StoryEditorOCM
DalmacijaOd žorža do petrova

Ovo je sto Dalmatinaca i Dalmatinki koji su obilježili 2016. godinu: Slaven Bilić, Ante Kotarac, Ivan Marušić, Žan Ojdanić...

31. prosinca 2016. - 22:41

Svaki izbor izaziva reakcije, pa će ih tako sigurno izazvati i ovaj. No, prije nego krenete u čitanje i komentiranje (i dodavanje svojih kandidata te brisanje naših) dužni smo vas upozoriti kako ovo nije popis najboljih Dalmatinaca i Dalmatinki, nego onih koji su na bilo koji način, pozitivan ili negativan, ostavili trag u protekloj godini. A takvih je zaista bilo dosta.

Slaven Bilić
Prvi dio godine na klupi West Hama odradio je na savršen način. Svi su željeli čuti priču o Splićaninu pred kojim drhte velikani engleskoga nogometa. U drugome dijelu godine, odnosno na početku nove sezone, kolo sreće se okrenulo i malo je nedostajalo da "Big Slav" dobije otkaz. No, i to je bila top priča: kako je, naime, moguć takav preokret u samo 12 mjeseci.

Dinko Peračić
Njegova betonsko-drvena tržnica i ribarnica u Vodicama ubirala je nagrade i tijekom 2016. godine, no vrh za Peračića ipak je bio nastup na Venecijanskome bijenalu arhitekture.

Stipislav Jadrijević
Sinjanin na dugotrajnom privremenom radu u Zagrebu izveo je u bolnici Merkur operaciju kakva "nikad prije nije obavljena u Hrvatskoj". A i u svijetu se rijetko obavlja. "Svi smo bili iznenađeni kada je doktor Jadrijević rekao što će učiniti. Nitko od nas nije se na to usudio ni pomisliti", rekla je anesteziologinja Nataša Visković Filipović za Novu TV, dok je doktor Jadrijević pojasnio: "Pacijentici sam morao izvaditi jetra pa je ležala na stolu bez jetara, dok sam ja na drugom stolu odvajao tumor od jetara da bih zdravi dio jetara nakon toga vratio." Zahvaljujući ovom pothvatu, 37-godišnja pacijentica je živa.

Nikola Grmoja
Prčeviti Metkovac postao je nacionalna politička zvijezda. Sa svim svojim vrlinama (vidi pod Miro Bulj) i manama, među kojima se posebnu ističu brzopletost i nepromišljenost što se najbolje pokazalo u slučaju Ivane Ninčević Lesandrić koju je Most prvo predstavio kao kandidatkinju za splitsku gradonačelnicu, da bi je potom, nakon (kasno) uočene proceduralne greške, prebacio u utrku za splitsko-dalmatinsku županicu.

Lidija Bačić
Pjesme su joj uglavnom grozne, gore čak i od Severeninih i Rozginih, ali njezin izgled netaknute prirode donio joj je status neprikosnovene zvijezde. Big like!

Maja Hrgović
Književnica (i novinarka, jer od čega bi naši književnici živjeli da nisu novinari) koja uporno pliva protiv struje. Kad su svi, na primjer, skočili protiv ministra Zlatka Hasanbegovića ona ga je na načelnoj razini uzela u zaštitu. "Od početka sam skeptična prema Hasanbegoviću, on ne bi bio moj odabir za ministra kulture, ali... Nikad nije bilo lakše postati ustaša nego danas. Ako pokažeš ikakav otklon od proskribiranog stava, zalijepe ti na čelo veliko U. Ljevica je oboljela od isključivosti i jednoumlja", kazala je u razgovoru za "Slobodnu".

Alen Munitić
Direktor Festivala Mediteranskog Filma Split poput lokomotive je program FMFS-a dovukao u čak 25 dalmatinskih gradova u kojima se kino odavno ugasilo.

Ines Tričković
Njezin nastup u Carnegie Hallu nije bio tako medijski popraćen kao svojedobno onaj Oliverov, mislimo, naravno, na hrvatske medije, ali to ne znači da jazz pjevačica i globetrotterica iz Dubrovnika zaslužuje ostati u sjeni. Dapače.

Lovre Kalinić
U nogometu koji se mjeri novcem Lovre je došao do vrha, postao je najskuplje transferirani vratar u hrvatskoj povijesti. Bolje (gotovo) da ne može.

Božo Petrov
Još jedan Metkovac na ovom popisu. U godinu je ušao kao razočaravajuće neodlučni potpredsjednik Vlade, a iz nje izlazi kao obećavajući rezolutni predsjednik Sabora.

