Dalmacija Split

na pojišanu pripreme za svjetsko nogometno prvenstvo u rio de janeiru

Nogometna reprezentacija beskućnika u Brazilu brani boje Hrvatske

na pojišanu pripreme za svjetsko nogometno prvenstvo u rio de janeiru

Izbornik Lelas  na pripreme je poveo osmoricu pulena, redom korisnika programa socijalne skrbi iz Zagreba, Osijeka, Rijeke, Splita...

U petak u Splitu, na sportskim terenima tvrtke “Pomak”, u neposrednoj blizini crkve Gospe od Pojišana, počinju dvodnevne pripreme hrvatske nogometne reprezentacije beskućnika, koja će boje naše domovine predstavljati na Svjetskom prvenstvu beskućnika koje će se održati od 19. do 26. rujna u Rio de Janeiru u Brazilu.

Kako nam javlja Dado Lelas, izbornik reprezentacije beskućnika, ujedno i dopredsjednik Udruge MoST, koja pod svojim krovovima vodi i žensko i muško prihvatilište za beskućnike u Splitu, u petak će u podne osmorici njegovih odabranika, redom korisnika programa socijalne skrbi iz Zagreba, Rijeke, Varaždina, Osijeka i Splita, podršku na početku zagrijavanja dati i Goran Vučević, šef omladinske škole HNK Hajduk, te netko od igrača Hajduka (ovisno o povratku s uzvratne utakmice iz Bukurešta).

Bez podrške HNS-a

Inače, osim izbornika Lelasa, o reprezentaciji beskućnika brinu i Riječani Vilma Mlinarić iz riječkog prihvatilišta Ruže sv. Franje, koja je menadžerica reprezentacije, zatim Marko Piškur, koji je pomoćni trener, te fra Juraj Vrančić, koji je duhovni asistent reprezentacije.

Inače, ovo je već drugi put da naša reprezentacija beskućnika nastupa na Svjetskom prvenstvu; lani su, naime, bili u Milanu, a cijeli ovaj projekt je pokrenut nakon što su prije tri godine na Prvom nacionalnom susretu o beskućnicima, upriličenom u Splitu, predstavnici svih programa za beskućnike s područja Hrvatske prihvatili ideju o sudjelovanju u projektu “Svjetsko prvenstvo beskućnika”.

- To je međunarodni sportski projekt kojemu je cilj pozitivnu snagu nogometa usmjeriti na teško socijalno ugrožene osobe te preko sporta promicati potrebu za pomoć siromašnima. Jedan od najvažnijih ciljeva jest socijalna reintegracija sudionika, koja se pokazala najuspješnijom strategijom u mnogim državama. Tako i mi bilježimo pozitivne efekte ovoga projekta na prošlogodišnje korisnike - navodi Lelas, pa objašnjava kako je četvero lanjskih reprezentativaca pronašlo posao te su nastavili samostalni život, dvojica su uključena u projekte reintegracije te sada volontiraju u organizacijama koje skrbe za beskućnike, a jedan je, Marko Piškur, postao pomoćni trener.

Inače, na lanjskom je Svjetskom prvenstvu, održanom u Milanu, sudjelovalo 48 reprezentacija, a ove će godinu u Brazil doći čak 64 reprezentacije.

I dok ostale reprezentacije beskućnika financiraju njihovi nacionalni nogometni savezi, kod nas je stvar spasilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, koje je odobrilo 93 tisuće kuna za povratne avionske karte, te Zaklada “Primorac” iz Zagreba, koja je dala 20 tisuća kuna za troškove opreme i pripreme.

Veliku zahvalnost što će vidjeti Brazil beskućnici duguju i novinarima HRT-ove emisije “Hrvatska uživo”, čija je reportaža olakšala sklapanje financijske konstrukcije za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

diana barbarić

Naslovnica Split