StoryEditorOCM
Dalmacija'PAKLENI' RUJAN

Rekordne rujanske temperature izmjerene u Europi; hoće li toplinski val zahvatiti i nas?

Piše Ojdana Koharević
9. rujna 2016. - 14:31
vrucina_split13-210715

Dugo vruće ljeto donijelo je ovih dana Pirinejskom poluotoku rekordno visoke temperature. Na samom jugu Španjolske, u andaluzijskom mjestu Sancular La Mayor (50 kilometara zapadno od Seville) izmjerena su 46,4 stupnja Celzija i to je najviša temperatura ikad izmjerena u mjesecu rujnu na području Europe.

Zanimljivo je kako je dosadašnji rujanski temperaturni rekord za Europu iznosio 45,7 stupnjeva, a izmjeren je daleke 1946. godine u talijanskom San Severu.

U španjolskoj prijestolnici izmjereno je vrućih 39,6 stupnjeva, a tamo već više od 20 godina živi Šibenčanka Daniela Lučev:

- Španjolcima inače ovakve temperature nisu neobične u srpnju, no ljudi su u šoku zato što se primičemo jeseni. Ova vrućina je bila doista nepodnošljiva i neočekivana za deveti mjesec. Unatoč tome život je tekao normalno, malo su se više vozili autima, malo manje hodali... - kaže nam Daniela.

Od tri vala vrućine zabiljezena u rujnu od 1979. godine, ovaj nedavni vjerojatno je bio najznacajniji kažu u španjolskoj Državnoj agenciji za meteorologiju. Temperaturni rekord bilježi i popularno turističko odredište otok Ibiza, gdje su izmjerena 38,4 stupnja, u Sevilli je izmjereno 44,8, u Cordobi 44,9 stupnjeva...

Hrvatski rekord

Što je s našim dijelom Mediterana? Može li i nama u rujnu stići toplinski val, pitali smo Lovru Kalina iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

- Takav val vrućine nije nemoguć i kod nas, no mi ipak ne očekujemo toliko visoke temperature u sljedećih sedam do deset dana. Doduše, u predstojećem razdoblju imat ćemo iznadprosječno visoke temperature za ovo doba godine, i znatno iznad 30 stupnjeva, no temperature poput onih na Pirinejskom poluotoku ipak nisu vjerojatne - kaže Lovro Kalin.

Ovo nije prvi put da i mi u rujnu bilježimo visoke temperature, sjetimo se lanjske godine kada je u drugom dijelu rujna izmjereno ljetnih 36 stupnjeva u Kninu i Paklenici.

Ekstremne vrućine zabilježene su i na Bliskom istoku. I tamo je toplinski val donio brojne rujanske temperaturne rekorde, a rekord drži kuvajtski Mitribah s 51,2 stupnja. Taj je dio Bliskog istoka ovo ljeto već zahvatio val vrućine i do 56 stupnjeva.

Podsjetimo na kraju da hrvatski temperaturni rekord drže Ploče iz 4. kolovoza 1981. godine, kada je u tom gradu bilo 42,8 stupnjeva.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 23:05