stdClass Object ( [id] => 431589 [title] => Dalmaciju preplavile rekordne količine heroina, a u Splitu je 'dop' jeftiniji nego u drugim gradovima: nabaviti ga se može za samo 71 minutu! [alias] => dalmaciju-preplavile-rekordne-kolicine-heroina-a-u-splitu-je-dop-jeftiniji-nego-u-drugim-gradovima-nabaviti-ga-se-moze-za-samo-71-minutu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Znaš šta, nije mi drago, u zadnje smo vrime primijetili da sve više mlađarije uzima heroin, a vidi se to i po onome šta se zaplijeni.

Izgleda da oni nemaju pojma šta je to, ne znaju da je to satralo cilu jednu generaciju – kazao mi je nedavno jedan iskusni splitski policajac u neformalnom razgovoru, a to me potaknulo da pokušam istražiti vraća li se heroin stvarno na splitske ulice "u velikom stilu" ili je riječ o "policijskoj paranoji".

Službeni podaci koje smo dobili od splitske policije za zadnjih pet godina pokazuju da je količina heroina zaplijenjenog na splitskom području u prvih devet mjeseci 2016. višestruko veća u odnosu na prijašnje godine.

Tako je u tom razdoblju, u 39 zapljena, policija s ulice makla gotovo šest kilograma heroina, dok je 2015. ta količina iznosila nešto manje od dva kilograma, a prethodnih godina je to bilo do kilogram i pol godišnje. Do rujna ove godine, zbog heroina je kazneno prijavljeno 38 osoba, a prekršajno 18, dok je cijelu prošlu godinu kazneno bilo prijavljeno 36 osoba, a prekršajno 28.

– Valja napomenuti kako je 1. siječnja 2013. godine stupio na snagu novi Kazneni zakon, kojim kriminalitet droga obuhvaća tri kaznena djela (čl. 190., 191. i 191.a), dok je dotadašnjim Kaznenim zakonom ista domena kriminaliteta bila opisana u kaznenom djelu "Zlouporaba opojnih droga" iz čl. 173. Novim KZ-om, dotadašnje kazneno djelo iz čl. 173. st. 1. prešlo je u domenu prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

U odnosu na prikazane statističke podatke u posljednjih pet godina, vidljivo je kako je broj zapljena heroina na području PU SD u blagom porastu, dok je količina zaplijenjene droge značajnije porasla, poglavito tijekom prvih devet mjeseci ove godine.

To je djelomično rezultat povećanja ponude navedene vrste droge na području ove Policijske uprave, kao i presijecanja nekoliko krijumčarskih lanaca, budući da je Služba kriminaliteta droga dodatno usmjerila svoje djelovanje prema otkrivanju krijumčarskih lanaca te pronalaženju počinitelja povezanih s krijumčarenjem i prodajom heroina – pojasnili su svoju statistiku u splitskoj policiji.

Dakle, po policijskim podacima može se zaključiti, pogotovo ako se u obzir uzme ona stara krilatica da na jedan zaplijenjeni kilogram dvostruko više toga prođe nesmetano na tržište, da heroina ne manjka na splitskim ulicama.

A što na to kažu oni koji se profesionalno bave ovisnicima i koji bi, pretpostavka je, trebali znati što se na ulicama događa i je li heroin opet "u modi".

– Mi zasad nismo među našim dugogodišnjim pacijentima primijetili da imamo povećan broj pozitivnih na heroin, a ni od samih pacijenata nemamo signale koji bi govorili da se heroin vraća – kazuje nam Željko Ključević, voditelj Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Pojašnjava da je, po raširenosti droge i broju ovisnika, Split odavno prestao biti grad slučaj. Kaže i da godišnje imaju oko 40-ak novih pacijenata, dakle ovisnika koji se pokušavaju "skinuti" i zato uzimaju zamjensku terapiju, a da je taj broj nekad bio puno veći.

