StoryEditorOCM
Dalmacijanije mjesec, nit' je sivi soko

Spasili i vidali jastreba, pa ga pustili s biokovskog vidikovca

Piše Nina Glučina
30. rujna 2016. - 15:38
soko.JPG

U nebesko plavetnilo s vidikovca Ravna vlaška na Biokovu, sekundu nakon otvaranja vratašca transportne kutije, vinuo se grabežljivac škanjac osaš iz porodice jastrebovki. Riječ je o zaštićenoj vrsti ptice grabljivice koju je kod hotela "Jadran" u Tučepima prije nešto više od mjesec dana pronašla Andrea Šošić, tajnica Lovačke udruge "Kamenjarka" iz Podgore.

– Škanjac osaš najvjerojatnije je tada bio u svojoj jesenskoj seobi prema Africi. Onemoćalog zbog nedostatka hrane, iscrpljenosti ili nevremena, bura ga je oborila na području kod hotela "Jadran", gdje je neko vrijeme ostao – kazala je Ivana Gabrić, biologinja-ekologinja, viša stručna savjetnica PP Biokovo.

Djelatnici PP Biokovo odmah su zbrinuli pticu grabljivicu i poslali je u Sokolarski centar u Šibenik. Nakon mjesec dana oporavka, ptica je bila jednako dobro kao i prije neuspješnog prelijetanja masiva Biokovo. Puštanje ptice obavljeno je u prisutnosti učenika trećeg razreda Osnovne škole "Tučepi" i učiteljice Marlene Bogdanović, te predškolaca Dječjeg vrtića "Zvončica" iz Makarske i odgojiteljice Zorice Mihaljević.

Ova prilika iskorištena je i za edukaciju mališana. Tako su Ivana Gabrić i Ivan Budinski iz Udruge "Bion", s kojom PP Biokovo surađuje, djeci održali predavanje o važnosti ptica grabljivica te o potrebi za njihovom zaštitom.
Nakon polusatne edukacije djece, koja je održana uz pomoć turističke agencije TIP Extreme, osnovnoškolci i predškolci pogledali su i kratku prezentaciju fotografija i filma o pronalasku ptice i njezinu zbrinjavanju u Sokolarskom centru u Šibeniku. Djeca su bila jako zainteresirana za svaki detalj o ptici i njezinu jednomjesečnom oporavku.

– Park prirode Biokovo uvijek se rado odaziva na pozive o pronađenim ozlijeđenim pticama grabljivicama, koje potom zbrinjava i transportira na prikladan način. Do sada smo imali desetak sličnih intervencija sa šireg područja Biokova, međutim, ovo je tek druga grabljivica koju smo vratili u prirodu. Ostale su, nažalost, uginule zbog težih ozljeda. Na ovaj način želimo ukazati na važnost očuvanja strogo zaštićenih ptica grabljivica, koje su izuzetan pokazatelj zdravlja našeg okoliša i koje su najugroženija skupina ptica hrvatske i svjetske ornitofaune – kaže Ivana Gabrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:15