Luka Modrić
Najbolji hrvatski nogometaš. Jedan od najboljih svih vremena. Tako kažu i strani stručnjaci, pazeći da ga ne izostave iz godišnjih popisa najboljih, a tako kaže i Zdravko Mamić kojemu je Luka, tvrde istražitelji, ilegalno nosio novac. Lukino ime našlo se i na popisu slavnih nogometaša u aferi Football Leaks. Iscurilo je tako da Zadranin ima čak 18 otvorenih računa diljem svijeta kako bi izbjegao plaćanje poreza. Znalac, rekosmo.

Lovro Kuščević
Ministar graditeljstva u Oreškovićevoj vladi, ministar graditeljstva u Plenkovićevoj vladi, a to nije baš lako bilo postići. Zaslužio pljesak na otvorenoj sceni nakon što je poništio (suludu!) odluku da svi mali iznajmljivači moraju energetski certificirati svoje apartmane.

Ante Kotarac
Mladi splitski poduzetnik već neko vrijeme dokazuje kako nije samo dobar, nego i sposoban tatin sin. Njegov startup AgentCASH koji je pokrenuo sa Sašom Šarunićem ušao je među 10 najboljih na elitnom londonskom BarclaysAcceleratoru, specijaliziranom za inovacije u financijskoj industriji.

Ante Šprlje
Mostov ministar pravosuđa uvjeren je da će ga povijest pamtiti kao reformatora. Oporba se na to smije. Kažu da mu fali i znanja i iskustva. Velik je zalogaj pred sebe postavio, bit će zanimljivo pratiti hoće li ga sažvakati ili će se "ugušiti".

Vlaho Orepić
Poglavica dugi jezik. Iako bi ministar policije trebao šutjeti, on to ne želi. U politiku se bacio na glavu, baš nas zanima kakav će iz nje izići.

Bernardica Juretić
Djevojka iz Srijana. Časna sestra kojoj se dosta toga nečasnoga stavljalo na teret dok je kratko bila ministrica. Recimo da je svojoj udruzi dala novac. Ili da joj je mjesečna rata kredita skoro pa premašivala mjesečna primanja. Nakon pada "njene" Vlade aktivirala je opciju 6+6, pa se slikala na jahti i napisala poruku "bolje živim nego ministar". Teško da ćemo je i dogodine vidjeti na ovom popisu.

Dario Nakić
Kratkotrajni ministar zdravstva. Njegovu najavu reforme ismijavali su čak i HDZ-ovci. A pokušaj poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja nikome nije bio smiješan.

Željko Babić
Rukometaši su pod njegovim vodstvom osvojili broncu na Europskome prvenstvu u Poljskoj, a Babić je danima zabavljao naciju svojim press konferencijama na kojima uglavnom nije odgovarao na pitanja trudeći se sve zasluge za medalju pripisati Mariji, Majci Božjoj. Nakon kraha na Olimpijskim igrama u Riju ("Gospa je", ustvrdio je poljski izbornik, "bila na našoj strani") dao je ostavku koja – nije prihvaćena.

Jelena Remetin
Splićanka s pariškom adresom, multimedijalna umjetnica koja ne prestaje iznenađivati i oduševljavati, otvarala je izložbu za izložbom na zadovoljstvo i kritike i publike.

Andrija Balić
Iz Hajduka je početkom godine za pristojan novac prodan u Udinese. Tamo, za nauk talentiranim mladićima i njihovim nestrpljivim očevima, još nije zaigrao ni minute. Koliko znamo, tata Balić zbog toga trenere ne gađa mobitelima, kao što je to činio na Poljudu.

Alem Ćurin
Kultni ilustrator je nakon više od 30 godina neumornog crtanja objavio svoj prvi strip, 'List vode: Atlantida'. Ne ponovilo se. Toliko čekanje.

Petar Grašo
Još uvijek je mlad, a već proživljava drugu mladost. Uglavnom, do čepa je Grašo za Valentinovo napunio Spaladium Arenu. Bio je to, ustvrdili su nazočni, koncert za pamćenje. Žene su plakale od sreće, a muškarci od srama.

Mario Hezonja
Dubrovčanin u dresu Orlando Magica briljirao je na All-Star vikendu u Torontu nastupivši na revijalnoj utakmici najboljih novaka u NBA ligi umalo ostvarivši triple double (19 koševa, 10 skokova, 7 asistencija). Ostatak godine, na žalost, protekao mu je u znaku – oscilacija. Od lošeg prema gorem.