– I sami pacijenti u, primjerice, zadnjem istraživanju koje je provodio dr. Sakoman na razini Hrvatske, govore da je kvaliteta heroina na ulicama u kategoriji smeća.

Policijski podaci ukazuju na to da postoje određeni "trgovci" koji pokušavaju prodati takvu robu i zaraditi, posebice u ljetnim mjesecima, no nisu ovo više devedesete, nisu ni putovi i granice kojima se heroin doprema više toliko porozni kao nekad – govori Ključević, te spominje podatke iz istraživanja o cijenama i dostupnosti heroina na ulicama hrvatskih gradova.

Dakle, na razini države cijena grama heroina je 380 kuna i može ga se naći za prosječno 55 minuta potrage, dok je u Splitu oko 350 kuna i potrebna je 71 minuta za nabaviti ga.

– Mi smo od 2001. do 2014. godine broj novoregistriranih i prvi put liječenih ovisnika o heroinu smanjili za 80 posto! Još 2011. godine broj novoliječenih iznosio je 1066, a 2014.godine 204 – kazao je dr. Sakoman prigodom predstavljanja istraživanja.

A što se tiče adolescenata, Ključević ističe kako je njima danas "najdraža" marihuana, a ne teže droge poput heroina.

– Nećeš, kralju, danas vidit džankija na ulici, svi ovi stariji su se povukli u stanove i tamo se pucaju ako imaju čime. Srića je da nema dobrog, čistog dopa, sve je to izmišano i šporko. Danas se dica pucaju suboteksima (suboxon, lijek koji se koristi u liječenju heroinskih ovisnika – op.a.), to šmrču, a ne znaju da je to puno gore jer kriza od suboteksa može trajati godinama. A ovo šta kažeš za heroin, mi nismo primijetili da ga na ulici više ima.

Bit će da je policija počela bolje raditi, pa zato više uvate – govore nam Nenad Brozinčević, liječeni heroinski ovisnik i predsjednik humanitarne udruge za pomoć ovisnicima "ANST 1700", i Igor Ivančić, član te udruge. U prilog tome Brozinčević iznosi da je prošle godine na vrata njihove udruge došao tek jedan ovisnik o heroinu.

– Stvar je da danas svako malo izlazi neka nova kemija i to više niko ne može povatati. Danas većina ovisnika ide na supstituciju, dobiju "subove", popiju nešto, a ostalo prodaju i tako preživljavaju – napominju naši sugovornici koji su i sami prošli pakao ovisnosti.

Sve ovo ukazuje na zbunjujuću situaciju – heroina ima, policija ga plijeni u rekordnim količinama, no na ulicama ga nema jer se više rijetko tko njime "puca". Ostalo je pitanje bez odgovora – pa gdje onda završava sva ta droga i zašto je toliko ima ako je ovisnika o njoj sve manje?


Ovogodišnje zapljene na splitskom području

12. kolovoza 2016. – na graničnom prijelazu Nova sela uhićen 26-godišnjak s dva kilograma heroina u vozilu. Mladić je bio "mula", a drogu je kupio 43-godišnjak od državljanina Kosova.

26. kolovoza 2016. – nešto manje od od pola kilograma heroina zaplijenjeno u Vrgorcu nakon što je policija zaustavila dvojicu državljana BiH.

21. rujna 2016. – u Splitu, na ulici, uhićen 22-godišnjak, a pretragom njegova stana nađeni su 250 grama heroina, digitalna vaga i novac.

3. listopada 2016. – u ford focusu BiH registracija na području Makarske, u kojem su bili muškarac, žena i dijete, policija je pronašla kilogram heroina.


Krijumčarske rute

U izvješću Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama iz 2015., heroin je najčešći opijat na europskom tržištu droga. Pretpostavlja se da je većina heroina pronađenog u Europi proizvedena u Afganistanu ili u susjednom Iranu ili Pakistanu.

Postoje naznake da se završni stadiji proizvodnje heroina sada mogu prenositi u Europu, na što upućuje otkriće dvaju laboratorija u kojima se morfij pretvarao u heroin, u Španjolskoj u razdoblju 2013. – 2014. Dva najvažnija puta preko kojih heroin ulazi u Europu jesu "balkanski put" i "sjeverni put".

