StoryEditorOCM
Dalmacijaprava injekcija

Poduzetnik Močić: ‘Kaštelanka’ ne bi bila ovako uspješna da nije kredita iz Županije

Piše PSD.
18. siječnja 2013. - 19:45

Više od 17 godina tvrtka za proizvodnju papira “Kaštelanka” iz Kaštel Sućurca jedna je od najperspektivnijih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, s više od 50 zaposlenih. Najvažnija odlika je proizvodnja u njihovim pogonima, no tako uspješnog poslovanja zasigurno ne bi bilo bez županijskih kredita.

Potvrđuje nam to Ivica Močić koji je otprije 17 godina stopostotni vlasnik ove uspješne tvrtke. – Na tržištu smo prepoznati kao uspješni proizvođači papirnatih vrećica i vreća za cement. Recesiji unatoč, ne možemo se potužiti na poslovanje. No, da nije bilo ovih povoljnih kredita za poduzetnike koje daje Splitsko-dalmatinska županija, ne bismo mogli uspjeti – kaže Ivica Močić.

Ivan Udovičić: Ove godine izdvojili smo 15 milijuna kuna

Kako je već poznato, ova županija već dugi niz godina izdvaja značajna sredstva za kreditiranje malih i srednjih poduzetnika, pa će tako, unatoč skromnom proračunu, biti i ove godine - kaže Ivan Udovičić, pročelnik Županijskog upravnog odjela za gospodarstvo i europske integracije. - Ove godine izdvojili smo oko 15 milijuna kuna za subvencioniranje poduzetničkih kredita, s naglaskom na proizvodnju, jer proizvodnja je ono što pokreće gospodarstvo – kaže Udovičić.

- Koliki je interes za poduzetničke kredite najbolje potvrđuju brojke, jer su u proteklih deset godina, uz potporu Županije, realizirana 1292 kredita u vrijednosti od preko milijardu i 300 milijuna kuna uz nisku kamatnu stopu od četiri posto. Tako su, uz županijsku potporu, mnoge danas etablirane tvrtke izrasle u respektabilne gospodarske subjekte koji zapošljavaju tisuće djelatnika. Jedan od takvih je i Ivica Močić koji je do prvoga županijskog kredita došao krajem devedesetih uz tadašnju kamatnu stopu od sedam posto sa subvencijom Županije od dva posto. – U banci ovakav kredit nikada ne bih dobio, čak ni “papirologija” nije prekomplicirana.

Jednostavno rečeno, ovo su najisplativiji krediti za poduzetnike kod nas – pojašnjava Močić. Nakon tog početnog kredita, koji mu je bio i tekako dobra financijska injekcija, Močić je nedavno uzeo još jedan kredit, od 400 tisuća eura. Do toga ne bi došlo da nije, naglašava on, vrijednih županijskih službenika: - Mnogi se tuže na birokraciju, na lijene službenike, ali dopsutite mi da ovom prilikom javno pohvalim Anđelka Katavića u Splitsko-dalmtinskoj županiji, jer zahvaljujući njegovoj ljubaznosti, upornosti i velikom interesu ja sam došao do kredita. On je taj koji me potiče, najavljuje nove programe, seminare... Ma, jednostavno je čovjek kakvoga bi svatko poželio kao radnika – pun je riječi hvale Močić.

‘Sretan sam u pogonu, kad vidim da proizvodimo...’

Drugi kredit koji je podigao uz kamatnu stopu od šest posto, koji Županija subvencionira sa dva posto, omogućio mu je modernizaciju proizvodnje, a sve je dužan vratiti za deset godina. – Sretan sam kada sam u pogonu, sretan sam kada vidim da proizvodimo, kada imamo tržište, jer gdje nema proizvodnje, nema ni razvitka. Možda sam i ja mogao kupiti papirnate vrećice u Italiji, preprodati ih kod nas i tako zaraditi, ali ne, opredijelio sam se za proizvodnju – govori Močić.

Planira se prijaviti i za financiranje iz europskih fondova, za što valja pripremiti opsežnu “papirologiju”. Jedna od sljedećih njegovih velikih investicija jest stroj za izradu velikih papirnatih vreća za šoping. - Moram na kraju reći kako je nas poduzetnike ova prošla godina gotovo uništila. Velika su izdvajanja, teško je sve to pokriti i istodobno sačuvati sva radna mjesta. Srećom, mi smo uspjeli, 52 radnika su u našoj tvrtki, a s ovim županijskim kreditima s razlogom vidim svjetlo na kraju tunela – iskreno će Močić.

ojdana koharević
Snimio paun paunović / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:09