StoryEditorOCM
Dalmacijaživot na 160 volti

Je li ovo moguće u 21. stoljeću? Stanovnici ovog dalmatinskog mjesta imaju problem kojeg može riješiti svega 300 metara kabela: 'Sram nas je pred turistima, nedjeljom ni ručak ne možemo skuhati'

Piše Gordana Dragan
29. lipnja 2017. - 00:01

Otkako su 1971. godine dobili električnu energiju, stanovnici južnog dijela Vrsina, naselja u općini Marina, tvrde da imaju problema s naponom. Budući da se broj potrošača u međuvremenu znatno povećao, gotovo da im žarulje više ni ne svijetle te uopće ne rade kućanski uređaji. Prvu peticiju mjerodavnima, njih šezdesetak potpisalo je prije devet godina, ali pomaka nema, dapače, ističu kako je situacija sve gora.

Vrsine su prerasle u atraktivno turističko mjesto, s brojnim apartmanima i vilama s bazenima. Spomenuti problem otežava mještanima da se bave turizmom. Sram ih je pred gostima i teško im je objasniti zašto u 21. stoljeću nemaju struju.

Branko Radić, koji je obijao pragove HEP-a u Splitu i Trogiru, kaže kako bi se problem s naponom potpuno riješio kada bi HEP – Operator distribucijskog sustava Elektrodalmacije Split – Pogon Trogir završio radove na izgradnji nove trafostanice, započete prije tri godine.

– Radovi su tada stali zbog nedostatka materijala. Mi nemamo strpljenja više čekati i nadati se neispunjenim obećanjima iz HEP-a. Osim što smo odlučili javno progovoriti, spremamo se za Zagreb, izvijestiti o tome premijera Andreja Plenkovića i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović – rezolutno će Radić.

– Trafostanica je postavljena, ali u njoj nema opreme za napajanje strujom iako je HEP postavio nove betonske stupove i razvukao nove kabele do kuća. Zar je moguće da je problem nabaviti još 300-injak metara dovodnog kabela i trafo. Investicija je to oko 200.000 kuna kojom bi se riješile naše muke – nastavio je Radić.

Pokazao nam je dopise koje je više puta poslao Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) glede očitovanja o kvaliteti napona i podataka o izvršenim mjerenjima, te planiranim investicijama u cilju njegova poboljšanja. Mjerenja su pokazala da je napon najviše iznosio 190 V, a ponekad i 160 V, što uzrokuje neispravan rad električnih kućanskih uređaja.

– HERA je o tome izvijestila HEP-ODS, Elektrodalmaciju Split, a oni obećali da će završiti započete radove na trafostanici lanjske jeseni – veli Radić.

– Nažalost, to se nije dogodilo. A najnovije obećanje je da će završetak biti do kraja ove godine. U to ne vjerujemo jer smo već nekoliko puta bili prevareni – oštro će naš sugovornik.

Požalio nam se kako je, računajući da bi lani trafostanica mogla biti gotova, podignuo kredit i krenuo u uređenja dvaju apartmana pretpostavljajući da će ovo ljeto biti u funkciji, ali da je sve stalo zbog problema sa strujom.

– Ajte objasnite vi gostu da imate klimu a ona ne radi, da imate mikrovalnu koja isto ne radi, kao i bojler te ostale aparate. HEP traži od nas da uredno podmirujemo račune inače će nas isključiti iz mreže. Mjesečna rata iznosi mi 800 kuna – žali se Radić.

Istu sudbinu dijeli i njegov brat Ivan kojemu je, veli, zbog slabog napona "izgorio" radio, TV i telefon. Pita se tko će mu nadoknaditi štetu.

Mila Radić rekla je kako nedjeljom, kada su svi u naselju, ne mogu ni ručak spremiti.

– Meso pečemo od jutra do večeri. Jednom sam kolače počela peći u nedjelju, a završila u ponedjeljak – rekla je.

Navodno je jedan mještanin tri puta vraćao u dućan mikrovalne pećnice misleći da ih je kupio s tvorničkom greškom jer bi neobično zujale kad bi ih uključio u struju. Na kraju je zaključio da se radilo o lošem naponu. Drugome, pak, na LCD TV-u uopće nije bilo slike, pa je morao vratiti stari televizor.

Doznajemo kako je Stipica Jakus izgradio zgradu sa šest stanova te da ih zbog spomenutog problema još nije prodao jer nije dobio uporabnu dozvolu. U problemima je i obiteljsko gospodarstvo "Donja banda" koje se bavi agroturizmom jer mora koristiti agregat kako bi moglo poslovati.

Kasni ugovor, kasni gradnja

U HEP-u potvrđuju kako su naponske prilike u Vrsinama na području Karabatići-Radići, zbog povećanog broja potrošača, vrlo loše, što dokazuju mjerenja. Zbog toga je Služba za investicijske poslove Elektrodalmacije 2013. godine započela gradnju trafostanice 10(20)/0,4 KV Vrsine-6, priključnog kabelskog voda i mreže. No, zbog kašnjenja u ugovaranju građevinskih radova te kašnjenja u ugovaranju nabave materijala, do završetka gradnje još nije došlo. Doznajemo kako se završetak očekuje ove jeseni.

Obećanje načelnika Mamuta

Načelnik općine Marina Ante Mamut daje potporu Vrsinjanima. Obećao je kako će Općina, čim se završi trafostanica, u tom dijelu naselja postaviti javnu rasvjetu. Podsjetio je kako isti problem imaju i stanovnici Blizne, u zagorskom dijelu općine, gdje se zbog nedostatka materijala ne mogu nastaviti radovi na trafostanici Blizna 3, koja bi se trebala spojiti s trafostanicom Blizna 1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:02