StoryEditorOCM
DalmacijaOTKUPILI DUGOVE

"Sunčani Hvar": Orco nadmudrio Vladu

Piše PSD.
21. ožujka 2014. - 21:15
Novi nastavak sapunice o sukobu Vlade i Orco grupe oko “Sunčanog Hvara” donio je bizaran obrat: prema neslužbenim informacijama, Orco grupa je otkupila 32 od 52 milijuna eura bankarskih potraživanja “Sunčanog Hvara” i tako je postala najveći vjerovnik te tvrtke.

Ta vijest dobiva na važnosti s potvrdom informacije da je Uprava “Sunčanog Hvara” obavijestila Državni ured za upravljanje državnom imovinom da će pokrenuti predstečajni postupak, jer bi Orco grupa u tom postupku bila najveći vjerovnik i kao takva imala jaču ulogu u tom procesu.

– Dobro je da su vlasnici otkupili veći dio duga od banaka jer se tako jača sama tvrtka. Naravno, to jača i poziciju Orco grupe u odnosu na Vladu, ali to ne rješava problem jer se ova situacija ne može riješiti bez da se zajedno ne sjedne za stol i bez fige u džepu pokuša pronaći model kojim bi se očuvala kompanija, radna mjesta i interes Hvara – kazao nam je u povodu toga Rino Budrović, SDP-ov gradonačelnik Hvara.

Usuglašavanje stavova

U Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUDDI) potvrdili su nam kako su dobili dopis od Orco grupe da namjeravaju pokrenuti predstečajni postupak. Iz Orco grupe i “Sunčanog Hvara” nismo uspjeli dobiti nikakav komentar, a prema neslužbenim izvorima, Orco grupa je otkupila po diskontnoj cijeni (umanjenoj za 20 do 40 posto) 12 milijuna eura kreditnih potraživanja od Erste banke i 12 milijuna eura od Splitske banke.

Kada se brojki od 245 milijuna kuna pridruži 90 milijuna kuna koje Orco grupa otprije potražuje od “Sunčanog Hvara”, tada dobiveni ukupni iznos od 335 milijuna kuna daleko premašuje oko 125 milijuna kuna koliko država, zajedno s poreznim dugovima, potražuje od hvarske tvrtke.

Osim toga, prema dostupnim informacijama, kreditne obveze koje je otkupila Orco grupa kao kolateral imaju dva od tri velika obnovljena hotela “Sunčanog Hvara”, što znači da bi i u stečajnom postupku najmanje ta dva hotela ostala u vlasništvu Orco grupe.

U DUDDI-ju su nam kazali kako je Orco grupa u svom dopisu navela kako će se na predstečajnu nagodbu odlučiti zbog toga što država nije pristala na plan uprave da se problemi u poslovanju riješe na način da se najprije umanji temeljni kapital tvrtke za 50 posto, a da zatim i država i Orco grupa pretvaranjem potraživanja u vlasničke udjele povećaju temeljni kapital kompanije.

“To nije točno jer na dnevnom redu godišnje skupštine nije bilo revidiranog financijskog izvješća o poslovanju za 2013. i stoga nismo mogli pristati na razgovor o rješavanju problema bez da znamo stvarno stanje u tvrtki”, rekli su nam u DUDDI-ju.

Neslužbene informacije iz Ministarstva turizma govore, pak, kako oni nisu protiv predstečajne nagodbe ako će se u tom procesu osigurati zaštita interesa RH i “Sunčanog Hvara”.

Eventualnu odluku Uprave o pokretanju predstečajne nagodbe treba odboriti Nadzorni odbor tvrtke u kojem Orco grupa ima većinu, ali će se morati izjasniti svi predstavnici vlasnika. Orco grupa trenutno ima bolje karte u ruci. Frenki Laušić

Frenki Laušić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:54