Joško Eterović
Izložba "Djelo i vrijeme" u splitskoj Galeriji umjetnina, presjek 40-godišnje karijere samoukog slikara s Brača, bila je jedan od slabo primjećenih umjetničkih vrhunaca godine.

Ivan Kovačić
Bivši omiški gradonačelnik i trenutačni potpredsjednik Vlade isprofilirao se kao najneobičniji hrvatski političar. Želi pokazati kako nije sve ono što drugi jesu. A prije svega da nije politički korektan, što je najbolje upoznao Tomislav Karamarko.

Ivan Pažanin
Televizijsko kuhanje svjetski je trend koji je osvojio i Hrvatsku. Kuha se na svim kanalima, kuha čak i Vlatka Pokos, no Pažaninu je pošlo za kutlačom što niti jednom njegovom kolegi nije – postao je pravi celebrity.

Mate Matišić
Film Zrinka Ogreste "S one strane" pobrao je pohvale i kritike i publike na festivalu u Berlinu. Teško da bi to bilo moguće bez scenarističkog doprinosa svestranoga Ričičanca, moguće i najvećeg živućeg umjetnika Imotske krajine.

Tihana Lazović
"Zvizdan" Dalibora Matanića ju je izbacio u orbitu. Mala je Zadranka učas postala hit u metropoli, svi su je filmaši željeli u kadru, pa i Zrinko Ogresta za film "S one strane". Na Berlinaleu je predstavljena kao jedno od top lica projekta European Shooting Stars.

Jure Bogdan
Poljičani slave još jednoga biskupa; nakon Mate Uzinića imaju sada i dičnoga Juru koji je prema nalogu pape Frane iz Rima, gdje je bio rektor Zavoda sv. Jeronima, prebačen u Zagreb i zaređen za vojnoga ordinarija.

Robert Pauletić
Zamjenik ministra turizma u Vladi Tihomira Oreškovića prometnuo se u mogućeg kandidata za splitskoga gradonačelnika. Izvrstan u samopromociji te nešto lošiji u samokontroli, poglavito kad su statusi na društvenim mrežama u pitanju. Epitet "kontroverzan" opravdao u punom značenju te riječi.

Šime Fantela
Šime je, da napokon razjasnimo, onaj viši iz proslavljenoga dvojca Fantela-Marenić. Zadranin, svjetski i olimpijski prvak u klasi 470, (do)nositelj prve hrvatske zlatne olimpijske medalje u jedrenju.

Matea Samardžić
Plivačica koja obara rekorde Sanje Jovanović. Olimpijka koja je nakon plasmana u Rio, za hrvatske plivačke prilike senzacionalnog, dala sportsku izjavu godine: "Manjak novca nije razlog za nerad. Ima sportaša koji su postali uspješni iako su radili u svakakvim uvjetima."

Tomislav Duić
U bijegu od hrvatskoga pravosuđa proveo je 15 godina. A uhićen je u - Splitu. U svom stanu. Na teret mu se stavlja ratni zločin protiv zarobljenika u zloglasnoj Lori.

Matea Brstilo Rešeta
Nova ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu bila je prva dužnosnica koju je imenovao ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Ljevica se danima s time nije mogla pomiriti tvrdeći kako je izbor namješten. Optužbe su se pokazale neutemeljenima, pa je mlada Omišanka nesmetano mogla nastaviti rad svoje prethodnice i postaviti izložbu posvećenu represiji koju je sa sobom donijela 1945. godina.

Dario Šarić
Jedan od najvećih europskih košarkaških talenata sjajno odrađuje svoju prvu NBA sezonu. I gazda Philadelphia 76ersa je prezadovoljan. Ostaje tek žal za nešto lošijim nastupom na Olimpijskim igrama za koji je Dario, tako tipično za njega a neobično za hrvatski sportsko okruženje, okrivio - sebe.

Mirko Šundov
General pukovnik iz Muća, dragovoljac i odlikovani sudionik Domovinskog rata, iznenađujuće je avancirao do funkcije načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Nakon što je, naime, prije kraja mandata povučen s mjesta hrvatskog vojnog izaslanika u Bruxellesu i prebačen na mjesto glavnog inspektora "upućeni" su mu predviđali brzo umirovljenje. Piiip! Krivo!

Anita Nosić
Najmlađa općinska načelnica u zemlji, a po mnogima i najljepša. Imoćanka iz Lovreća.

