Dalmacija Split

START IZ PRIHVATILIŠTA

Beskućnici će na bancima prodavati eko voće i povrće

START IZ PRIHVATILIŠTA

Kako se razvlači tijesto, korisnicima prihvatilišta pokazao je meštar o’ kužine Robert Stipčević

Da ljudima koji nemaju krov nad glavom nije dovoljno “samo” ponuditi topli krevet i obrok, nego im podignuti samopouzdanje, osnažiti ih psihički, educirati, uključiti u redovitu svakodnevicu, dobro znaju u udruzi “MoST”, gdje se već četvrti mjesec provodi program poludnevnog boravka, odnosno program socijalnog uključivanja beskućnika, koji se realizira uz financiranje Ministarstva socijalne politike.

Vrata se otvaraju već u 15 sati

– Rezultati su odlični! Vrata centra otvaramo radnim danom od 15 sati, a vikendom od 17 sati, a ne, kao prije, kada su korisnici dolazili samo prespavati. Dolaze nam beskućnici koji su već smješteni u prihvatu, njih tridesetak, ali i onih desetak koji su još uvijek na ulici. No, najvažnije je da svi imaju mogućnost prehrane, održavanja osobne higijene, zamjene odjeće i obuće, mogu prolistati dnevne novine, pretražiti mali oglasnik i koristiti internet.

Organiziramo im različite radionice, psihološka savjetovanja, tribine, sastanke, a tu je i kuharska radionica koju vodi majstor kuhar Robert Stipčević iz Motokluba “Fjaka”. Imamo i knjižnicu – kaže nam Dado Lelas, voditelj centra, kojem je cilj korisnike naučiti raznim životnim vještinama, nipošto biti spavaonica.

Stoga beskućnici u “MoST-u” mogu dobiti pomoć pri posredovanju u kontaktima s različitim institucijama, pomoć u pisanju molbi, žalbi i sličnog što ih može dovesti do ostvarivanja njihovih prava, zaposlenja, adekvatnog smještaja, liječenja. Treba kazati i da u ovom ternutku svi korisnici centra imaju prijavljeno prebivalište i osobnu iskaznicu u ruci, što je velika stvar.

– Svi su se uključili u aktivnosti centra, pa korisnici sami održavaju centar, razvrstavaju donacije, uredili su skladište, alatnicu... Već neko vrijeme dva korisnika pomažu u uređenju prostorija udruge “Zajedno” na Trsteniku, a evo, jedan je upravo dobio posao u jednoj tvrtki – dodaje Lelas.

Predsjednica “MoST-a” Đordana Barbarić najavila je i sjajnu ideju oko koje su se angažirali – registrirana je prva socijalna zadruga “Start” čiji su osnivači beskućnici i mladi u tranziciji.

– Svrha nam je smanjiti stigmu i stereotipe u javnosti o beskućnicima kao skupini građana koji su isključivo primatelji socijalne pomoći, te mladima koji su izgubili nadu da imaju šansu na tržištu rada. Zadruga će biti orijentirana na ekološke proizvode, pa smo u pregovorima s dvadesetak OPG-ova, tvrtki i obrta ekoproizvođača iz cijele Dalmacije i šire.

Njihove proizvode bi naši korisnici nudili na štandovima, ekokioscima u gradu, a s vremenom bi organizirali i dostavu na kuću, te web-shop. Svi se se jako zagrijali za ovu ideju, pa se nadam da će uskoro i zaživjeti. U planu nam je i otvaranje socijalne samoposluge, no na tome još moramo raditi – otkriva nam Barbarić.

Merien I lić
snimio NIKOLA VILIĆ / CROPIX
Naslovnica Split