StoryEditorOCM
DalmacijaNA PRPUŠI I VJETROPARK

U susjedstvu buduće zračne luke na prpuškoj zaravni niknut će 12 vjetroagregata

Piše PSD.
16. veljače 2013. - 22:45

Samo koji kilometar od zamišljene uzletno-sletne staze na prpuškoj zaravni, uskoro bi trebali započeti zemljani radovi na izgradnji vjetroparka čijih bi dvanaest vjetroagregata na godinu proizveli 80-100 GWh. A koliko je to mnogo, pojasnit će računica po kojoj je jedan Gigawatt ravan milijun kilowata.

Investitor, tvrtka “Vjetroelektrana Katuni-Brdo” d.o.o., inače sestrinska firma njemačkoga vjetroenergetskog diva “WPD Enersys”, već je Općini Šestanovac uplatio obračunati komunalni doprinos od 90.000 kuna kao posljednji uvjet za dobivanje građevinske dozvole. Kompletna investicija iznosi 40 milijuna eura, pa optimistični načelnik općine Pave Čikeš s pravom tvrdi da se radi o najvećoj investiciji na ovim prostorima u zadnjih stotinu godina, odmah iz HE Kraljevac.

Dogodine prvi kilovati

Za optimizam općinari imaju mali milijun razloga, jer će se svake godine u općinsku blagajnu sliti dodatni milijun kuna. - Već se ove godine očekuje početak radova na podizanju dvanaest 85-metarskih vjetrenjača, a već iduće započet će proizvodnja prvih kilovata električne energije. Što je najbitnije, investitor je s nama regulirao sve odnose, a kao čin dobre volje potpisali smo i zajednički ugovor o donaciji 1,5 milijuna kuna koje će investitor donirati za gradnju dječjeg vrtića u Šestanovcu - optimističan je Pave Čikeš.

Izmjestile ih višnje

Međutim, nije sve išlo glatko. Već u samomu početku pojavile su se određene teškoće, jer se moralo odustati od prvotne lokacije koju je igrom slučaja Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva dodijelilo domaćem investitoru za podizanje trajnih nasada višnje maraske. Iz tog razloga napravljena je kompletna nova projektna dokumentacija, koja, osim dislociranja nešto južnije, prema zaseoku Balići, predviđa i smanjenje broja vjetroagregata.

Mladen Nejašmić
Snimio ivo ravlić / cropix

‘Vjetroelektrana Katuni-Brdo’ za izgradnju Dječjega vrtića ‘Nada’ donirala 1,4 milijuna kuna

•• Ono što se čekalo četrdesetak godina i za što su generacije Šestanovčana od usta otkidali, napokon bi trebalo dobiti svoj epilog. Ako je vjerovati sadašnjoj općinskoj vlasti, ovih dana očekuje se raspisivanje natječaja za gradnju dječjeg vrtića u bivšem zadružnom skladištu, tik do samostana Čuvarica Malog Isusa, nasuprot osnovne škole.

U općini tvrde da su potrebna sredstva od 1,5 milijuna kuna osigurana donacijom tvrtke “Vjetroelektrana Katuni Brdo” d.o.o., pa se početak radova očekuje za koji mjesec. - Riješeni su svi imovinsko-pravni odnosi. Stoga više nema zapreke za njegovu gradnju. Radi se o dvoetažnom objektu površine 300 metara četvornih - tvrdi načelnik općine Šestanovac Pave Čikeš, ne krijući zadovoljstvo da ta dugogodišnja trakavica o dječjem vrtiću napokon ide svom kraju, još za njegova mandata. Tako će vrtić od milja nazvan “Nada” napokon dočekati generacije koji su za njega i odvajali, ali, nažalost, mnogi od njih nisu dočekali njegovo otvorenje, a djeca njihove djece više ne žive u Šestanovcu. Zlobnici će reći da je jedan od krivaca njihova odlaska upravo vrtić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:20