StoryEditorOCM
Dalmacija26. OBLJETNICA osnutka

'U obranu domovine neki su se uključili na kraju, privučeni mirisom pečenog': prvi hrvatski ročnici poslali snažnu poruku

Piše Anze Šunjić
9. listopada 2017. - 12:32

Prvi hrvatski ročnici s područja nekadašnje općine Ploče, a danas grada Ploča i općine Gradac, proslavili su 26. godišnjicu osnutka. Oni su bili prvi ročnici uopće novostvorene Hrvatske vojske.

U povodu toga članovi u međuvremenu osnovane udruge Prvi ročnik prisustvovali su misnom slavlju u crkvi svetoga Mihovila u Gradcu, gdje je misu predvodio grački župnik fra Bone Bilić Soldatić.

Članovi prve postrojbe ročne vojske u Hrvatskoj prisjetili su se i dvojice bivših članova koji više nisu s njima, Ernesta Lutmana i Zvonka Dropulića, a polaganju vijenaca i paljenju svijeća prisustvovali su i predstavnici gradskih vlasti iz Ploča te predstavnici braniteljskih udruga.

– Budite ponosni na činjenicu da ste bili prvi kada se vodila veličanstvena bitka za hrvatsku državu. Vaša žrtva utkana je u temelje domovine i neka vas ne obeshrabri što neki preskočiše postavljanje temelja i izgradnju građevine i pojaviše se tek kada se na njezinu vrhu zavijorio barjak, privučeni mirisom pečenja.

Čuvajte uspomenu na poginule prijatelje i njegujete i čuvajte ljubav koja vas je vodila u tim teškim i presudnim trenucima stvaranja samostalne, suverene i nezavisne države Hrvatske – rekao je don Petar Mikić, svećenik u mirovini, koji je prije 26 godina blagoslovio prve hrvatske ročnike i pratio ih do današnjih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:01