StoryEditorOCM
DalmacijaŠTO VAM JE NA DUŠI

Ovo su tri velika problema koji muče Imoćane

6. svibnja 2016. - 01:50

Pod nazivom "Moje mjesto u zajednici", Centar za održivi razvoj obavio je detaljna ispitivanja kod 350 Imoćana u dobi od 18 do 65 godina i više. Anketiranih je 48 posto muškog i 52 posto ženskog spola. Sa svakim ispitanikom volonteri su radili i do 90 minuta.

Imoćane, ako je suditi po istraživanju čiji su rezultati prezentirani javnosti, najviše zanimaju tri pitanja: poticanje zaposlenosti i gospodarstva, prometna i komunalna infrastruktura te učinkovitost javne uprave i institucija.

Ovaj projekt je financiran iz fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške. Od 25. studenog prošle do 20. siječnja ove godine deset volontera i dva člana Centra za održivi razvoj obavili su detaljna ispitivanja. Blizu 60 posto ispitanika ističu kao prioritet poticanje zapošljavanja i gospodarstva na području Imotske krajine, što je i normalno s obzirom na činjenicu da je više od pet tisuća njih na burzi rada, te ističu da je gospodarsko stanje iznimno loše. Prometna infrastruktura također je jedan od problema, ali i prioriteta, te učinkovitost javne uprave i institucija, što Imoćane puno ne udaljava od drugih ispitanika u Hrvatskoj kojima je postavljeno slično pitanje.

Njih čak 77 posto ističu probleme s javnom upravom i institucijama, a 32 posto misli da su prepreke za napredak Imotske krajine u nesposobnosti lokalne samouprave, dok 20 posto misli da je prepreka u korupciji lokalne samouprave

Mnogi ispitanici, čak 98 posto njih, istaknuli su kao važnu potrebu prilagodbu javnih prostora i sadržaja za osobe s invaliditetom, bolji sustav predškolskog odgoja, uređenje parkova i sportskih sadržaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 12:56