StoryEditorOCM
Dalmacijaspeleološka poslastica otkrivena u zaleđu marine

Kod Blizne Donje, na 30 metara dubine, dvorana puna siga

Piše PSD.
13. veljače 2013. - 12:25

Pravu kršku ljepoticu u marinskom zaleđu otkrili su članovi splitskoga Speleološkog društva “Špiljar”. Do jame kod Gomile, nedaleko od sela Blizne Donje, Tončija Rađu i ostale speleologe doveli su prije nekog vremena mještani, pa nakon dojave nije bilo druge nego - “zasukati rukave”.

- Mali otvor su prije nekoliko godina uočili mještani, koji su je iz znatiželje proširili. Testirali su je ubacujući kamenje i osluškujući, a kad su zaključili da pada u vodu, pozvali su nas na istraživanje – kazuje Rađa.

Otvor je i nakon proširivanja bio doista uzak, pa su se speleolozi jedva provukli, no već na dubini od tri metra otkrili su da se podzemna šupljina širi.

- Na toj se dubini otvorila prostrana jama, a na samom dnu, na dubini od 30 metara, impozantna je dvorana od 220 metara četvornih, prekrivena debelim naslagama sige i mnoštvom lijepih stalaktita i stalagmita, što ni speleolozi ne viđaju često - kaže Rađa.

Jame i špilje nisu uzroci potresa koji se događaju u velikim dubinama, ali su indikatori rasjeda i podzemnih vodenih tokova, upućuju nas špiljari. Iako ne uzrokuju potrese, jame i špilje uzrokuju kasnije posljedice kao što su urušavanja, pogotovo ako je riječ o velikim podzemnih šupljinama. Speleologe smeta što, unatoč brojnim otkrićima kod nas, još uvijek nema karte speleololoških objekata u Hrvatskoj, što bi znatno olakšalo njihov rad, a pomoglo bi i ostalim službama.

O. KOHAREVIĆ
Snimio: Duje Bulaja


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:43