StoryEditorOCM
DalmacijaJezero do jezera -zeleni turizam

Veslački kamp Vrlika bit će raj za veslače iz Europe

Piše PSD.
17. veljače 2013. - 23:33

Na obali jezera Peruča u vrličkom naselju Garjak u tijeku je realizacija Veslačkog centra. Radi se o projektu međugranične suradnje Grada Vrlike i Općine Prozor-Rama u Bosni i Hercegovini naslovljenom “Jezero do jezera – zeleni turizam” koji se financira iz IPA predpristupnog fonda Europske unije. Nositelj projekta u Rami, na Ramskom jezeru je općina Prozor-Rama, u Vrlici na obali Peruče grad Vrlika. Partner projekta na oba jezera je Veslački savez grada Zagreba.

- Ukupna vrijednost projekta na jezeru Peruča, Veslačkog centra Vrlika, iznosi 343.000 eura. Od toga iznosa iz IPA fonda dobili smo 290.000 eura, Veslački savez grada Zagreba sudjeluje s 45.000 eura, a razliku od 8 tisuća eura osigurao je grad Vrlika – objašnjava nam Jure Plazonić, voditelj društvenih djelatnosti grada Vrlike.

- Udjel Grada Vrlike bit će višestruko veći, oko 30 tisuća eura, jer smo napravili puno kvalitetniju infrastrukturu nego je bilo planirano – kaže Nikola Uzun, voditelj projekta. Jezero Peruča za nas je veliki izazov jer veslačima osigurava gotovo idealne uvjete za trening u zimskim i ljetnim mjesecima. Izgradnjom ovog kampa stvorit će se uvjeti za veliki uzlet hrvatskog veslanja – kaže Srećko Šuk, tajnik Veslačkog saveza Zagreba i od prošle jeseni izbornik veslačke reprezentacije Hrvatske te nastavlja:

Do svibnja gotovo

- Na Peruči smo već 13 godina. Sve vrijeme smo improvizirali, spuštali čamce u vodu prenoseći ih preko kamenja. Veslačkim kampom Vrlika stvaramo kvalitetne uvjete za sve klubove u Hrvatskoj kao i za goste iz inozemstva, posebno one sa sjevera Europe. Reprezentativci Estonije dolaze u ožujku na pripreme u Skradin. Kada krenemo s ovim veslačkim centrom, svi koji jednom dođu stalno će se vraćati jer Hrvatska svojim klimatskim prilikama ima idealne uvjete za veslače, a Peruča je bez premca najbolja – kaže Šuk.

Do obale jezera u Garjaku izgrađena je pristupna asfaltna cesta duga 1200 metara, betonirana je ulazna rampa u samo jezero, a do nje ulazni ponton dimenzija 24 x 5 metara, startni ponton s 8 staza dug 103 metra, brodica za suce i trenere te nadstrešnica za smještaj brodova. Svi se posebno ponose na kvalitetu pontona pristiglih iz Francuske i ističu da su upravo na takvim pontonima održana veslačka natjecanja posljednjih Olimpijskih igara.

- Cijeli ovaj projekt završit ćemo krajem travnja ili početkom svibnja. Ovo što sada radimo bit će gotovo znatno ranije, do kraja veljače, ali službeni završetak označit ćemo pokazno-promotivnom regatom – veli Šuk. - Od ovoga projekta Grad Vrlika mnogo očekuje. Držimo da će on prerasti u lokomotivu sportskog turizma na našem području. Zato smo ovaj dio koji se sada realizira nazvali prvom fazom.

U drugoj fazi idemo na izgradnju smještajnih kapaciteta. Od Ministarstva regionalnog razvoja dobili smo 130 tisuća kuna za izradu projekta takvog objekta koji bi imao razinu od tri zvjezdice i u početku 60-ak postelja. U suradnji sa županijskom agencijom RERA za taj projekt aplicirat ćemo na fondove EU-a – kaže gradonačelnik Vrlike Ivan Ćorić.

Piše i snimio Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:36