StoryEditorOCM
DalmacijaPonoćna akcija

Policija ispraznila Moon zbog navodne bombe, pa čekali pirotehničara sa psom; Vlasnik poručuje: Neće mi uništiti posao podlim dojavama!

1. listopada 2016. - 22:35

U caffe bar "Moon" u Ulici Matice hrvatske 1 na splitskim Gripama u subotu je oko ponoć i petnaest minuta stigla policija - dvjesto gostiju kafića moralo je izići iz objekta jer je policija dobila dojavu o postavljenoj bombi.

Ta policijska akcija jako je šokirala Dražena Granića, 54-godišnjeg splitskog poduzetnika čiji je sin Josip (poznati boksač) vlasnik objekta.

- Ovo je trebala biti večer otvaranja sezone kada kafić počinje s radom do tri sata ujutro u dane petka i subote. Od početka našeg rada lokal posluje bez ikakvih incidenata, što su naši gosti itekako prepoznali. Nažalost, baš na otvaranju ove sezone netko se potrudio da meni i mojoj obitelji zagorča život, a mojim gostima uništi večer, na način da je oko ponoći i nekoliko minuta u kafić ušlo dvadesetak policajaca, većinom u uniformama i nekoliko inspektora u civilu i naredilo nam da odmah ispraznimo lokal zbog navodne bombe u objektu. Vidjeli smo da je policija prolazila vozilima ispred lokala više puta već od 11 sati navečer i mislili smo da su tu u svrhu osiguranja da možemo nesmetano raditi. Svi smo ostali iznenađeni - uzrujano govori Granić.

Tko tu koga štiti?

Na Granićev upit voditelju akcije zbog čega gosti trebaju napustiti lokal, on mu je odgovorio da nije u Drugoj policijskoj postaji potpisao formalnu izjavu u kojoj preuzima svu odgovornost u ovakvim slučajevima.

- Od kuda sam mogao znati da će netko napraviti ovakvu podlu dojavu. Pregled se rastegao s deset minuta na sat i petnaest. Nakon toga nisam dobio nikakav policijski zapisnik ili papir kao ni informaciju da je akcija obavljena, tko je dojavio za bombu i s kojeg broja je došla uznemirujuća dojava. Čekalo se pola sata na dolazak pirotehničara, pa još 20 minuta na dolazak drugog pirotehničara sa psom, koji je detaljno pregledao prostor sa psom nakon što ga je već pregledao prvi pirotehničar. Nakon što su pronašli jedno veliko ništa, i što je trajalo više od sata, udaljili su se iz objekta. Dotle su gosti ili odlazili kućama ili hodali po Gripama bez svojih pića, koje nisu po naredbi policije mogli ponijeti sa sobom. Zar za akciju policija ne bi trebala doći spremna, a ne da se po ovakvoj dojavi na pirotehničare čeka ovako dugo - pita se Granić.

Poslije ovakvog šoka Granić će hitno tražiti razgovor s načelnikom PU splitsko-dalmatinske Slobodanom Marendićem.

- Sumnjamo s kojim ciljem se želi od normalnog lokala ovakvim akcijama napraviti privid da se radi o problematičnom lokalu i onda od nadležnih institucija ishodovati da moj lokal više ne radi iza pola noći, naglašava Granić, koji je u subotu oko oko 2.30 otišao kući misleći da je jedna ružna epizoda završila.

- No tada me iz lokala oko 2.35 zove sin Josip i kaže mi da je opet došla policija i da moramo zatvoriti. Znam da ima sve ateste i sve potrebne certifikate, a onda se pojave opet policajci, ali sad zbog buke.

Što reći da je na otvorenom preko puta mog objekta u to vrijeme bila svadba gdje su se bacali topovski udari, a policija je došla kod mene zatvoriti lokal zbog glasne glazbe. Tko je tu lud i tko koga ovdje štiti. Znam samo da će mi ove akcije uništiti posao, ali to neću dozvoliti - govori nam Dražen Granić.

Neka vlasnik pošalje pritužbu policiji

Od policijske službenice Sanje Nazlić iz Odjela za odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske dobili smo informaciju da je akcija policije počela u subotu u ponoć i sedamnaest minuta.

- Policija poduzima izvide u cilju utvrđivanja identiteta osobe koja je dojavila o postavljenoj eksplozivnoj napravi, a po zaprimljenoj dojavi policajci na terenu su postupili sukladno pravilima struke i načinu policijskog postupanja.Kada eksplozivno sredstvo nije pronađeno, gosti su se nakon toga vratili u objekt. No nakon toga u 2.20 u subotu policija dobiva dojavu o puštanju preglasne glazbe u tom istom objektu gdje je prethodno intervenirala, utvrđuje prekšaj i prijavljuje odgovornu osobu objekta o prekršajima protiv javnog reda i mira."

Policijska službenica Sanja Nazlić posebno ističe:"Ako osoba smatra da su joj povrijeđena prava primjenom policijskih ovlasti od policijskih službenika, može podnijeti pritužbu PU splitsko-dalmatinskoj."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:03