Miro Bilan
Zvijezda Cedevite i najbolji košarkaš ABA lige. Kao potvrda da je, što se sporta tiče, 2016. i bez medalja bila godina hrvatske košarke. Uostalom, pročitajte popis do kraja...

Lana Barić
Na stranu što se u tajnosti udala za Dragana Markovinu, lidera Nove ljevice koji bi, ako se ostvare nadanja i predviđanja tvrđih ljevičara, na ovaj popis mogao upasti iduće godine, Lana je u zagrebačkom HNK-u briljilara kao Žena u istoimenoj predstavi Paola Magellija.

Elias Kolega
Mladi Kaljanin, dječak, dakle, s otoka, osvojio je brončanu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u skijanju, disciplina slalom. Pravi pravcati bodul kandidira za nasljednika Ivice Kostelića. I njegov mlađi brat Samuel također.

Ante Žižić
Još jedan košarkaš. Dućanin friško transferiran iz Cibone u Darussafaku. Koja mu je tek usputna stanica za NBA ligu gdje ga već čekaju Boston Celticsi.

Iva Letilović i Igor Pedišić
Zadarski arhitekti nastavljaju oduševljavati svojim inovativnim građevinskim rješenjima. Pogon mrijestilišta tvrtke Cromaris u Ninu bio je nominiran za "Viktora Kovačića", nagradu za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva, dok im je kuća za odmor na Silbi dobila nominaciju za "Dragu Galića", nagradu za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture.

Gordan Tudor
Saksofonist i kompozitor u slobodno vrijeme radi kao sakupljač Porina. Imao je dva, a sada ih ima pet. Spavaš li mirno, Zlatane Stipišiću?

Ivan Perišić
Na Europskome prvenstvu u Francuskoj bio je najbolji hrvatski reprezentativac. U dresu milanskog Intera također je sve bolji. Podjednako uspješno izbjegava i protivničke igrače i hrvatske novinare.

Slaven Tolj
Dubrovčanin je jedan o zaslužnijih što je Rijeka proglašena Europskom prijestolnicom kulture za 2020. godinu. Kao umjetnički voditelj kandidature točno je znao što želi, kojim smjerom ići i koga na putu do cilja zaobići.

Ivan Marušić
Organizator gejmerskog natjecanja u Spaladium areni, prvog Dota Pit i Counter Pit festivala a uskoro će i drugi, naučio je roditelje da ne viču na djecu što sate i sate provode igrajući računalne igrice. Naučio ih je, dapače, da im je uputno tetošiti ih, donositi im ručak u sobu, pripremati osvježavajuće napitke i mrviti tablete protiv spavanja jer ti klinci zarađuju bolje nego velika većina nogometaša Hajduka.

Pjer Šimunović
Dugo su se lomila špijunska koplja, da bi na koncu predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na čelo predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost postavila dosadašnjega veleposlanika RH u Izraelu. čovjeka koji je karijeru, zanimljivo, počeo kao novinar.

Žan Ojdanić
Ovaj popis osmišljen je tako da časti žive, ali jednu smrt ipak nismo mogli zaobići. Odavno, naime, toliko tuge u Dalmaciji nije viđeno kao nakon pogibije u padobranskoj nesreći Žana Ojdanića. "Čovjek koji je promijenio Hajdukov svijet", bio je naslov u Slobodnoj Dalmaciji. Takvog navijača "bijeli" više nikad neće imati, navijača koji je klubu s Poljuda dao i ostavio više dobra nego što to većina njegovih bivših i sadašnjih zaposlenika može pojmiti.

Marijana Batinić
Šarmantna voditeljica RTL-ovih stvarnosnih emisija izgurala je još jednu sezonu Ljubavi na selu trudeći se da i sama, poput njezina poslodavca, ne prijeđe granicu reality trasha. Preuzela je i palicu Big Brothera te s naslovnica istisnula kolegicu Antoniju Blaće koja je potonula skupa s pompozno najavljenim projektom Anno.

Velimir Perasović
Kutxa Laboral na Final Four košarkaške Lige prvaka stigla je prvenstveno zahvaljujući stručnjaku iz Stobreča. Ostao je bez najboljih/najskupljih igrača, no to ga je samo dodatno motiviralo da iz ostalih igrača izvuče maksimum. Perasović je peti hrvatski trener koji je izborio Final Four, ali tek drugi, nakon Petra Skansija, kojemu je to pošlo za rukom drugi put.

Ivan Jurić
Davni hajdukovac hit je trener u Italiji. Njegova mala Genoa srušila je i moćni Juventus te iznenađujuće dobro plovi gadnim morem talijanskoga nogometa.

