StoryEditorOCM
DalmacijaTUČEPSKI SPOMENIK

Sloboda uklesana u kamen: u spomen braniteljima u srcu grada otkrivena ploča

Piše NIna Glučina
23. prosinca 2016. - 20:21
spomenik_tucepi10-231216

Tučepskim braniteljima Marijanu Mravičiću i Tončiju Čoviću je uz Zlatka Ževrnju, župana Splisko-dalmatinske Županije pripala čast otkriti Spomenik braniteljima Tučepi postavljen u centru mjesta. Spomenik je odmah po otkrivenju župnik fra Nediljko Šabić i blagoslovio.

Velikom događaju osim tučepskih dragovoljaca, prijatelja suboraca iz Vukovara i okupljenih sumještana prisustvovali su i Ante Urlić kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića i minstra branitelja Tome Medveda te župan Zlatko Ževrnja koji je došao i u ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

- Obična stina, dva-tri slova, ali puno znoja, puno krvi. Ovaj spomenik je nama čast, a uspomena na sve one koji su svojim životom, radom i djelom doprinjeli opstojnosti jedine nam države Hrvatske i njezinoj slobodi, od spomena njena imena pa sve do današnjeg dana, kazao je Ivo Pašalić, predsjednik Udruge tučepski dragovoljac na samom početku ceremonije i pozvao okupljene na minutu šutnje.

U ime Općine Tučepi koja je financirala izradu spomenika, s par prigodnih riječi obratio se i načelnik Ante Čobrnić.

- Ovo je dan u kojem slavimo slobodu, utjelovljenu u simbolu Hrvatske i Dalmacije, tvrdom kamenu u kojem su uklesana sva naša nadanja i težnje iz devedesetih godina prošlog stoljeća, ali i mnogih prijašnjih generacija koje su ostavile trag na našoj prelijepoj zemlji - kazao je između ostalog načelnik Čobrnić.

Svečanost je uveličala klapa Marina s nekoliko prigodnih pjesama, a na zahtjev Ante Urlića otpjevana je i 'Ne dirajte mi ravnicu' za prijatelje suborce iz Vukovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:39