Prvi prolazi kroz Tursku u balkanske zemlje (Bugarsku, Rumunjsku i Albaniju), a zatim prema srednjoj, južnoj i zapadnoj Europi.

Pošiljke heroina iz Irana i Pakistana mogu ulaziti u Europu i zračnim i morskim putem, bilo izravno, bilo tranzitno kroz zapadne i istočne afričke zemlje.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUTOVI DROGE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-10-24 21:25:18 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-10-24 21:27:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-10-24 21:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 44493 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/10/24/Novosti/8139226.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1200x801" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7643589 Threads: 10 Questions: 1553209700 Slow queries: 4733769 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111272797 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/dalmaciju-preplavile-rekordne-kolicine-heroina-a-u-splitu-je-dop-jeftiniji-nego-u-drugim-gradovima-nabaviti-ga-se-moze-za-samo-71-minutu-431589 [printLink] => /split/dalmaciju-preplavile-rekordne-kolicine-heroina-a-u-splitu-je-dop-jeftiniji-nego-u-drugim-gradovima-nabaviti-ga-se-moze-za-samo-71-minutu-431589?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310748 [name] => heroin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => heroin [link] => /tag/heroin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUTOVI DROGE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dalmaciju preplavile rekordne količine heroina, a u Splitu je 'dop' jeftiniji nego u drugim gradovima: nabaviti ga se može za samo 71 minutu! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/24/Novosti/8139226.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/24/Novosti/8139226.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Znaš šta, nije mi drago, u zadnje smo vrime primijetili da sve više mlađarije uzima heroin, a vidi se to i po onome šta se zaplijeni.

Izgleda da oni nemaju pojma šta je to, ne znaju da je to satralo cilu jednu generaciju – kazao mi je nedavno jedan iskusni splitski policajac u neformalnom razgovoru, a to me potaknulo da pokušam istražiti vraća li se heroin stvarno na splitske ulice "u velikom stilu" ili je riječ o "policijskoj paranoji".

Službeni podaci koje smo dobili od splitske policije za zadnjih pet godina pokazuju da je količina heroina zaplijenjenog na splitskom području u prvih devet mjeseci 2016. višestruko veća u odnosu na prijašnje godine.

Tako je u tom razdoblju, u 39 zapljena, policija s ulice makla gotovo šest kilograma heroina, dok je 2015. ta količina iznosila nešto manje od dva kilograma, a prethodnih godina je to bilo do kilogram i pol godišnje. Do rujna ove godine, zbog heroina je kazneno prijavljeno 38 osoba, a prekršajno 18, dok je cijelu prošlu godinu kazneno bilo prijavljeno 36 osoba, a prekršajno 28.

– Valja napomenuti kako je 1. siječnja 2013. godine stupio na snagu novi Kazneni zakon, kojim kriminalitet droga obuhvaća tri kaznena djela (čl. 190., 191. i 191.a), dok je dotadašnjim Kaznenim zakonom ista domena kriminaliteta bila opisana u kaznenom djelu "Zlouporaba opojnih droga" iz čl. 173. Novim KZ-om, dotadašnje kazneno djelo iz čl. 173. st. 1. prešlo je u domenu prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

U odnosu na prikazane statističke podatke u posljednjih pet godina, vidljivo je kako je broj zapljena heroina na području PU SD u blagom porastu, dok je količina zaplijenjene droge značajnije porasla, poglavito tijekom prvih devet mjeseci ove godine.

To je djelomično rezultat povećanja ponude navedene vrste droge na području ove Policijske uprave, kao i presijecanja nekoliko krijumčarskih lanaca, budući da je Služba kriminaliteta droga dodatno usmjerila svoje djelovanje prema otkrivanju krijumčarskih lanaca te pronalaženju počinitelja povezanih s krijumčarenjem i prodajom heroina – pojasnili su svoju statistiku u splitskoj policiji.

