StoryEditorOCM
Dalmacijaministar u splitu

Tolušić: Naši ribari ne smiju zbog turizma ostati bez mjesta za iskrcaj ribe

Piše H
20. veljače 2017. - 20:47
tolusic_sinj1-200217

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedjeljak je najavio razgovore s vodstvima lučkih uprava te gradonačelnicima i načelnicima jadranskih općina radi prevladavanja poteškoća s iskrcajem ribe koju ribari ulove tijekom ljetnih mjeseci, a zbog turizma je nemaju gdje iskrcati.

"U našim gradovima i općinama te pojedinim županijskim lučkim upravama na moru, gdje bi naši ribari trebali imati svoje mjesto za iskrcaj ribe, tijekom ljeta zbog turizma oni to nemaju. To se ne može dozvoliti, pa ćemo obaviti razgovore s lučkim upravama, gradonačelnicima i načelnicima općina na moru da se to našim ribarima omogući", izjavio je Tolušić u Splitu nakon sastanka  s predstavnicima ribarskog ceha iz četiri dalmatinske županije.

Naglasio je kako su morske luke namijenjene i građanima i ribarima, te se ne smije događati da ribari od 1. svibnja do 1. rujna ne mogu ući u te luke i iskrcati ulovljenu ribu, zbog čega se ta riba kvari i postiže manju cijenu.

"To je problem čije prevladavanje ne košta novaca i uz malo dobre volje, objašnjenja, arbitriranja to se može riješiti", poručio je ministar i dodao kako je na sastanku saslušao teškoće s kojima se suočavaju kočari, plivaličari te ribari koji rade s malim alatima, s kojima je razgovarao i o problemu "predatora u školjkarstvu".

 Vezano uz probleme oko ugroze prirodnih zaliha ribe u Jabučnoj kotlini, Tolušić je najavio kako će se o tome organizirati razgovor u Vijeću ministara poljoprivrede Europske unije, na kojem će s talijanskim ministrom što je prije moguće pokušati riješiti taj problem.

 "Probat ćemo taj problem što prije riješiti da se zabrani ulov, kako bi se na tom području očuvalo riblje bogatstvo, odnosno da to mrijestilište ostane kako bi imali što loviti u budućnosti", kazao je. Jabučna kotlina je područje oko otoka Jabuke, zapadno od Visa, gdje je prirodno mrijestilište oslića, škampi, bijelog muzgavca, lignjuna i grdobina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:09