StoryEditorOCM
Dalmacijažupanijska skupština

Usvojeno polugodišnje izvješće o radu Zlatka Ževrnje

28. rujna 2016. - 20:14
zupanija_skupstina2-280916

Sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije održane u srijedu prisustvovao je 41 vijećnik. Njih 33 je usvojilo, dok je osam „oporbenjaka“ ostalo suzdržano, polugodišnje izvješće o radu župana splitsko-dalmatinskog.

Na 39 stranica iznio je župan Zlatko Ževrnja što se to sve radilo u periodu siječanj-lipanj 2016., te pobrao i pohvale, ali i sugestije za još većim angažmanom i obilaskom svih mjesta prostorno najveće županije.

- Imali smo brojne aktivnosti minulih šest mjeseci, i na području gospodarstva gdje je provedeno desetak mjera i programa na poticanju gospodarstva i poduzetništva, oko 35 milijuna je uloženo iz matičnog proračuna. Posebno bih istaknuo dva dobra primjera: općini Dicmo odnosno tvornici „Končar-elekrični uređaji“ smo napravili pristupnu cestu do njihove tvornice, pa su dobili uporabnu dozvolu, proširili proizvodnju i zaposlili oko 150 djelatnika. 

Isto tako smo u općini Muć, u njihovog zoni Prisike, izgradili prometnicu i time omogućili otvaranje još jedne tvornice i to pogona za preradu ribe „Canicula“, koji su zaposlili 40 novih radnika. Takvih sličnih primjera je bezbroj gdje mi jedinicama lokalne samouprave pomažemo u realizaciji njihove kapitalne infrastrukture, gradimo i na Visu, Braču i Hvaru. 

Ali ulažemo i u obrazovanje, gradimo dvorane i škole, kao i u zdravstvo gdje smo u opremanje hemodijalize u Sinju uložili 4 milijuna kuna, nabavili smo osam vozila za hitnu pomoć,... Napravilo se puno toga, pobrojao je župan Ževrnja, tek dio onog što se radilo i realiziralo od početka godine.

Prisutni vijećnici izuzetno su bili zadovoljni i sa izviješćem o radu Lučke uprave SDŽ kojeg je podnio ravnatelj Domagoj Maroević, a razlog je jasan – povećanje prihoda od 5 posto.

- Radi se o prihodima od lučkih pristojbi i lučkih naknada od 34,6 milijuna kuna što je povećanje od 5 posto, dok je prihod od lučkih pristojbi nautičara i brodara u iznosu od 19,4 milijuna kuna uknjižio povećanje od 3,1 posto. Najbitnije je kako smo okončali ulaganje u osam luka vrijednosti od 22 milijuna kuna, a sve u sklopu planiranih 15 projekata do 2019. godine, nanizao je Maroević tek neke detalje iz izviješća, odgovarajući i na pitanja u svezi dvije bračke luke Bol i Milna.

- Za Bol je okončano idejno rješenje i glavni projekt pa očekujemo dobivanje građevinske dozvole do početka 2017., kada bi startali s radom na 170 metara lukobrana i 120 vezova. Za Milnu se predugo čekalo i zastarjela je građevinska dozvola, pa nam sada opet slijedi obnavljanje dokumentacije za drugu fazu gradnje, i obale i vezova.

Osim ovog izviješća županijski vijećnici su usvojili i izviješća o radu Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje SDŽ, te izvršenju proračuna SDŽ za prvo polugodište, kao i izvještaj financijskog plana Županijske uprave za ceste.

Marenda za 1852 školaraca

Aktualni sat za vijećnička pitanja otvorila je Danica Baričević sa upitom pročelniku za društvene djelatnosti Tomislavu Đonliću u svezi asistenata za školsku djecu, kao i obroka za školarce.

- Preko europskog socijalnog fonda, u sklopu projekta „Učimo zajedno“ osigurali smo dva milijuna kuna za 78 asistenata, te nastavili naš projekt u suradnji sa partnerima u financiranju još 56 asistenata, koji od prvog ovogodišnjeg školskog dana rade s djecom. Ujedno smo apliciranjem na natječaj zaklade "Hrvatska za djecu" osigurali četiri milijuna kuna za školske obroke, i to za 1852 učenika županijskih osnovnih škola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:52