StoryEditorOCM
Dalmacijagranični čvor

Građani će reći čiji su - solinski ili kliški

Piše PSD.
16. siječnja 2013. - 13:59
Počevši od 21. siječnja do 1. veljače u prostorijama Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ispostava Solin, od 8.30 do 14 sati, dakle u razdoblju od 10 radnih dana, trajat će postupak pribavljanja mišljenja građana područja o kojemu se spore Grad Solin i Općina Klis.

Naime, na sjednici Povjerenstva Vlade RH za granice jedinica lokalne samouprave, pred kojim se vodi postupak rješavanja ovog spora o granicama, održane 30. studenoga, donesen je zaključak kojim se zadužuje predsjednik povjerenstva da organizira provedbu pribavljanja mišljenja građana spornog područja, a najkasnije do 1. veljače.

Pribavljanje mišljenja građana provest će se tako na način i uz poštovanje pravila sadržanih u zaključku, stoji u obavijesti medijima koju potpisuje predsjednik spomenutog povjerenstva Boris Milošević.

I solinski gradonačelnik Blaženko Boban potvrdio nam je da su oni u Gradu dobili istu obavijest da će se izjašnjavanje građana dogoditi u tom terminu.

- Iskazujem zadovoljstvo što će napokon i taj problem biti riješen izražavanjem volje građana, naravno, ne prejudicirajući rezultate toga izjašnjavanja – kratko nam je komentirao solinski gradonačelnik Boban.

‘Građani su izmanipulirani’

Predsjednik Općinskog vijeća Klisa Ante Rizvan bio je nešto duži u svome komentaru kazavši:

- Općina Klis, u svim pitanjima, pa tako i u pitanju teritorijalnog zahtjeva Grada Solina za dijelom područja naše Općine, podržava primjenu zakona i Ustava RH. Pribavljanje mišljenja građana, na način kako je to propisalo Vladino Povjerenstvo za granice, u suprotnosti je sa zakonskim odredbama i za Općinu Klis nije prihvatljivo iz više razloga. Rizvan je nadalje nastavio:

- Grad Solin je na neprimjeren i nasilan način onemogućio Općini Klis uspostavu administrativnog i upravnog nadzora na tom području, te su zabilježne prijetnje građanima i državnim institucijama, što je dokumentirano u ovom postupku. Građani na tom području su žrtve manipulacije, a pozadina cijelog slučaja, to jest navodne brige za njihovo dobro, isključivo je gospodarska.

- Grad Solin je “brigu za građane” iskazao u svom Prijedlogu od 26. travnja 2012. kada je kao kompenzacijsku mjeru ponudio da se dio katastarske općine Blace u površini od 530.050 metara četvornih administrativno pripoji Općini Klis, bez, naravno, prethodno pribavljenog mišljenja građana. Upravne i komunalne probleme između jedinica lokalne samouprave potrebno je rješavati suradnjom unutar postojećeg institucionalnog okvira, a ne promjenom granica. Eventualna izmjena granica, koja bi se temeljila na nezakonito provednoj anketi, bit će presedan s nesagledivim posljedicama za sustav lokalne samouprave, a moguće i za državne granice RH – smatra Rizvan.

- Jedva čekamo da se nešto napokon riješi. Plaćali smo prvu stambenu zonu u Klisu, a živimo u blatu. Tako više ne možemo. Sve svoje potrebe, od dućana, škola, vrtića, likara, obavljamo u Solinu, pa je red da tu i pripadnemo, da pripadamo lokalnoj zajednici koja nešto radi i koja će držati do svojih mještana. Zar nije licemjerno i to što su iz općine Klis upravo ovih dana na našemu području došli mjeriti kako će asfaltirati ono što su davno obećali i što su davno trebali izvršiti. Još jednom su tako bili ranije, pa ništa, samo prodaju maglu građanima – drži Josip Čurepa, jedan od stanovnika Ilijina potoka, područja o kojemu se također spore Solin i Klis.

Mia Sesartić


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 05:01