odvedeni na Sajmište i na Ovčaru i mučki ubijeni. Prisjećamo se svih izbjeglica s vrećicom u ruci koji su, da bi spasili svoje živote, morali napustiti svoja ognjišta. Prisjećamo se najveće hrvatske tragedije i zato smo ovdje da se prisjetimo žrtve Vukovara, svih poginulih i ubijenih i da ih nikada ne zaboravimo. Iz njihovih žrtava iznikla je Hrvatska. Ubojica je otac laži, sotona, đavao. Pitamo se, kako se moglo dogoditi takvo zlo. Ali, zlo se može dogoditi, ako se ljudima govori krivo i ako ih se laže. Zato molimo da nas obasja Kristovo svjetlo, svjetlo uskrsnuća i molimo se za pokoj svih poginulih – rekao je don Branimir Projić, kapelan HRM-a.

Lumini

Osim građana, na odavanju počasti žrtvama Vukovara bila je i većina gradskih vijećnika, kao i Jelena Hrgović i Nino Vela, zamjenici gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji je otputovao u Vukovar.

– I prijašnjih sam godina dolazila na ovaj dan odati počast svim poginulima i ubijenima u Vukovaru. To je najmanje što možemo učiniti za te ljude koji su dali život za svoj grad i svoju Hrvatsku. Evo, gledam ovaj divan spomenik, nevinoga dječaka koji u ruci drži lumin i mislim se kako je takva nevina žrtva i žrtva Vukovara – rekla je Jelena Hrgović.

– Vukovarska je na današnji dan glavna ulica Splita, rekao bih glavna ulica Hrvatske, u svim njezinim gradovima. Vidimo mnoštvo ljudi koji su došli odati počast nevinim žrtvama Vukovara i mislim da je ovo dan kada svi moramo biti kao jedan. I prijašnjih sam godina s obitelji dolazio, a nastavit ću i idućih – rekao je Vela.

Obilježavanju su se priključili i gradski kotarevi kroz koje prolazi Vukovarska ulica, te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

U dušu okupljenih posebno je dirnuo Pere Eranović, glumac HNK Split, koji je vrlo emotivno, kako samo glumac zna, recitirao stihove pjesme "Da Bog da", generala Ivana Tolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:23