StoryEditorOCM
DalmacijaSADRŽAJAN RADNI PETAK

Ževrnja upalio bager i ‘krči’ cestu do Vele Farske

Piše PSD.
5. prosinca 2014. - 18:36
Bogat i raznolik bio je današnji radni obilazak otoka Brača Zlatka Ževrnje, župana splitsko-dalmatinskog. Od otvaranja treće dionice ceste Nerežišća - Bol, do zaobilaznice Sutivan i posjeta mjesnom vrtiću, kao i odlazak u Radnu zonu Balun - Vrpovlje, te otvaranje dvodnevnog seminara “Razvoj ruralnih krajeva” kojemu je tematika obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralnim turizam, a koji se održava u Supetru.

- Brojke od 13,4 milijuna noćenja i dolazak 2,3 milijuna turista u našu županiju samo su motiv da i dalje ulažemo u ruralni turizam, po čemu smo jedna od rijetkih županija – istaknuo je Ževrnja, dok su značenje ove edukacije naglasili i domaćin Ive Cvitanić, direktor Turističke zajednice Supetar, te Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Nakon Supetra otišlo se u najveću otočnu radnu zonu Balun - Vrpovlje, gdje je načelnik općine Nerežišća Lovro Kuščević istaknuo kako je njihova zona proizvodna i na 200.000 metara četvornih radi 10 poduzetnika koji zapošljavaju 150 radnika.

- Država se odriče zona, ali Županije neće! Ravnomjerno razvijamo sve, i Imotski, i Trilj, i Primorski Dolac, i Muć, i sve ostale zone. Dogodine ćemo, nažalost, u ovu bračku uložiti nešto manje novca, 900.000 kuna, a cjelokupno okončanje radova u zoni očekujemo 2016. godine - naglasio je župan Ževrnja.

U obilasku se otišlo i na južnu stranu Brača otvoriti treću fazu projekta koji ima izuzetno značenje za prometnu povezanost otoka, skraćenje rute od Supetra do Bola, te boljeg razvoja i turizma, pogotovo u budućnosti onog zdravstvenog koji pokreće Općina Nerežišća, ali i poljoprivrednog razvoja, jer na dionici kojoj će sutra prolaziti “bračka cesta” Nerežišće - Bol već sada je posađeno 200.000 trsova plavca malog.

Cesta Nerežišća - Bol gradi se u četiri faze. Prva od jednog kilometra i druga od 6,7 kilometara završene su i do sada je uloženo 6,5 milijuna kuna, a za ovu treću, koju je ovom prigodom otvorio župan, izdvojili smo oko četiri milijuna kuna - istaknuo je Petar Škorić, ravnatelj Županijske uprave za ceste, nove detalje o trećoj fazi Obršje - Vela Farska dužine 3,7 kilometara.

Radi se o izuzetno zahtjevnoj dionici koja će napokon povezati matičnu općinu Nerežišća s mjestom na moru, Velom Farskom, koja je do sada imala samo pristup makadamom ili pak morem. Zatim slijedi izgradnja četvrte faze, do Murvica još osam kilometara, i time nastavka prema Bolu, koji je planiran do 2017. godine, kompletnim okončanjem ove prometnice toliko bitne za otok, pa će se do bračkog turističkog bisera moći stiće i s istočne i sa zapadne strane otoka.
A samo otvaranje ove treće dionice ceste prošlo je simbolično - župan Ževrnja upalio je motor bagera tvrtke “Patrlji Imotski”, koja izvodi radove na ovoj zahtjevnoj dionici

Što se, pak, zaobilaznice Sutivana tiče, do sada je uloženo 1,8 milijuna kuna za 650 metara, dok će se do ljeta okončati i ukupnih 1400 metara procijenjenih na 2,5 milijuna kuna, čime bi riva ovoga mjesta postala – šetnica!

- Sutivan će dobiti dva prometna ulaza u centar, a cjelokupna investicija trebala bi biti zatvorena s oko četiri milijuna kuna – kaže nam nam mladi načelnik Sutivana Ranko Blažević, koji je županovu svitu i novinarske ekipe odveo i u posjet Dječjem vrtića Sutivan. Radi se o neadekvatnom prostoru u kojemu se dvije odgojiteljice, ravnateljica Dolores Ljubetić i druga teta, Dubravka Dulčić brinu za više od 30 djece koji vrtić, zbog manjka kvadrata, pohađaju u dvije smjene.


SANDRA BARČOT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:28