StoryEditorOCM
Dalmacijabauk 2. svjetskog rata

Komiža ‘briše’ Budaka, Jasenice ne žele

Piše PSD.
13. ožujka 2013. - 16:02

Ministarstvo uprave uputilo je zahtjev jedinicama lokalne samouprave u kojima postoje ulice nazvane po ustaškom dužnosniku i književniku Mili Budaku, da im dostavi odluku o imenovanju ulice kako bi se ustvrdilo je li u skladu s Ustavom i zakonima. Načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov, potvrdio je kako je dobio dopis Ministarstva uprave jer na području te općine postoje čak dvije ulice nazvane po Mili Budaku, u Pakoštanama i u Dragama.

- Ulice su imenovane prije desetak godina i ovo je prvi put da netko ima primjedbe zbog toga. Dopis sam proslijedio Upravnom odboru i mi ćemo odraditi to što Ministarstvo traži, a što će dalje biti s tim ulicama, odnosno što će Ministarstvo zatražiti, ja ne znam. Dođe li do nove odluke o imenu ulica Mile Budaka, o tome će odlučivati Općinsko vijeće koje ih je i imenovalo. Osobno mislim da, ako govorimo o Budaku kao pjesniku, odluka o imenovanju je ispravna. Ako se misli na Budaka kao dužnosnika koji je nosio uniformu i imao ovlaštenja u tom režimu, onda je odluka sporna.

Zašto može Tito?

S obzirom na to da ga je opet osudio drugi režim koji također nije poštovao ljudska prava i koji je odgovoran za procese bez suđenja, onda je i ta odluka sporna. Te stvari kod nas nikad nisu riješene i zbog toga je teško o tome donijeti nekakav konačan sud. Ipak, moje mišljenje nije niti bitno, jer ja kao načelnik ne odlučujem o imenima ulica, već to čini Općinsko vijeće temeljem prijedloga Povjerenstva - kazao je načelnik Kurtov. U javnosti se oglasio i načelnik Općine Jasenice Martin Baričević jer je i on dobio dopis Ministarstva zbog toga što i tamo postoji Ulica Mile Budaka.

- Tito je ratni zločinac koji samo spletom okolnosti nije osuđen. Zato dok god Tito može imati u Hrvatskoj ulice i trgove, nema razloga da ih nema i Budak - izjavio je Baričević medijima koji je odluku Ministarstva osudio i iz “praktičnih“ razloga jer se provodi neposredno prije izbora. U Komiži Ulica Mile Budaka postoji od 1996. godine kada je “nestalo“ i ime ulice “Žrtava fašizma”.

Riječ je o ulici dugoj tek stotinjak metara u kojoj veći dio godine živi tek jedan Komižanin. Zanimljivo je da je skupina mladih Komižana još u ljeto 2004. godine, “ne želeći više čekati na akciju odlučnog SDP-a i proeuropskog HDZ-a“ skinula ploče s natpisom “Ulica Mile Budaka” koje su se nalazile na početku i na kraju ulice. Od tada pa do danas ta komiška ulica je “bezimena”, odnosno nitko nije postavio nove ploče, ali službeno njezin naziv je ostao isti. Tonka Ivčević, SDP-ova gradonačelnica Komiže, kaže kako se imena ulica nisu mijenjala od 1996. godine.

- Nije bilo prijedloga za izmjenom, pa nismo ni osnivali gradsko povjerenstvo za davanje imena ulica i trgova. U gradu smo se bavili rješavanjem važnijih problema, ali osobno sam za promjenu imena te ulice i to ćemo učiniti nakon lokalnih izbora jer, među ostalim, želimo i da jedna komiška ulica nosi ime našeg velikog književnika Ranka Marinkovića, kazala je Tonka Ivčević.

Mišel Kalajžić, bogoljub mitraković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:54