StoryEditorOCM
Dalmacija50. BROD U BIJELOJ FLOTI

Brzom 'Vidom' do Vele Luke i Lastova već početkom lipnja

15. travnja 2016. - 15:31

"Jadrolinijin" čelnik Alan Klanac i predstavnici norveške kompanije "Fjord1" u četvrtak (jučer) su u Bergenu potpisali dokumentaciju vezanu uz primopredaju dvotrupca "Fjordprins", vrijednog 35 milijuna kuna, koji je hrvatski brodar kupio od dosadašnjega skandinavskog vlasnika.

Jubilarni, 50. brod u bijeloj floti nacionalne putničke kompanije, sukladno svojevrsnoj katamaranskoj tradiciji, ponijet će žensko ime, i to "Vida", a upravo taj naziv na pramcu i krmi s prekidima je od 1948. do 1965. godine nosio i parobrod koji je povezivao naš grad sa srednjodalmatinskim otocima.

Kako neslužbeno doznajemo, "Jadrolinija" planira novu "Vidu", kapaciteta 205 putnika, od početka lipnja angažirati na najdužoj i ujedno najzahtjevnijoj jadranskoj brzobrodskoj pruzi između Splita, Hvara, Vele Luke i Lastova.

Dvotrupac građen od karbonskih vlakana, izgrađen 2011. godine u norveškom škveru "Brødrene", s čijeg je navoza potekao i katamaran "Krilo Carbo" obitelji Tomić, doplovit će u Jadran za dva tjedna na palubi nizozemskog broda "Deo Volente". Nova "Vida" duga je 38,5 metara i široka 10,2 metra, a postiže maksimalnu brzinu od 33 čvora. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:10