StoryEditorOCM
Dalmacijapredstavljen projekt

Salona - arheološki park od 50 milijuna eura

Piše PSD.
12. lipnja 2013. - 21:42
Čak 50 milijuna eura vrijedan je projekt “Salona - arheološki park” koji će povezati Solin, Kaštela i Trogir, a ovaj važan projekt financirat će se iz strukturnih fondova Europske unije, općina, gradova. To je tek dio vrijednosti ovog projekta koji je jučer predstavljen u Solinu.

Koliko je budućnost grada na Jadru važna svima, pokazala je prepuna dvorana Doma kulture “Zvonimir”, a među zainteresiranima su bili Blaženko Boban, gradonačelnik Solina, Jakov Vetma, načelnik Klisa, te predstavnici kulturnih, turističkih i drugih institucija, kao i gradski vijećnici. Što će projekt značiti za Solin, ali i druga područja, govorili su stručnjaci koji će biti glavna logistika u projektu, Jorgen Eriksson, partner i osnivač tvrtke “Bearing”, te nositelji projekta iz zagrebačke tvrtke “Lončarić Planić”; Stjepan Lončarić, arhitektica, dr. Vesna Balta te Josip Radić, stručni savjetnik u istoj tvrtki.

Kako će se povezati Solin, Klis i Kaštela sa Splitom spajajući moderno i tradicionalno, govorio je dr. Miroslav Katić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Trogiru i voditelj projekta “Arheološki park”.

- Na istočnom dijelu planiran je jedan od ulaza u Salonu, čime će se povezati moderni Solin sa starom Salonom, na zapadnoj strani ulazom kod amfiteatra u Sv. Kaji povezat ćemo Salonu na brzu cestu i željeznicu, te sa Splitom. Na istoj strani Solin bi dobio i izlaz na more, gdje će se izgraditi pristanište za turističke brodove te moderni Centar za istraživanje salonitanske luke, hotel s kongresnom dvoranom na sjevernom ulazu - kaže dr. Katić, navodeći kako je pred svima povijesna prilika koju nude EU strukturni fondovi i koju treba iskoristiti sad ili nikad.

Budući da je riječ o velikom projektu, bit će podijeljen u nekoliko faza, a da je riječ o ozbiljnom ulaganju, potvrđuje i gradonačelnik Blaženko Boban.

- Prva faza u kojoj će se uložiti 5 milijuna kuna bit će gotova do kraja ove godine, a drago nam je što je Solin još jednom prepoznat kao grad bogate povijesti, ali i grad s velikom perspektivom, kako na kulturnom, tako i na turističkom planu. Naša Salona bit će središte ovog projekta i povezat će se s modernim Solinom, a očekujemo da ćemo imati podršku svih gradova i općina obuhvaćenim projektom kako bismo što bolje privukli i opravdali sredstva iz strukturnih fondova Europske unije, a mi u Gradu Solinu odavno smo spremni - kaže Boban.

Spoj starog i modernog

Spoj starog i modernog doba bit će ugodan kako za domaćine, tako i za brojne turiste, a Solin, Kaštela i Split povezat će se vlakom, brodom i avionom, pa nije čudno što od projekta svi puno očekuju. Nastavak je to plana razvoja grada usvojenog 2010. godine, što najbolje potvrđuje da su gradske službe odavno prepoznale važnost spajanja modernog i tradicionalnog.

Nositelji projekta su Grad Solin i splitski Arheološki muzej, a da je doista riječ o unosnu projektu koji će promijeniti vizuru Solina, ali i pojačati turističku sliku cijelog područja, potvrđuje i podatak kako je riječ o najperspektivnijem projektu u kulturi na području Dalmacije.

- Želimo iskoristiti sve potencijale solinskih starina, iskopina i prostora pod zelenom površinom, a novim arheološkim parkom na 50 hektara pojačat ćemo turističku ponudu otvaranjem novih turističkih centara - kaže dr. Miroslav Katić.

Solinska trilogija, kako je kazao Josip Radić, spojit će kulturu, znanost i turizam, čime će se na najbolji način prezentirati solinsko jučer, danas i sutra. Kada se tome doda i indeks vitalnosti od 2,4 jer grad na Jadru je populacijski najmlađi grad u Hrvatskoj s prosječnom starosnom dobi stanovnika 34,3 godine, te skori ulazak u Europsku uniju, može se slobodno reći kako je Solin, po mnogočemu, već u Europi.

O. K.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 20:34