StoryEditorOCM
DalmacijaRadovi do tunela ‘SV. Ilija’ kasne

‘Turiste će dočekati bageri na raskrižju!’

Piše PSD.
20. siječnja 2013. - 11:01

Radovi na pristupnoj cesti od Magistrale u Baškom Polju do Basta, gdje je izgrađen južni portal Tunela “Sv. Ilija”, teku presporo. Načelnik Baške Vode Joško Roščić smatra da spojna cesta do tunela i skraćivanje priključka Makarskog primorja na Dalmatinu, neće biti navrijeme završeno, da će bageri na raskrižju dočekati turiste, što će i te kako negativno utjecati na turističku sezonu od koje se puno očekuje.

Vojno odmaralište

Upozorava kako nisu riješeni imovinsko-pravni poslovi s MORH-om oko zemljišta vojnog odmarališta Baško Polje, čiji dio površina zahvaća projekt raskrižja Jadranske ceste i pristupnog puta do Tunela “Sv. Ilija”. Također kaže kako se još nisu počeli graditi alternativni pravci za naselja Topiće i Bast.

Tek se posjekla šuma uz pravce koji se trebaju graditi i rekonstruirati i izravnala zemlja, što nisu nimalo ozbiljniji radovi. Na natječaju HAC-a, investitora radova, posao je dobila “Hidroelektra-niskogradnja” d.d., koja je 22. kolovoza uvedena u posao.

Kako je tada najavio HAC-ov sektor građenja, rok za završetak pristupnog puta je 105 dana. Prema tadašnjim izjavama investitora, zemljište potrebno za izgradnju puta do Jadranske ceste uglavnom je otkupljeno, preostalo je bilo riješiti s vlasnicima otkup terena uz Magistralu.

O cesti se godinama dogovaralo, mijenjala su se rješenja pravaca i mostova na njoj, na kraju je prihvaćena najjeftinija varijanta ŽUC-ova projekta. Unatoč pravovremenom početku radova i planu (kao i ugovornoj obavezi!) da će za tri i po mjeseca cesta biti gotova, opet se kasni, što je već kod nas postalo pravilo. Kolika se šteta nanosi ionako krhkom turizmu u nas, nitko nije ni pokušao izračunati.

Ana Dragičević

HAC: Bit će do svibnja gotovo

Na upit “Slobodne Dalmacije” zašto se s radovima kasni i kada će biti gotovi, iz ureda za informiranje HAC-a došao je odgovor da su radovi na južnoj pristupnoj cesti Tunelu “Sv. Ilija” započeti, a u pripremi je i sam početak radova na križanju, odnosno spoju na D-8 (Magistrali). Radove izvodi “Hidroelektra niskogradnja” d.d., a vrijednost ugovora je 28,5 milijuna kuna, od čega je do sada realizirano 6,2 milijuna kuna. Planirani rok završetka radova je svibanj 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:45