StoryEditorOCM
Dalmacijasvečana sjednica

Proslavljen Dan Splitsko-dalmatinske županije, uručene nagrade

14. travnja 2016. - 18:16
splitska_zupanija9-140416

Od srca hvala Splitsko-dalmatinskoj županiji jer ova nagrada, nažalost posmrtno, mojoj majci Mariji je poštivanje svih hrvatskih branitelja, te sjećanje na sve one koji su dali život za našu Domovinu. Moja majka bila bi ponosna... – sa suzom u oku zahvalio se Tomislav Jović, sin Marije Jović kojoj je dodjeljena – posmrtno - nagrada za životno djelo, na svečanoj sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, povodom Dana i rođendana ove prostorno najveće županije u državi.

Majka hrabrost, kako su tepali ovoj rođenoj Aržanki, čiji je sin Josip Jović, hrvatski redarstvenik koji je stradao na Krvavi Uskrs 1991. godine, kao prva žrtva u Domovinskom ratu, simbol je i oda majkama koje su svoj gubitak i bol utkale u slobodu Hrvatske.

Osim ovog priznanja, nagrade za životno djelo u četvrtak su na svečanosti održanoj u dvorani Medicinskog fakulteta u Splitu, još dobili: prof. dr. Mate Matas za izuzetan doprinos u promociji Dalmatinske zagore, kao i msgr. dr. Mile Vidović, svećenik i crkveni povjesničar.

- Značajno je ovo priznanje od strane županijskih čelnika i vijećnika, no itekako obvezuje da nastavite raditi još većim elanom – istaknuo je 81-godišnjak koji se u ime svih laureata i zahvalio na nagradama, te nama otkrio:

- Ne mirujem vam ja nikako iako sam u devetom desetljeću života, pa ću do kraja godine objaviti knjigu „Svećenici splitsko-makarske nadbiskupije, žrtve II svjetskog rata i poraća“. Podatke sam složio, arhivu kompletirao, samo se treba uhvatiti pisanja...

Dok msgr. Vidović bude pisao, blizanke Ana i Lucija Zaninović, članice Tea kwon do kluba Marjan, će predano trenirati kako bi postale i prve blizanke sa olimpijskim medalja iz Ria de Janeira, koju su također oduševljene značajem kojeg su im dali županijski vijećnici. Djevojke su naime zaslužile osobnu nagradu SDŽ, o kojoj koncizno zbore, dok su primale brojne čestitke okupljenih:

- Sretne smo što se naš trud i rad prepoznaje, te što se i mi laureati među ovim značajnim i velikim ljudima!

Osim blizanki sa tatamija, osobne nagrade SDŽ uručene su i novinaru Ivanu Ugrinu, Ivanu Grljušiću za izniman doprinos književnom i kulturnom životu, te časnoj sestri Dariji Ivki Bota za dugogodišnji rad s mladima.

Što se pak skupnih nagrada tiče, dobili su ih: Udruga za očuvanje zavičajne baštine „Slivno“ koju je primio predsjednik Anđelko Mrkonjić, te Udruga veterana i prijatelja 141. brigade HV Split koju je primio predsjednik Nediljko Burazin, pa Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Osmijeh iz Vrgorca, a priznanje je primila čelnica Tereza Kuzmanić, kao i Sinjsko pučko kazalište za 60 godina uspješnog rada gdje je plaketu preuzeo predsjednik Željko Viculin.

Skupnim priznanjem nagrađeni su i članovi Plivačkog kluba Cipal za doprinos integraciji u društvo osoba s invaliditetom, koje je preuzeo predsjednik ovog sportskog kolektiva Roberto Zidar.

Značajna priznanja laureatima uručili su Vice Oršulić, predsjednik Odbora za priznanja SDŽ, te Petroslav Sapunar predsjednik Skupštine SDŽ i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

U zabavnom dijelu programa nastupili su: ženska klapa Ventula iz Splita, klapa HRM sv. Juraj i članovi KUD Jedinstvo iz Splita, kao i pripadnici povijesnih postrojbi sinjskih Alkara i kliških Uskoka.

Nagrada i novinaru Slobodne

Ivan Ugrin, dugogodišnji novinar „Slobodne Dalmacije“, sada urednik portala „Misija“, zadovoljan je osobnom nagradom od strane SDŽ:

- Ovo je još jedna poticaj mojoj novinarskoj karijeri, te se prvenstveno zahvaljujem splitskoj HVIDR-i i Časničkom zboru koji su me predložili za ovo značajno priznanje, kao i županijskim vijećnicima koji su nam dali povjerenje.

Dostupni i građanima i poduzetnicima

U svom izlaganju i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja i predsjednik Skupštine SDŽ Petrosav Sapunar, naglasili su brojne projekte koji su okončani i mnoge na kojima se radi, a s posebnim akcentom na to kako je upravo SDŽ dostupna za pomoć i građanima i poduzetnicima, domaćin i stranim, koji sve više i više biraju upravo ovaj prostor za svoje tvrtke i pogone.

Brojnim okupljenima obratili su se i Bernardica Juretić ministrica socijalne politike i mladih kao izaslanica predsjednika Vlade RH, te Petar Škorić izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, kao i Andro Krstulović Opara izaslanik predsjednice RH.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 05:51