Marlena Bogdanović
Bez ikakve potpore Ministarstva obrazovanja, samo uz vlastitu dobru volju i razumijevanje roditelja svojih učenika, učiteljica iz osnovne škole "Tučepi" djeci pruža edukaciju na razini najrazvijenijih europskih i svjetskih gradova. Tako djeca već od prvog razreda osnovne škole imaju nastavu na tabletima te od najranije dobi uče koje su opasnosti na internetu i kako se od njih zaštititi, a sve zahvaljujući dobroj volji i želji učiteljice Marlene Bogdanović da im priušti nastavu dostojnu stoljeća u kojem živimo. Njezini učenici, za razliku od svojih vršnjaka diljem zemlje, ne trebaju iskriviti leđa noseći školsku torbu. Umjesto teških knjiga, u svojim torbama nose samo tri bilježnice i pernicu. Tableti ih čekaju u školi, a knjige iz kojih pišu domaće radove ih čekaju doma budući da na tabletima također imaju digitalne udžbenike. Ova je učiteljica jedina u cijeloj Hrvatskoj koja s učenicima radi na takav način.

Neli Ružić
Povratnica iz Meksika, multimedijalna umjetnica koja predaje u splitskoj Školi likovnih umjetnosti i vodi njihovu Galeriju Škola koja je nedugo nakon osnivanja postala must see mjesto u gradu okićenom kućicama i kioscima.

Nikola Bralić
"Nitko ne može utrenirati takav zaveslaj kao što može Niki Bralić", kazao je ushićeni engleski televizijski komentator prateći pobjedu braće Sinković na Olimpijskim igrama u Riju. Niki je, dakako, Nikola Bralić, stručnjak iz Dicma kojemu svi priznaju da je najbolji veslački trener na svijetu.

Nikola Bašić
"Ove sam godine izabran za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, promoviran sam u počasnog doktora Sveučilišta u Splitu, predsjednica Republike Hrvatske odlikovala me je iznimno visokim odličjem Kneza Branimira s ogrlicom, ali u središtu medijskog interesa našao sam se tek kad sam ručao s Bradom Pittom. To sve govori i o slavi, ali i o vrijednostima koje trenutačno prevladavaju u društvu u kojem živimo", kazao je slavni arhitekt za Antenu Zadar.

Nikolina Šustić
Trči, Nikolina, trči! Nakon nevjerojatne serije uspjeha po raznim trkačkim natjecanjima, Nikolina je briljantna bila i na 29. svjetskom prvenstvu u ultramaratonu na 100 kilometara u španjolskom gradiću Los Alcazaresu. Osvojila je drugo mjesto, prvo među Europljanima.

Ivo Baldasar
Prvi se usudio kritizirati Zorana Milanovića i prozvati ga radi izbornog poraza. No, taj mu taktički manevar nije upalio, izbacilo ga je iz SDP-a pa će na iduće lokalne izbore biti sam svoj kandidat. Valjda će osvojiti više glasova nego na ovogodišnjim nacionalnim izborima kada za njega, ako je suditi prema prebrojanim preferencijskim glasovima, nisu glasali ni članovi njegove šire obitelji.

Božidar Kalmeta
Iako je optužnica protiv zadarskoga gradonačelnika napokon potvrđena, HDZ ga se još uvijek ne odriče. Barem ne javno. Tereti ga se da je sa suradnicima podijelio oko 15 milijuna kuna. Možda je do suradnika?

Ante Jović
Pripadnik Hrvatske ratne mornarice, poručnik korvete iz Zadra, osvojio je prvo mjesto na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH. Jović je najbrže prešao zahtjevnu stazu na vojnom vježbalištu Gakovo kod Grubišnog Polja, dugačku 40-ak kilometara s 11 radnih i 13 kontrolnih točaka, i to pod punom vojničkom opremom minimalne mase od 17,6 kilograma. Evala!

Luka Prcela
Fratar koji voli ustaše, a posebno Antu Pavelića za čiju crnu dušu redovito moli, u izravnom je televizijskom prijenosu održao propovijed koja je poput bombe odjeknula zemljom. Prozvao je i predsjednicu države. "Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar Kitarović izjavila da Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko ti kaže da je današnja hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od 41. do 45.?", rekao je fra Luka i nastavio služiti mise.