Dakle, po policijskim podacima može se zaključiti, pogotovo ako se u obzir uzme ona stara krilatica da na jedan zaplijenjeni kilogram dvostruko više toga prođe nesmetano na tržište, da heroina ne manjka na splitskim ulicama.

A što na to kažu oni koji se profesionalno bave ovisnicima i koji bi, pretpostavka je, trebali znati što se na ulicama događa i je li heroin opet "u modi".

– Mi zasad nismo među našim dugogodišnjim pacijentima primijetili da imamo povećan broj pozitivnih na heroin, a ni od samih pacijenata nemamo signale koji bi govorili da se heroin vraća – kazuje nam Željko Ključević, voditelj Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Pojašnjava da je, po raširenosti droge i broju ovisnika, Split odavno prestao biti grad slučaj. Kaže i da godišnje imaju oko 40-ak novih pacijenata, dakle ovisnika koji se pokušavaju "skinuti" i zato uzimaju zamjensku terapiju, a da je taj broj nekad bio puno veći.

– I sami pacijenti u, primjerice, zadnjem istraživanju koje je provodio dr. Sakoman na razini Hrvatske, govore da je kvaliteta heroina na ulicama u kategoriji smeća.

Policijski podaci ukazuju na to da postoje određeni "trgovci" koji pokušavaju prodati takvu robu i zaraditi, posebice u ljetnim mjesecima, no nisu ovo više devedesete, nisu ni putovi i granice kojima se heroin doprema više toliko porozni kao nekad – govori Ključević, te spominje podatke iz istraživanja o cijenama i dostupnosti heroina na ulicama hrvatskih gradova.

Dakle, na razini države cijena grama heroina je 380 kuna i može ga se naći za prosječno 55 minuta potrage, dok je u Splitu oko 350 kuna i potrebna je 71 minuta za nabaviti ga.

– Mi smo od 2001. do 2014. godine broj novoregistriranih i prvi put liječenih ovisnika o heroinu smanjili za 80 posto! Još 2011. godine broj novoliječenih iznosio je 1066, a 2014.godine 204 – kazao je dr. Sakoman prigodom predstavljanja istraživanja.

A što se tiče adolescenata, Ključević ističe kako je njima danas "najdraža" marihuana, a ne teže droge poput heroina.

– Nećeš, kralju, danas vidit džankija na ulici, svi ovi stariji su se povukli u stanove i tamo se pucaju ako imaju čime. Srića je da nema dobrog, čistog dopa, sve je to izmišano i šporko. Danas se dica pucaju suboteksima (suboxon, lijek koji se koristi u liječenju heroinskih ovisnika – op.a.), to šmrču, a ne znaju da je to puno gore jer kriza od suboteksa može trajati godinama. A ovo šta kažeš za heroin, mi nismo primijetili da ga na ulici više ima.

Bit će da je policija počela bolje raditi, pa zato više uvate – govore nam Nenad Brozinčević, liječeni heroinski ovisnik i predsjednik humanitarne udruge za pomoć ovisnicima "ANST 1700", i Igor Ivančić, član te udruge. U prilog tome Brozinčević iznosi da je prošle godine na vrata njihove udruge došao tek jedan ovisnik o heroinu.

– Stvar je da danas svako malo izlazi neka nova kemija i to više niko ne može povatati. Danas većina ovisnika ide na supstituciju, dobiju "subove", popiju nešto, a ostalo prodaju i tako preživljavaju – napominju naši sugovornici koji su i sami prošli pakao ovisnosti.

Sve ovo ukazuje na zbunjujuću situaciju – heroina ima, policija ga plijeni u rekordnim količinama, no na ulicama ga nema jer se više rijetko tko njime "puca". Ostalo je pitanje bez odgovora – pa gdje onda završava sva ta droga i zašto je toliko ima ako je ovisnika o njoj sve manje?


