Dalmacija Split

poziv na peticiju

Anonimni stanar protiv prihvatilišta u Gundulićevoj: Beskućnici ruše cijenu nekretnina

poziv na peticiju

U prostorijama bivšeg Centra za socijalnu skrb biti će otvoreno Prihvatilište za beskućnike /Vladimir Dugandžić/CROPIX

Stanare Gundulićeve ulice šokirao je poziv na peticiju protiv najavljenog otvaranja prihvatilišta za beskućnike u bivšim prostorima Centra za socijalnu skrb. Anonimni autor u tekstu peticije, koju je ponudio na potpisivanje vlasnicima stanova i poslovnih prostora, traži od gradskih vlasti da promijeni takvu odluku, i to zbog “narušavanja ambijenta i pada cijena nekretnina”.

Odma san zgužva to i bacija!

- Peticija je visila u portunu i nitko je nije potpisa. Odma san zgužva to i bacija! Sramota je da ima takvih ljudi. Meni beskućnici ne smetaju, oni mi nisu napravili ništa loše i vjerujem da će biti bolji susjedi od ovih anonimnih fašista - ispričao nam je u dahu umirovljeni časnik Jerko Radić, jedan od budućih prvih susjeda novog prihvatilišta.

Peticiju je vidio i Ivan Margetić, vlasnik turističke agencije u Gundulićevoj.

- Nisam mogao vjerovati. Prvo sam mislio da je nekakva bolesna šala, ali čujem da su je i drugi pronašli u poštanskim sandučićima i po portunima. Naravno da nisam potpisa, ne znam nikoga da je to učinio, svi su se zgražali... Inače, meni kao vlasniku agencije ne smeta što će se tu u blizini otvoriti prihvatilište za beskućnike. Nemam ništa protiv njih, nisu oni krivi što su ostali bez svega - kazuje nam Margetić.

Vijest da je pokrenuta peticija protiv novog smještaja za beskućnike ogorčila je i Dadu Lelasa, dopredsjednika Udruge “Most” koja vodi za sada jedino takvo prihvatilište na Zlodrinoj poljani.
Dado Lelas iz udruge Most: Žalosno je da još ima sugrađana koji u 21. stoljeću razmišljaju na takav način /Jakov Prkić/Cropix

14 godina Prihvatilišta bez incidenta

- Žalosno je da još ima sugrađana koji u 21. stoljeću razmišljaju na takav način. Kao udruga smo godinama radili na tome da društvo prihvati beskućnike, a sada ih se opet marginalizira jednom anonimnom peticijom. Meni je to čudno, jer se tamo već nalazio Centar za socijalnu skrb, pa su socijalni slučajevi, među kojima i beskućnici, dolazili godinama. No, nitko se do sada nije bunio na to. Isto tako novi Centar se nalazi točno preko puta ceste... - ističe Lelas.

Kako tvrdi, u 14 godina, koliko vodi brigu o prihvatilištu na Zlodrinoj, nije zabilježen niti jedan jedini incident, niti su okolni stanari imali primjedbi na ponašanje beskućnika.

- Naravno da su se ljudi raspitivali kada smo tek otvarali, ali razgovarali smo sa svima, objasnili da je riječ o normalnim ljudima s tužnom sudbinom koji se ne razlikuju puno od njih i nikada nije bilo problema. Isto tako treba istaknuti kako je konzumiranje alkohola i pušenje u prostorijama prihvatilišta i ispred njega strogo zabranjeno - ustvrdio je na kraju Lelas.

LEO KOVAČIĆ

Banovina nije dobila peticiju protiv Prihvatilišta

Prema riječima Ivice Pavića, pročelnika Službe za pravnu zaštitu, stanove i poslovne prostore, u Banovini za sada nisu zaprimili peticiju protiv otvaranja prihvatilišta u Gundulićevojh 20. Riječ je, podsjetimo, o 720 metara četvornih koje je do preseljenja u nove prostorije koristio splitski Centra za socijalnu skrb.

- Ništa za sada nismo dobili, no odmah mogu reći da je ta peticija suluda. Grad je od države dobio bivše prostore Centra za socijalnu skrb kako bi tamo otvorio isključivo prihvatilište za beskućnike - poručio je pročelnik Pavić.
Prema posljednjim informacijama, Grad bi do početka ljeta trebao urediti zapuštene kvadrate u Gundulićevoj te ih ustupiti za novo prihvatilište.

Naslovnica Split
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last