Andro Vlahušić
Čitav jedan zakon, tako barem smatra oporba, pisao se zbog dubrovačkoga gradonačelnika, Bandića hrvatskoga juga, pa smo tako nakon Lexa Perković dobili i Lex Vlahušić. On kaže da ga ništa neće zaustaviti, uspoređuje se s Robinom Hoodom, a to što su afere koje za sobom ostavlja stvarne, a ne fikcionalne nimalo ga ne brine.

Ana Karamarko
Glavna protagonistica afere Konzultantica koja je političke karijere stajala njezina supruga Tomislava. A bili su tako potentan par. I u Finsku su zajedno na odmor išli.

Dunja Ercegović
Kantautorica osebujnog izričaja,umjetničkog imena Lovely Quinces, stala je pred nemalu kolonu prosvjednika protiv prava žena na pobačaj da bi nakon toga završila u policijskoj postaji. Privelo je jer nije najavila da će prosvjedovati protiv prosvjeda.

Irena Orlović
Vlasnica splitske izdavačke kuće "Harfa", čija je djelatnost izdavanje literature za poticanje ranog emocionalnog i intelektualnog razvoja djece, i autorica nagrađivane aplikacije "Pametnica", izabrana je za poduzetnicu godine na natječaju u organizaciji Udruge poslovnih žena Hrvatske KRUG.

Miro Bulj
Narodni tribun iz Sinja Sabora se domogao i bez pomoći Stipe Petrine. Bez dlake na jeziku, uvijek dostupan i spreman na komentar. Mobitel i možđani su mu uvijek upaljeni. Prvi je otvorio priču o Ini ubrzavši kraj Vlade kojoj ionako nije bilo pomoći.

Romano Obilinović
Pobjednik Big brothera i junak brojnih anegdota. Žorž.

Marko Bijač
Vaterpolisti Juga osvojili su u 2016. sve što se osvojiti moglo. I doma i vani. S obzirom da ih je nemoguće bilo sve na ovaj popis uvrstiti, izabrali smo najboljeg od najboljih, vratara Marka.

Ivan Repušić
Svečanim javnim potpisivanjem ugovora u Münchenu hrvatski je maestro postao novi šef-dirigent Minhenskog radijskog orkestra. Kao najbolji hrvatski dirigent nove generacije, Repušić će i dalje biti generalni muzički direktor Državne opere u Hannoveru.

Darijo Srna
Čitava nacija plakala je s kapetanom "vatrenih" nakon što je usred Eura u Francuskoj objavljena vijest da mu je u Metkoviću umro otac. Darijo je, bez obzira na rano ispadanje Hrvatske, odigrao turnir iz snova, još samo da potpiše za Barcelonu i bit će to kraj karijere dostojan možda i najvećeg hrvatskog nogometaša.

Nikola Kalinić
Briljira u Fiorentini, ali i u reprezentaciji, kad ga izbornik uvede u igru. Što je stariji, vrijednost mu samo raste.

Nataša Janjić
Dugo je hrvatska Nicole Kidman odbijala nastupe u sapunicama, odnosno televizijskim trakavicama, da bi na kraju popustila. I pogriješila, jer "Prava žena" se pokazala kao još jedan RTL-ov skupi promašaj. No, Nataši to nije naštetilo, dapače, trač rubrike je obožavaju, a pitanje s kime je sada u vezi u Lokasovoj Šifri slobodno može ući u krug najtežih.

Tonči Huljić
Debitirao je kao samac na Splitskom festivalu i napisao "Pacijente", mjuzikl na tekst Mira Gavrana. Što je stariji, kritika ga više voli, stoga i ne čudi da mu se jedan singl zove "Kakvi san ja kralj".

Mladen Grdović
E, on je pobjednik Splitskog festivala što je proslavio potokom - suza. Vino je došlo poslije. Puno vina. I sve ono što uz puno vina ide, a što se obično objavljuje na stranicama crne kronike.

Vanja Kovačić
Viša stručna savjetnica i konzervatorica u Konzervatorskome odjelu u Splitu dobitnica je ovogodišnje nagrade "Vicko Andrić" za radove na obnovi samostana sv. Nikole u Trogiru.

Marin Pirija
NBA zvijezda Goran Dragić na plaži u Murteru izgubio je novčanik pun novca. Sezonski radnik Komunalnog poduzeća ''Murtela'' čisteći plažu u Murteru pronašao je novčanik pun novca. I nije mu ni na kraj pameti bilo zadržati ga. Kad je košarkaš Miami Heata novac (i kartice i dokumente) dobio natrag, potražio je Marinovu obitelj i bogato ih nagradio diveći se poštenju malog čovjeka.

