StoryEditorOCM
Dalmacijadok narod gladuje, oni pametuju

Besmislene rasprave na Gradskom vijeću Omiša

Piše PSD.
14. ožujka 2013. - 21:43

Na omiškom Gradskom vijeću nikad nije dosadno. I kad se ništa ne događa, i kada su sve točke dnevnoga reda dio tek suhoparne lokalne svakodnevice, zastupnik HNS-a Ivan Pajdek potrudi se da novinarski notesi ne ostanu prazni.

Na posljednjoj se sjednici žestoko posvadio s gradonačelnikom Ivanom Škaričićem. Istina, nije im prvi put da se zakrve pred ostalim vijećnicima − od kojih većina ponajprije očekuje od sjednica da se okončaju do ručka − no ovaj put su, gotovo iz čista mira, prešli granicu dobra ukusa i došli do ruba fizičkog obračuna.

Pajdek je, po običaju, prigovarao na svaki, pa i na najformalniji prijedlog vladajućih HDZ-ovaca, da bi verbalni rat eskalirao u točki koja je trebala biti odrađena rutinskim dizanjem ruku. Kada su, dakle, na red došle izmjene i dopune Poslovnika Gradskoga vijeća, Pajdek se žestoko usprotivio nakani vladajućih da sebi daju za pravo nepotvrđivanje oporbenih predstavnika u gradskim odborima, na što mu je Škaričić uzvratio kako nije problem u oporbi, nego u njemu.

− Već godinama si vijećnik i još nikada nisi podržao niti jedan naš prijedlog − revoltirano je ustvrdio gradonačelnik.
− Jesam jedan, onaj o gradskoj luci! − usprotivio se Pajdek.
− Eto, jesi jedan, a šta je to spram svih ostalih!
− Kad su svi ostali bili dio vaših privatnih interesa!
− Čijih privatnih interesa?!
− Zna se dobro čijih!
− Dokaži!
− Oću!
− Zna šta, Pajdek, ti si jedan obični destruktivac!
− A ti si nitko i ništa! Eto šta si, nitko i ništa, a ne gradonačelnik!

Galamu je, vidjevši da više ni novinarima nije do smijeha, prekinuo predsjednik Gradskoga vijeća dr. Zvonko Močić, no u zraku je ostao miris baruta. U ozbiljnijem dijelu sjednice doznali smo da Grad nema novca da studentima ublaži novčane nevolje nastale nakon poskupljenja pokaznih karata do Splita (zanimljivo, Pajdekov prijedlog da se vijećnici u tu svrhu odreknu svečanog ručka što se tradicionalno spravlja za Dan grada uopće nije razmatran), a gradonačelnik Škaričić potvrdio je da bi idućega tjedna trebala početi izgradnja primarne vodovodne mreže od Donjega Doca do Trnbusa.

Priznao je, međutim, da je život većine Omišana i s vodovodom i bez njega težak. − Socijalna situacija je takva da se ne možemo obraniti od ljudi koji od nas traže pomoć − ustvrdio je Škaričić, da bi se potom dao u boj s Pajdekom.

Nagrade Grada

Profesor Živko Strižić i Gordana Krstić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskoga rata, dobitnici su ovogodišnjih nagrada Grada Omiša za životno djelo. Osobne nagrade pripadaju, pak, visokopozicioniranom HDZ-ovcu Branku Bačiću i umirovljeniku Anti Crnkoviću, skupne su zaslužili Košarkaški klub “Omiš Galeb” i Udruga za očuvanje hrvatskoga folklora, dok plakete Grada Omiša čekaju Borka Gunjaču, Filipa Tomasovića, uredništvo portala “Kučiće”, omišku podružnicu Sindikata umirovljenika Hrvatske i maslinare iz Udruge “Paićuša”. Dobitnicima će nagrade biti uručene 16. svibnja, na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća u povodu Dana grada.

V. VUKOVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:23