StoryEditorOCM
Dalmacijakad će potraživanja?

Radnici Dalmacijavina odustali od odlaska na Markov trg

Piše A. Krolo
15. prosinca 2016. - 09:22
dalmacijavino_radnici1-141216

NOVIJE

Radnici Dalmacijavina odustali su od najavljenog prosvjeda na Markovom trgu u Zagrebu jer su dobili poziv na sastanak iz Ministarstva financija i Ministarstva državne imovine - rekao nam je Lukica Bucat, čelnik sindikata Dalmacijavina.

Prosvjed se trebao održati danas, a sastanak bi se trebao održati u utorak.

OBJAVLJENO U SRIJEDU

Tridesetak bivših radnika "Dalmacijavina" u srijedu je mirno prosvjedovalo u Gradskoj luci ispred napuštene upravne zgrade njihove tvrtke u kojoj su mnogi proveli cijeli radni vijek.

Bio je to uvod u sutrašnji zagrebački prosvjed u 11 sati na Markovu trgu tijekom kojeg će tražiti da se država u njihovu korist odrekne dijela kupovnine dobivene prodajom nekretnina u stečaju. 

Naime, država je tvornici pića oduzela objekt na atraktivnoj lokaciji ispod Katalinića briga koja se nalazi na pomorskom dobru, ali poduzeće za to nikada nije dobilo naknadu.

- Radnici tijekom pet godina stečajnog postupka nisu uspjeli naplatiti svoja potraživanja i najvjerojatnije neće nikada. Otkad je "Dalmacijavino" prodano, pokušavamo stupiti u kontakt s Ministarstvom financija, Vladom i predsjednicom Republike, ali nema pozitivnog odgovora.

Prije dvadesetak dana bili smo pozvani u Poreznu i Carinsku upravu gdje smo iznijeli svoje viđenje kako riješiti mučnu situaciju za radnike, no poslije toga nismo dobili konkretan odgovor što se događa, hoće li nas netko primiti i zato smo prisiljeni prosvjedovati u Zagrebu - objasnio je Lukica Bucat, predsjednik Nezavisnog sindikata "Dalmacijavina".

Takvim dogovorom bi se osiguralo da 550 radnika naplati priznata potraživanja iz stečajnog postupka za šest plaća i otpremnine u ukupnom iznosu od 62 milijuna kuna.

- Država je otvaranjem stečaja naredila da se nastavi proizvodnja kako bi se zaštitili brendovi i imovina stečajnog dužnika, no u proizvodnji tijekom stečaja ponovno su stvoreni gubici koji će pojesti stečajnu masu i nitko se neće moći naplatiti. Da se to ne dogodi i razriješi komplicirana situacija, tražimo da nas sasluša netko iz Vlade.

"Dalmacijavino" u stečaju je tužilo državu za oduzetu imovinu i naknadu, a u sklopu takve nagodbe bi se isplatilo radnike koji ni za što nisu krivi, osim što su tu radili - istaknuo je Bucat.

Jedan od nekadašnjih "vinara" koji će krenuti na prosvjed pod Vladinim prozorima je i Stipan Kamber koji je u tvrtki radio 40 godina.

- Ovo je prevelika sramota, pet godina je prošlo, sve smo već kazali i rekli. Pola nas je umrlo, oboljelo, a puno njih nema ni novca da nam se pridruže u prosvjedima. Našim trudom je sve ovo napravljeno, nismo imali bogzna kakve plaće, odricali smo se svega, a sada se država oglušuje. Gubimo i volju i nadu - razočaran je bivši radnik koji je bio prisiljen ići u prijevremenu mirovinu, iako je htio nastaviti raditi.

U istoj je situaciji i njegova nekadašnja kolegica Mila Palada.

- Nadam se da ćemo dobiti barem dio našeg novca jer smo cijeli životni vijek proveli u ovoj grobnici. Ulagali smo u druge pogone u kao što su onaj na Stinicama i Drnišu, država nam je sve oduzela i dala drugima, a nama ništa. Prevareni smo i istjerani odavde - poručila je Mila koja je također otišla u prijevremenu mirovinu.

- Novac od kupovnine svih objekata je položen na Trgovački sud. Ne tražimo da nam se nešto pokloni, samo želimo da nam se vrati ono u što smo ulagali. Ti su objekti naši, kao i ova zgrada "Dalmacijavina" - zaključila je Marija Pjevac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:14