Marcela Marić
Mlada Zadranka ostat će upamćena kao prva hrvatska skakačica u vodu koja je nastupila na Olimpijskim igrama. Ukoliko ste ikada gledali skakanje u vodu, onda znate što je Marcela postigla.

Bruna Bajić
Splitska dokumentaristica uspjela je sa svojim "Modrim kavezom", emotivnim filmom o moru i mornarima, osvojiti čitavu zemlju. Premijerno prikazan koncem 2015., film je ove godine vraćen u distribuciju preko splitskog Cineplexxa gdje je umjesto predviđenih sedam dana, na traženje publike igrao puna dva tjedna.

Draško Cikojević
Na Klinici za bolesti uha, grla i nosa KBC-a Split ovaj je liječnik, zajedno sa svojim timom, obavio pionirski pothvat vađenja rastopljenoga gumenog bombona iz bronha, kakav nikada nije opisan u medicinskoj literaturi. Dječaku od sedam godina spašen je život na uistinu jedinstven način.

Daniel Paleka
Najbolji hrvatski matematičar osvojio je srebro na matematičkoj Olimpijadi održanoj u Hong Kongu. Evo što je izjavio za portal Srednja.hr, djeco i roditelji pozor: "Moja karijera olimpijskog natjecanja u matematici traje već tri godine. U tih tri godine uloženo je na tisuće sati truda i vježbanja zadataka. I slobodno vrijeme ispunjeno mi je razmišljanjem o matematici. Potrebno je raditi konstantno, uvijek željeti raditi i uvijek napredovati".

Hrvoje Krstulović
Vlasnik "Blitza", vodećeg hrvatskog prikazivača i distributera filmova, širi svoje poslovno carstvo i po susjednim zemljama. Novootvoreni multipleks u Novome Sadu tako je najveći i najmoderniji u Srbiji. Sjedište tvrtke Krstulović je pak prebacio na Maltu i to "radi olakšavanja širenja na europskom tržištu". Malta je, tvrde u "Blitzu", izabrana kao članica EU-a razvijenih financijskih i usluga povezanih s filmskom industrijom, s engleskim kao službenim jezikom i prihvatljivim troškovima poslovanja.

Hana Jušić
Mlada Šibenka oduševila je svojim dugometražnim prvijencem "Ne gledaj mi u pijat". Službeno se natjecala i u jednom od popratnih programa filmskoga festivala u Veneciji gdje je osvojila i nagradu kritičara za najbolji europski film. Prema svemu sudeći, ovo je tek početak jedne divne redateljske karijere.

Mirta Šurjak
"Izgled često zna biti otegotna okolnost, vjerovali ili ne. Zbog izgleda ste često izloženi nepravednim predrasudama okoline i morate se uvijek barem tri puta više dokazivati. Ne smatram se ljepoticom, jer da je izgled moj glavni kapital, onda bih vjerojatno radila kao model Victoria secreta. Moj kapital su moj intelekt i obrazovanje, ali moram priznati da sam često na vlastitoj koži osjetila nepravdu i podcjenjivanja zbog atraktivnog izgleda. Izgledam snažna, ali me neke stvari užasno pogode i rastuže. Često puta bih zaplakala zbog toga", za Splitski dnevnik izjavila je novinarka Hrvatske televizije koja je ove godine ostvarila bolje rezultate od omiljenoga joj Hajduka.

Berislav Marušić
Profesor na američkom Sveučilištu Brandeis u Bostonu, dobio je uglednu nagradu Sanders koju dodjeljuje Američko filozofsko udruženje za najbolju knjigu iz filozofije uma, metafizike i epistemiologije. Knjiga nosi naziv "Dokazi i djelovanje" ("Evidence and Agency"), a bavi se filozofskim problemom na raskrižju epistemologije i etike.

Zrinka Grancarić
Sportska komentatorica i urednica HTV-ove Teme dana (koja sa sportom nema veze) očitala je lekciju svim svojim kolegama iz sportske redakcije prenoseći jedrenje s Olimpijskih igara u Riju (zamislite Stjepana Baloga kako prenosi jedrenje!). Naizgled kompliciran i netelevizičan sport učinila je tako jednostavnim i zanimljivim.

Tonči Stipanović
Fantela i Marenić jesu zlatni, ali Tonči je sa svojim srebrom iz Rija postao prvi hrvatski medaljonoša u jedrenju

Siniša Popović
Otplovio je već bio prema Lastovu kad su ga pozvali da se vrati po nagradu. Po Juditu koja pripada najboljem glumcu Splitskoga ljeta. Uloga Marka Rothka u predstavi "Crveno" te monodrama "Život je čudo" žiri našega lista ostavile su bez teksta i dvojbe. Siniša je, za one koji su zaboravili, član ansambla zagrebačkog HNK i rođeni Splićanin.

