StoryEditorOCM
DalmacijaJavna dražba

Nakon 25 godina vraćaju se tamo gdje su pripadali: poznati poduzetnik kupio Apartmane Medena, atraktivni turistički kompleks kod Trogira

6. prosinca 2017. - 23:57

'Apartmani Medena' nakon punih 25 godina vraćaju se tamo gdje su pripadali - jedinstvenom turističkom kompleksu 'Hotela Medena'.

Nakon dugogodišnje poslovne agonije i predstečajnog postupka koji je u tijeku, "Apartmane Medena" u Segetu jučer je na javnoj dražbi kupio Danko Končar i njegova tvrtka "Kermas energija" koji su već vlasnici "Hotela Medena".

Na jučerašnjoj javnoj dražbi u Zagrebu je "Kermas energija", krovna Končareva tvrtka koja ulaže u različite sektore, od brodogradnje preko energetike do turizma, jedina ponudila tražene uvjete i cijenu od 52.756.000 kuna za 68,93 posto dionica "Apartmana Medena". Većinski vlasnik tih dionica bio je Kapitalni fond koji ih je oglasio na prodaju i istakao tu cijenu.

Tvrtka Danka Končara jedina je ispunila sve tražene uvjete iz oglasa o dražbi "Apartmana Medena", te je tako prije dražbe uplaćen polog u visini od 10 posto iznosa cijene hotelske tvrtke, odnosno 5 milijuna kuna te su sada dužni u roku od dva radna dana od održavanja javne dražbe, odnosno do 8. prosinca 2017. do 12 sati uplatiti na račun "Interkapitala" ostatak kupoprodajne cijene.

"Apartmani Medena" su do 1993. godine poslovali u sklopu jedinstvene hotelsko-turističke tvrtke "Medena", kada su pretvorbom i kasnijom privatizacijom postali jedna od tada nastale četiri tvrtke, a od 1995. posluju kao samostalno dioničko društvo.

Neuspješna privatizacijska priča s "Apartmanima Medena" traje gotovo 15 godina, u kojima se je bezuspješno tražio ozbiljan investitor.

"Apartmani Medena" raspolažu s 260 apartmana, odnosno 1024 postelje, čija je službena kategorizacija tri zvjezdice i zahtijevaju značajna ulaganja. Osim apartmana, ta tvrtka raspolaže i zajedničkim recepcijskim objektom i restoranom u njemu, praonicom rublja, trgovinom, plažnim restoranom i drugim uslugama koje se prostiru na 70 tisuća metara četvornih.

Ono što je potencijalnim investitorima uvijek posebno atraktivno jest činjenica da se "Apartmani Medena" nalaze na oko 360 tisuća metara četvornih turističkog zemljišta u priobalju koje nije u temeljnom kapitalu tvrtke, ali s njim svi zainteresirani ulagači uvijek računaju.

"Apartmani Medena", smješteni nekoliko kilometara od Trogira, ovu su poslovnu godinu završili s oko 80 tisuća turističkih noćenja, a imaju pedesetak zaposlenih. Trenutačno se nalaze u postupku predstečajne nagodbe, koja bi trebala biti prekinuta u slučaju pronalaska strateškog partnera.

Tvrtka je desetljećima poslovala sa značajnim gubicima koji su trenutno iskazani kroz iznos od oko 92 milijuna kuna, kojem treba pribrojiti troškove tekućeg poslovanja, kažu nam dobro upućeni.

Ubuduće bi trebala poslovati u sklopu "Kermas energije", koja je već nakon predstečajne nagodbe postala većinski vlasnik "Hotela Medena" koji ima 650 soba. Najavljena su i velika ulaganje u podizanje kvalitete "Hotela Medena" na razinu od četiri zvjezdice jer je "Medena" bila dom stotinama izbjeglica i prognanika tijekom Domovinskog rata, a nakon toga je tek u nekoliko navrata "ušminkana" kako bi mogla biti stavljena na turističko tržište.

U nekoj novoj jedinstvenoj turističkoj tvrtki Danka Končara u kojoj bi zajednički poslovali atraktivan hotel i susjedni mu apartmani u Segetu Donjem s ukupnim zajedničkim kapacitetima od oko 2,4 tisuće postelja, očekivati je osmišljenu i kvalitetnu turističku ponudu na tom području u skladu s izvrsnom lokacijom.

Puno pitanja, međutim, ostaje tek riješiti novom vlasniku, a na prvome mjestu je problem turističkog zemljišta oko apartmana kojemu je vlasnik država, baš kao i okončanje predstečajne nagodbe "Apartmana Medena".

Osim toga, ostaje vidjeti i što s preostalim dioničarima "Apartmana Medena", među kojima i država ima 9 posto vlasništva, ali i još osam dioničara koji imaju od 1 do 6 posto dionica.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:25