StoryEditorOCM
Dalmacijapoplava u rastoku i jezeru

Pod vodom milijun trsova loze, voćke i poljske ceste

Piše PSD.
25. siječnja 2013. - 22:17
Kiša koja neprestano pada gotovo 10 dana na području Vrgoračke krajine poplavila je stotine hektara vinograda i voćnjaka u vrgoračkim poljima. Procjenjuje se da je u Rastoku i Jezeru u ovom trenutku pod vodom više od milijun trsova vinove loze te deseci tisuća voćaka. Zbog velike količine vode na kolniku, za sav promet zatvorene su ceste Vrgorac - Orah preko vrgoračkog mosta te županijska cesta Vrgorac – Kutac.

Prema mjerenjima dežurnog meteorologa Borisa Markotića, u ponedjeljak je palo čak 80 litara kiše po četvornome metru, što je svojevrsni rekord. S obzirom da vegetacija još nije krenula, na biljkama većih šteta neće biti, no ako ovakvo vrijeme potraje, kasnit će rezanje vinove loze. Može se reći da poplave nisu neka novost za Vrgorčane u ovo doba godine, jer je većina poljoprivrednika na to naviknula.

- Dok se kvalitetno ne riješi pitanje odvodnje viška voda iz polja, mi ćemo se nakon svake veće kiše susretati s poplavama. Poljoprivrednike s područja Jezera spasilo bi probijanje tunela od Kutca prema moru, mislim da bi se tada konačno stalo na kraj poplavama. No, Hrvatske vode bacaju novce u jedan potpuno drugi projekt koji nama neće ništa pomoći - kaže Ivica Vukosav iz Dusine.

S druge strane, hladna fronta donijela je u četvrtak ujutro snijeg u brdsko-planinskim selima i na najvećim vrhovima. Tako je na području Mijaca, Poljica i Žlibine palo gotovo 10 centimetara bijelog pokrivača.

Tekst i foto: MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:35