Hrvoje Zirojević
"Radio sam u kuhinji kada je došao konobar i kaže mi da gosti traže da dođem do stola, da bi me voljeli upoznati. Kažu da je spiza drukčija, fenomenalna. I tako, odem ja do stola, kad tamo, Bono Vox", prepričao je poznati chef Hrvoje Zirojević ovoljetnu scenu iz lounge bara i restorana Laganini na Palmižani. Da se razumijemo, nije Hrvoje ovo tek tako, samoreklamerski, izjavio, nego su ga novinari počeli potezati za jezik nakon što je veliki Bono sam objavio da je u Hrvatskoj jeo spizu kakvu nikad nije.

Damir Krstičević
Ratni junak postao je ministar obrane i glavni akter podgrijanih priča o mogućem uhićenju zbog "akcija" u Bosni i Hercegovini.

Miljenko Domijan
Deset dana prije nego što ga je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala Redom kneza Branimira s ogrlicom zbog iznimnih zasluga u području očuvanja i zaštite hrvatske kulturne baštine, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve u Beogradu konzervatoru Domijanu dodijelio je Orden svetoga Save drugog stupnja "za svesrdno ukazivanje pomoći u obnašanju drevnog verskog i kulturnog nasljeđa SPC u Dalmaciji". Prvi je to Hrvat koji je dobio najveće priznanje SPC-a.

Bruna Kazinoti
"YOUth", prva samostalna izložba splitske fotografkinje bila je prvorazredni društveni događaj u Zagrebu.

Ranko Ostojić
Sve je bitke izgubio, ali još uvijek vodi rat. Nakon poraza na izborima za predsjednika SDP-a priprema se za još jednu kandidaturu za splitskoga gradonačelnika. Odnosno za još jednu izgubljenu bitku.

Blanka Vlašić
Brončana medalja u Riju na granici je sportskoga čuda. Skakati, naime, s jednom zdravom nogom i nije baš uobičajeno.

Goran Marković
Nakon serije "Novine", najozbiljnijeg televizijskog projekta godine, glumac splitskog HNK moći će, uvjereni smo, birati uloge. Njegov novinar, istina, jest malo stereotipan (pije i puši dok se svijet oko njega ruši), ali je zato Goran maestralan.

Lada Vukić
U 54. godini napisala je svoj prvi roman i odmah dobila važnu nagradu, onu koju dodjeljuje V.B.Z.

Ivica Ivanišević
I on je dobio nagradu V.B.Z.-a, ali ništa manje od našeg hiperproduktivnog kolege nismo ni i očekivali. Ivica, naime, štanca knjige, i to dobre, zabavne, knjige, namijenjene čitanju a ne skupljanju prašine.

Ivan Šarić
Stand up komičar napunio je dvoranu Lisinski i više od dva sata nasmijavao publiku. Ako mislite da to i nije nešto, slobodno probajte, ispričaje barem jedan vici i pokušajte neispasti smiješni.

Mia Petričević
Za glavnu ulogu u filmu "Ne gledaj mi u pijat" Mia Petričević osvojila je nagradu za najbolju glumicu na 18. međunarodnom filmskom festivalu u Bratislavi. Štos je u tome što Mia uopće nije glumica. Redateljica Hana Jušić vidjela ju je na jednoj viškoj plaži i nagovorila da dođe na audiciju...

Borna Erceg i Jelena Pletikosa
Mladi dirigent i jednako mlada sopranistica autorski su potpisali (prvu šibensku) komičnu operu "Turia i Plamenko". Publika ih je jedva pustila da odu doma, pljesak se još čuje...

Tomislav Mikulić
Voditelj projekta otkupa dionica u Udruzi "Naš Hajduk". Izabran natječajem. U 48 dana trajanja prve akcije pod njegovim vodstvom prikupljeno 4,5 milijuna kuna što je najuspješnija crowdfunding kampanja u hrvatskoj povijesti.

Mario Pašalić
Torcidin miljenik zaliječio je neugodnu ozljedu leđa te postaje sve standardniji u redovima nogometnoga velikana Milana. Zabio je i odlučujući jedanaesterac u finalu Superkupa protiv Juventusa te tako Milanezima donio prvi trofej nakon pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 00:10