Ovogodišnje zapljene na splitskom području

12. kolovoza 2016. – na graničnom prijelazu Nova sela uhićen 26-godišnjak s dva kilograma heroina u vozilu. Mladić je bio "mula", a drogu je kupio 43-godišnjak od državljanina Kosova.

26. kolovoza 2016. – nešto manje od od pola kilograma heroina zaplijenjeno u Vrgorcu nakon što je policija zaustavila dvojicu državljana BiH.

21. rujna 2016. – u Splitu, na ulici, uhićen 22-godišnjak, a pretragom njegova stana nađeni su 250 grama heroina, digitalna vaga i novac.

3. listopada 2016. – u ford focusu BiH registracija na području Makarske, u kojem su bili muškarac, žena i dijete, policija je pronašla kilogram heroina.


Krijumčarske rute

U izvješću Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama iz 2015., heroin je najčešći opijat na europskom tržištu droga. Pretpostavlja se da je većina heroina pronađenog u Europi proizvedena u Afganistanu ili u susjednom Iranu ili Pakistanu.

Postoje naznake da se završni stadiji proizvodnje heroina sada mogu prenositi u Europu, na što upućuje otkriće dvaju laboratorija u kojima se morfij pretvarao u heroin, u Španjolskoj u razdoblju 2013. – 2014. Dva najvažnija puta preko kojih heroin ulazi u Europu jesu "balkanski put" i "sjeverni put".

Prvi prolazi kroz Tursku u balkanske zemlje (Bugarsku, Rumunjsku i Albaniju), a zatim prema srednjoj, južnoj i zapadnoj Europi.

Pošiljke heroina iz Irana i Pakistana mogu ulaziti u Europu i zračnim i morskim putem, bilo izravno, bilo tranzitno kroz zapadne i istočne afričke zemlje.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/dalmaciju-preplavile-rekordne-kolicine-heroina-a-u-splitu-je-dop-jeftiniji-nego-u-drugim-gradovima-nabaviti-ga-se-moze-za-samo-71-minutu-431589 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b439b8ee24030c9799278d267a2131c09795940b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dalmaciju+preplavile+rekordne+koli%C4%8Dine+heroina%2C+a+u+Splitu+je+%26%23039%3Bdop%26%23039%3B+jeftiniji+nego+u+drugim+gradovima%3A+nabaviti+ga+se+mo%C5%BEe+za+samo+71+minutu%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdalmaciju-preplavile-rekordne-kolicine-heroina-a-u-splitu-je-dop-jeftiniji-nego-u-drugim-gradovima-nabaviti-ga-se-moze-za-samo-71-minutu-431589 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdalmaciju-preplavile-rekordne-kolicine-heroina-a-u-splitu-je-dop-jeftiniji-nego-u-drugim-gradovima-nabaviti-ga-se-moze-za-samo-71-minutu-431589 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUTOVI DROGE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitPUTOVI DROGE

Dalmaciju preplavile rekordne količine heroina, a u Splitu je 'dop' jeftiniji nego u drugim gradovima: nabaviti ga se može za samo 71 minutu!

24. listopada 2016. - 23:27

Znaš šta, nije mi drago, u zadnje smo vrime primijetili da sve više mlađarije uzima heroin, a vidi se to i po onome šta se zaplijeni.

Izgleda da oni nemaju pojma šta je to, ne znaju da je to satralo cilu jednu generaciju – kazao mi je nedavno jedan iskusni splitski policajac u neformalnom razgovoru, a to me potaknulo da pokušam istražiti vraća li se heroin stvarno na splitske ulice "u velikom stilu" ili je riječ o "policijskoj paranoji".

Službeni podaci koje smo dobili od splitske policije za zadnjih pet godina pokazuju da je količina heroina zaplijenjenog na splitskom području u prvih devet mjeseci 2016. višestruko veća u odnosu na prijašnje godine.

Tako je u tom razdoblju, u 39 zapljena, policija s ulice makla gotovo šest kilograma heroina, dok je 2015. ta količina iznosi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 20:28