StoryEditorOCM
Dalmacijazasukali rukave već prvoga radnoga dana 2013. godine

Jadrankamen: "Skratili smo odmor, nije lijepo da kupci čekaju"; Viloviću potvrđena optužnica

Piše PSD.
3. siječnja 2013. - 19:36
Radnici bračkog “Jadrankamena”, poduzeća koje je u stečaju, skratili su božićno-novogodišnji odmor i vratili se na posao prvoga radnog dana u novoj, 2013. godini. Zbog preuzetih obveza prema domaćim i inozemnim kupcima, njih 110 pokrenulo je proizvodne trake u pilanama i strojeve u kamenolomima, a i druge prateće službe obavljaju svoje radne zadaće.

To je, u svakom slučaju, ohrabrujuća vijest i dokaz da se “Jadrankamen” izvlači iz poslovnog ponora u koji je bio gurnut. Naime, prijašnjih je godina božićno-novogodišnja stanka kod pučiških kamenara trajala tjedan dana dulje.

Uskoro ispitno ročište, a zatim stečajni plan

Od 110 radnika, koliko ih se vratilo na posao, njih 80 je iz pučiške općine, a na proljeće se može očekivati, tvrdi pučiški općinski načelnik Marino Kaštelan, koji je ujedno i predsjednik Odbora vjerovnika, zapošljavanje još tridesetak radnika.

Po riječima Anči Bašić, stečajne upraviteljice “Jadrankamena”, u trenutku otvaranja stečaja na platnome popisu je bilo 198 radnika. Tijekom ovoga mjeseca održat će se posebno ispitno ročište na kojemu će se definirati sva eventualno zaostala i naknadno utvrđena potraživanja. Nakon toga prići će se izradi i donošenju stečajnog plana koji bi trebao osigurati budućnost tvrtke u novim okolnostima i s novom vlasničkom strukturom.

Najveći vjerovnici “Jadrankamena” su Erste banka, Republika Hrvatska i Centar banka, a ukupna dugovanja te posrnule bračke tvrtke iznose između 220 i 230 milijuna kuna.

“Jadrankamen” duguje pučiškoj općini, pojasnio je načelnik Kaštelan, gotovo četiri milijuna kuna, a on očekuje sada veću ulogu države jer će država ući i u vlasničku strukturu te nekad perjanice hrvatskoga kamenarstva. Načelnik dodaje kako će lokalna uprava, sa svoje strane, učiniti sve da “Jadrankamen” ponovno postane žila kucavica pučiškog i bračkog gospodarstva.

Oživjet će i kamenolom Rasotica u Selcima

Kao predsjednik Odbora vjerovnika, Marino Kaštelan tvrdi kako stečajna upraviteljica ima punu podršku vjerovnika u svome radu te da su podaci u poslovanju iz mjeseca u mjesec sve bolji. U pretposljednjem prošlogodišnjem mjesecu ukupan prihod “Jadrankamena” iznosio je oko dva i pol milijuna kuna, na plaće ode nešto više od 800.000 kuna, što znači da tvrtka u stečaju može servisirati tekuće obveze.

Na kopnu se ponovno kamen vadi u kamenolomu Dolit, blizu naselja Dolac Donji, a uskoro će, najavio je Ivica Martinić, voditelj u kamenolomu, u “Jadrankamenu” proraditi i kamenolom Rasotica, u Selcima na Braču. I knjiga narudžbi sve je punija, a novi zahtjevi stižu gotovo svakodnevno. Doduše, kažu u “Jadrankamenu”, uglavnom je riječ o blokovima, ali i to će se uskoro promijeniti.

- Činimo maksimalne napore da proizvodne pogone stavimo u funkciju. Cilj nam je zaposliti što više radnika jer među onima koji sada nisu dobili posao ima isto tako vrlo kvalitetnih majstora svoga zanata koji zaslužuju što prije doći do svoga radnog mjesta - kazala je prvog radnog dana u novoj godini Anči Bašić, stečajna upraviteljica “Jadrankamena”.

Ivica Radić

 

Viloviću potvrđena optužnica

Optužno vijeće Općinskog suda u Splitu potvrdilo je optužnicu protiv Vedrana Vilovića, posljednjeg direktora Jadrankamena, piše Dalmacijanews.

Optužnica je podignuta zbog neisplate plaća radnicima za studeni prošle godine. Vilović se tereti za kazneno djelo povrede prava na rad i drugih prava iz rada.

Optužen je da nije isplatio netto plaće za studeni 2011. godine za 288 radnika, iako su oni obavili rad u tom mjesecu, a navedeno trgovačko društvo raspolagalo je sredstvima na žiro-računima. Radnici su oštećeni za ukupni iznos od milijun i pol kuna.

Od ove godine to je kazneno djelo koje se sankcionira kaznom do tri godine zatvora.

Vilović je pokušao osporiti navode optužnice. Smatra da nije kriv i da odgoda isplate plaća nije kazneno djelo, u situaciji kada se moraju namiriti brojne obveze. Tvrdi da je sva plaćanja izvršio u svrhu održavanja poslovnog procesa.

Podsjetimo, ubrzo nakon pokretanja postupka prije godinu dana, Viloviću se smučilo te je dao ostavku i zatražio stečaj Jadrankamena.  

PSD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:28