StoryEditorOCM

Na Kukuzovac stiže još pet investitora

Piše PSD.
24. veljače 2013. - 21:47
Iz sinjske gradske uprave novinari su upoznati da je gradonačelnik Ivica Glavan prihvatio izvješće povjerenstva za provedbu natječaja objavljenog 14. siječnja o prodaji, odnosno ustupanju prava građenja na građevinskom zemljištu na području Gospodarske zone Kukuzovac. Dalje se kaže da je gradonačelnik prihvatio ponude pet investitora za ukupno 25.025 četvornih metara, koji će na tom prostoru izgraditi gospodarske objekte u kojima će posao dobiti oko 50 novozaposlenih radnika.

Rekorder nezaposlenosti

Ovakve informacije Iz sinjske gradske uprave stizale su novinarima vrlo učestalo u posljednje tri-četiri godine. U alkarskom gradu, koji tuče apsolutne rekorde po broju nezaposlenih, najava otvaranja svakog novog radnog mjesta hvale je vrijedna. Ako se armiji nezaposlenih svako malo obećava otvaranje novih radnih mjesta, a od toga na kraju u pravilu ne bude ništa, onda sve sliči izrugivanju. U sinjskom slučaju toga nije nedostajalo. Na web-stranici Gospodarske zone Kukuzovac pobrojeno je 39 investitora čije su ponude prihvaćene po objavljenim natječajima. S njih osam do sada je potpisan ugovor o prodaji zemljišta, a s 15 predugovor.

Svi ti investitori iskazali su da će u svojim gospodarskim objektima koje će izgraditi na Kukuzovcu otvoriti između 680 i 750 novih radnih mjesta. A kakvo je danas stanje na prostoru sinjske radne zone? Do sada su izgrađena četiri gospodarska objekta, a još tri su u izgradnji. Nitko ne raspolaže pouzdanim podatkom koliko je novih radnih mjesta u njima otvoreno. Upućeni spominju oko 20. Od postojećih s optimizmom i nadom gleda se na tvrtku za preradu ribe “Olasagasti” u kojoj bi, kako se vjeruje, posao moglo dobiti nekoliko desetaka radnika. Sve ostalo je, u pravilu, izmještanje s drugih lokacija na Kukuzovac.

Neispunjena obećanja

Sada se sinjska gradska vlast suočava s ogromnom provalijom između obećanja da će bez posla ostaviti voditelja sinjske Ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje jer će, govorili su, zaposliti nezaposlene, te činjenice da su zaposlili samo sebe i malobrojne svoje i da je broj nezaposlenih u alkarskom gradu povećan s 1715 u svibnju 2009. godine na 3055 danas. Unatoč krizi, Kukuzovac je u smanjenju nezaposlenosti trebao i morao dati više. Ako je točno da sinjska radna zona ima sve atribute potrebne i poželjne investitorima, kao što se tvrdi, onda nije promašaj u Kukuzovcu, nego u nesposobnosti onih koji o njemu odlučuju.

Toni Paštar



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:29