StoryEditorOCM
DalmacijaKralj škampi

Jedan od najbogatijih Hrvata na Braču sebi diže spektakularni mauzolej: Ovo je najzahtjevniji kamenarski pothvat stoljeća!

15. listopada 2016. - 19:37
Mauzolej2

Dok je jedna od prepoznatljivosti grada Supetra mauzolej obitelji Petrinović kipara Tome Rosandića iz 1924. godine, koji se nalazi na mjesnome groblju, Dračevica također dobiva monumentalnu grobnicu, onu Ivana Šimunovića, poznatog poduzetnika, "kralja škampa", koji se prije nekoliko godina vratio na rodni Brač s Novog Zelanda i pokrenuo turističko naselje Velaris.

Pročulo se već po otoku da se u slikovitom starom bračkom mjestu gradi impozantna građevina u bijelom bračkom kamenu uz crkvicu sv. Ivana na tamošnjem groblju, pa svaki putnik koji autom prođe zastane nakratko i baci oko na mauzolej smješten tik uz ogradu mjesnoga groblja.

Zapitali smo za detalje don Ljubomira Galova, tamošnjeg župnika, no on nam nije htio govoriti o tuđim projektima, posebice jer se pripremao za hodočašće u Rim.

Ni investitor Šimunović nije bio rječitiji, već nas je uputio na voditelja gradnje mauzoleja, Radoslava Bužančića, pročelnika splitskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, koji je bio pun hvale za novu bračku grobnicu koja će biti dovršena tek za godinu dana, upravo zbog niza detalja koje majstori klesari iz čuvene pučiške radionice OK Stipe trebaju "prenijeti" na kamen.

- Ovo je jedan od najzahtjevnijih kamenarskih pothvata na otoku u ovom stoljeću! Prije gotovo dvadeset godina nastala su idejna rješenja mauzoleja Šimunović u Dračevici na Braču. Izradio ih je Tomislav Bužančić, arhitekt čije je djelo ostavilo dubok trag na Braču od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, posebno u primjeni kamena kao konstruktivnoga građevnog materijala. Nakon godina traženja investitor se vratio toj ideji i pokrenuo gradnju mauzoleja - kazao je Bužančić, napomenuvši kako centralna građevina nije velikih dimenzija, u usporedbi sa supetarskim mauzolejem Petrinović ona je sićušna, ali u mjerilu Dračevice i njezina groblja poprima monumentalnost.

- Arhitektura je inspirirana velikim klasičnim uzorima, od Halikarnasa i atenskog horologija, preko efeškog oktogona i Dioklecijanova mauzoleja do Bramanteova tempieta. Oktogonalni vanjski tlocrt kružne unutrašnjosti natkriven je kamenom kalotom s kasetiranim ornamentom nad kojom je lanterna.

Vanjština i unutrašnjost izrađene su od klesanih kamenih elemenata, kao i kupola s krovom, pa je to nakon gotovo stoljeća prvi primjer vrsne klesarske građevine koju je isključivo od kamena ostvarila pučiška majstorska radionica OK Stipe, vlastitim radom i materijalom.

Kamen je od najbjelijih bračkih materijala, a izvrsne je kakvoće. Novost u ovom pothvatu svakako je primjena najnovijih tehnologija koje uz vrhunsku klesarsku ruku, izvanrednu montažersku vrlinu bračkog kamenarstva, unosi i najnoviju svjetsku lasersku i dijamantnu tehnologiju - nahvalio je splitski konzervator čitav tijek realizacije Šimunovićeva mauzoleja.

Mišljenja oko ovog projekta su, kao i uvijek, podijeljena. Dok nam konzervatori oduševljeno vele da je riječ o jedinstvenom kamenoklesarskom zahvatu kakva odavno nije bilo na otoku, baš kao ni mauzoleja, s druge strane, ima i onih koji će vam reći da je ovakva građevina posve neprimjerena za skromnu arhitekturu Dračevice u kojoj dominiraju male kamene kuće okružene stablima maslina i bajama, a u čijim dvorima su stari kameni žrvnjevi, spomen na davna vremena kada se živjelo skromno.

No, svatko ima pravo na svoje mišljenje, a Šimunović je odlučio sebi napraviti posljednje ovozemaljsko počivalište po najstrožim konzervatorskim i klesarskim kriterijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:49