StoryEditorOCM
Dalmacijasvako svoj

Svađa u Sinju: zbunjujuća dva festivala znanosti

Piše PSD.
25. listopada 2015. - 11:35
Danas, s početkom u 18 sati u Alkarskim dvorima bit će otvoren prvi Festival obrazovanja i znanosti poslije čega će prvi predavač biti prof. dr. sc. Goran Senjanović.

Profesor Senjanović, rođeni Splićanin, trenutno je emeritus na Međunarodnom centru za teorijsku fiziku u Trstu, a od 2013. godine direktor je istraživanja na Gran Sasso Science Institute u Italiji. Začetnik je teorije lijevo-desne simetrije, a njegov rad Neutrino Mass and Spontaneous Parity Violation na prvom mjestu je u svijetu kao najcitiraniji svih vremena iz područja fenomenologije fizike čestica. Sinjanima će prof. Senjanović govoriti na temu "Magični neutrino: Izazov moderne fizike".

Festival obrazovanja i znanosti organizira Dalmatinski centar za znanost, inovacije i tehnologiju kojega je krajem prošle godine u Sinju osnovala dr. sc. Danica Ramljak, koja je i predsjednica te udruge. Ona je najavila da će do 30. listopada, do kada će festival trajati, predavanja pred Sinjanima održati dvadesetak uglednih hrvatskih znanstvenika među kojima će pored Gorana Senjanovića biti Vlasta Bonačić Koutecky, Slobodan Vukičević i drugi.

Osim Festivala obrazovanja i znanosti u organizaciji dr. Ramljak u Sinju će se početkom studenoga, od 2. do 7. idućeg mjeseca, održati 6. po redu Festival znanosti Sinj kojega su prije pet godina pokrenuli tadašnji studenti fizike Mate Jagnjić i Mislav Cvitković, odnosno njihova udruga "Znanost i Alka". Šesti Festival znanosti Sinj održat će se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Predsjednik Organizacijskog odbra Mislav Cvitković također kao predavače najavljuje ugledne hrvatske znanstvenike među kojima su akademici Dario Vretenar i Vladimir Paar, Davor Pavuna i drugi.

Mnogi Sinjani i znanstvenici zbunjeni su održavanjem dvaju festivala u Sinju. Predsjednik Organizacijskog odbora Festivala znanosti Sinj 2015. Mislav Cvitković zbog toga je u subotu izdao i priopćenje za javnost u kojemu kaže:
"Zbog učestalih poziva, upita i općenito zbunjenosti građana dužni smo pojasnici: Festival znanosti - Sinj 2015. je različiti događaj od Festivala obrazovanja i znanosti Sinj 2015. Festival znanosti - Sinj 2015. je šesti po redu i održat će se od 2. do 7. studenoga 2015. godine, pokrenula ga je 2010. godine i do danas ga organizira udruga "Znanost i Alka", a pokrovitelj mu je Predsjednica RH i potpuno je apolitičan.

Festival obrazovanja i znanosti Sinj 2015. prvi je takav, održat će se od 25. do 30. listopada 2015., pokrenua ga je ove godine Danica Ramljak, organizira ga udruga Dalmatinski centar za znanost, inovacije i tehnologiju, a pokrovitelj mu je Ministrstvo znanosti, obrazovanja i sporta".

Toni PAŠTAR
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:57