StoryEditorOCM
DalmacijaBURA U solinu

Bivši ravnatelj: Politika me 'izbacila' iz vrtića

24. svibnja 2016. - 12:52
solin_prosvjed2-230516

Mi, djelatnici Dječjeg vrtića "Cvrčak", imali smo potrebu reagirati na izjavu solinskoga gradonačelnika Blaženka Bobana u novinama, gdje je iznesen čitav niz netočnih podataka i neistina. Gradonačelnikova tvrdnja da su naše odgojiteljice u prosjeku 15 do 20 posto bolje plaćene od kolegica su netočne, jer u prosjeku imaju sličnu plaću u odnosu na susjedne gradove. Usprotivio sam se također pokušaju gradonačelnika i pojedinih predstavnika gradske uprave da iz novog Pravilnika o plaćama izbace dodatke na plaću za djelatnike koji su napredovali u struci – kazao je Davor Mikas, pedagog u Dječjem vrtiću "Cvrčak" u Solinu, koji je do prije dva mjeseca bio ravnatelj vrtića. Uz njega je na okupljanju s novinarima bilo još sedam kolegica.

Predlagao je gradonačelniku, navodi, da linearno skine plaću svim zaposlenicima za određeni postotak dok se financije ne "srede", a ne da se na takav način "kažnjavaju" najkvalitetniji ljudi.

– Ukinuta je i mogućnost stimulacije. Cijeli taj trošak od "nagrađivanja djelatnika" za dodatni rad gradsku je blagajnu koštao nekoliko desetaka tisuća kuna godišnje bruto. Istovremeno, višak novca koji se godišnje slije u gradsku blagajnu od uplata roditelja, a koji je vezan uz "višak broja djece po skupinama" u odnosu na propisani broj djece, iznosi između 1,4 milijuna i dva milijuna kuna – ustvrdio je Mikas.

Jasminka Bošković, odgojiteljica mentorica i predstavnica radnika u Upravnom vijeću vrtića, kazala je kako je žalosno da pri odabiru ravnatelja ništa nije značila peticija sa 141 potpisom djelatnika ustanove, da vide na koji način oni podržavaju dosadašnjeg ravnatelja. Nitko o ovim potpisima u Upravnom vijeću vrtića od političkih struktura nije htio razgovarati osim roditelja, kazala je Bošković.

Obratila se i Mirjana Rizvan, odgojiteljica mentorica, dugogodišnja voditeljica vrtićkih manifestacija.

– Proteklih petnaestak godina voditeljica sam svih manifestacija na razini naših vrtića. A vjerujte, ta stimulacija od 20 posto ne bi pokrila niti trošak goriva. To je strahovito velik broj ljudi, velik broj entuzijasta koji su vukli cijeli posao – kazala je Rizvan.

Mikas je bio ravnatelj 16 godina, a istekom njegova mandata nakon provedenog natječaja gradski vijećnici glasali su za imenovanje Anđele Biuk na čelo ustanove.

Na novinarsko pitanje je li se ipak politika umiješala u sve oko vrtića, Mikas je odgovorio potvrdno:

– Da, politika je umiješana.

– Tijekom dosadašnjeg rada Gradskog vijeća nikada nije bilo primjedbi s njihove strane na rad vrtića – kazao je Mikas.

– Ja sam na unutarstranačkim izborima pobijedio u Priko vode, aktualni sam predsjednik HDZ-a u tom mjesnom odboru. Dakle, od 1300 članova stranke, trećina ih je odavde. To je sve, dakle, paradoks, pitanje za neke ljude koji su na ključnim političkim pozicijama u Gradu – zaključio je Mikas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:03