StoryEditorOCM
Dalmacija‘ČAROBNI PAPIR’

Panika u vrgoračkom kraju: bez propusnice se neće smjeti ni mrtvi pokapati ni zemlja obrađivati

Piše PSD.
23. veljače 2013. - 13:39
Nekoliko mjeseci ostalo je do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a stanovnici koji žive u pograničnom području još nisu dobili propusnice. Treba istaknuti kako je Hrvatskoj ostavljen rok od dvije godine da u potpunosti zadovolji standarde Schengena. Tako će naša zemlja postati „čuvar“ vanjskih granica Europske unije, kako bi osigurala više od 1000 kilometra kopnene granice potrebno je prema schengenskim pravilima još pet tisuća policajaca, a u tom periodu izgradit će se nekoliko graničnih prijelaza vrijednih desetke milijuna eura. No, i zatvorit će se neki granični prijelazi, posebno lokalni i međuseoski kao u Sloveniji kad je Schengen došao na njene granice.

Mnogim stanovnicima koji su živjeli uz granicu život se tada potpuno promijenio jer su kamenim blokovima i rampama prepriječeni putovi kojima su do jučer išli na njive ili u vinograde. Jedan dio stanovnika Vrgoračke krajine koji živi uz granicu s BiH, posebno mještani Mijaca, Kašča, Podprologa i Velikog Prologa, gdje su smješteni prijelazi takve vrste, strahuju da bi ih slična sudbina mogla uskoro zadesiti. Kod mnogih su još svježa sjećanja kad im je vrgoračka policija pisala kazne za ilegalni prijelaz granice u visini od 700 do 2000 kuna, kad bi išli po ljetinu na njivu ili po drva u šumu.

Međutim, jedan od glavnih razloga zašto je dolazilo do tih neugodnih situacija, upravo su te spomenute propusnice, koje mještani nisu dobili od Ministarstva vanjskih i europskih poslova unatoč brojnim dopisima. Obradive površine s obje strane granice S posebnom pozornošću pratio se nedavno i sastanak ministrice Vesne Pusić sa bosansko-hercegovačkim kolegom Zlatkom Lagumdžijom. Većina mještana navedenih sela ima obradive površine s obje strane granice, a posebno komplicirana situacija je u Mijacima gdje državna granica prolazi preko crkve Velike Gospe i kroz mjesno groblje u kojem se pokapaju i stanovnici Jabuke (općina Grude).

Prije skoro sedam godina policija je popisala sve stanovnike uz državnu granicu koji su trebali dobiti taj „zlatni papirić“ , međutim do danas je sve ostalo na tome. Stanko Opačak, potpredsjednik Mjesnog odbora Mijaca, kaže kako je isključivi krivac za to - spomenuto ministarstvo, odnosno njihova služba za međunarodno pravne poslove - Odjel za granice, dok se ovi brane kako je sve zapelo u Sarajevu, ističući kako njihove kolege s BiH strane nisu odradile svoj dio posla.

- To je apsurd, ljudi još hodaju po sudovima zbog tih kazni. Što će se dogoditi u srpnju kad uđemo u EU, to nitko ne zna. Neki govore da bi mogli zatvoriti prijelaz. No, ako to naprave, to će potpuno zakomplicirati život ovo malo stanovnika što je ostalo ovdje živjeti. Moji sumještani kako bismo došli do svoje zemlje u Hercegovini, morat će praviti krug preko graničnog prijelaz od 70 km, dok će susjedi iz Jabuke, kako bi pokapali svoje najmilije istim putem doći do Mijaca, a udaljeni smo jedni od drugih stotinjak metara - istaknuo je Opačak. Slična situacija je i u Kašču, praktički svi mještani Donjeg Kašča (BiH) imaju većinu zemlje u Gornjem Kašču (Hrvatska). S druge strane, njihovi susjedi iz Gornjeg Kašča imaju velike komade zemlje i šume na hercegovačkoj strani.

- Uvijek smo zajedno živjeli u miru i slozi, te poštovali jedni druge. Nismo ni slutili da bi jednoga dana mala granica mogla postati nepremostiva prepreka. Pogotovo, ako na Kvartiriću završe kameni blokovi - kažu Mladen Filipović i Ivan Primorac. U Ministarstvu unutarnjih poslova kazali su nam kako ne bih trebalo biti značajnih promjena po pitanju granice. No, budući da je ova problematika još uvijek predmet razgovora, uputili su nas na Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kako bi nam dali konkretniji odgovor. Nismo trebali puno čekati na odgovor. Sporazum o pograničnom prometu Iz ministarstva Vesne Pusić otkrili su nam kako neće doći do zatvaranja prijelaza, ali ni riječi nisu kazali kad će početi s izdavanjem propusnica.

- Ulaskom Hrvatske u EU neće biti zatvoreni granični prijelazi za pogranični promet, jer se radi na novom ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima, koji bi trebao biti potpisan istovremeno kada i novi Sporazum o pograničnom prometu. Ugovor određuje granične prijelaze za pogranični promet, i to uglavnom na lokacijama koje već služe za pogranični promet, a pored njih, novim sporazumom predviđena su i “prijelazna mjesta” kao posebne lokacije namijenjene isključivo za stanovnike pojedinih područja koji su upućeni na susjedno pogranično područje zbog odlaska na posao, školu ili na primjer zbog obrađivanja poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi u susjednoj državi.

Uz trenutno važeći Sporazum o pograničnom prometu i suradnji, na snazi je i Izjava o provedbi tog Sporazuma koja do početka izdavanja pograničnih propusnica dopušta prelazak granice na graničnim prijelazima za pogranični promet uz predočenje valjanih isprava s kojima se smije prelaziti granica iz kojih je vidljivo prebivalište državljana u pograničnim područjima – stoji u dopisu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:42