StoryEditorOCM
Dalmacijadotakli dno

Broj radnika u građevinarstvu u tri godine smanjen za čak -25.000!

Piše PSD.
30. prosinca 2012. - 00:13
Nastavak tendencije propadanja osnovno je obilježje graditeljstva u godini na izmaku. Oni koji su, zahvaljujući rezervama uspjeli preživjeti početak krize te 2010. i 2011. godinu, sada su propali. Komentar je to aktualnog stanja u jednoj od najvažnijih gospodarskih grana što ga je za Slobodnu Dalmaciju dao prof. dr. Josip Tica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji promjenu na bolje ne očekuje ni u godini pred nama.

Crnu sliku građevinskog sektora upotpunjuju službeni statistički podaci po kojima je u protekle tri godine hrvatsko graditeljstvo zabilježilo pad vrijednosti radova od 35 posto, dok je ukupni broj radnika smanjen za oko 25.000, što je zapravo četvrtina ukupnog broja zaposlenih. Taj trend nastavljen je i u 2012. godini. Tako je prema službenim statističkim podacima vrijednost novih narudžbi u razdoblju od siječnja do rujna 2012. iznosila 9.662.730 kuna i manja je za 17,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2011. godine. Vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima u istom je razdoblju iznosila 9.776.343 kuna što je za 6,6 posto manje u odnosu na razdoblje siječanj - rujan prošle godine.

Gradilo se u 2008. više nego je tržište tražilo

Podaci za uvijek zanimljivu stanogradnju pokazuju da su u prvih devet mjeseci 2012. građevinska poduzeća s 20 i više zaposlenih završila 1910 stanova, što je za 3,4 posto manje nego u istom razdoblju 2011. Potkraj rujna 2012. ta poduzeća imala su 4582 stana u gradnji (nezavršeni stanovi), što je za 12 posto manje nego u istom razdoblju 2011. Uz sve ove podatke stiže informacija da je splitsko Gradsko vijeće prihvatilo uključivanje Splita u program POS-a koje podrazumijeva gradnju 385 stanova čija cijena ne bi prelazila 1125 eura po kvadratu. Splitski građevinski poduzetnik Zvonko Kotarac glavnim uzrokom ovakvog stanja drži recesiju.

- Zbog recesije ljudi ne vjeruju u budućnost i normalno je da se onda ne odlučuju ni za investicije - kaže Kotarac. Neopravdana je bila i tolika gradnja u 2008. godini. Gradilo se puno više nego što je tražilo tržište. Tada je jednostavno bila moda ulagati u nekretnine, obrazlaže Kotarac, naglašavajući da ni u 2013. sigurno neće biti pomaka nabolje. Jedini pomak, naglašava, mogao bi se dogoditi u investiranju u hotele, no tu su problem skupo zemljište i komunalna opterećenja.

U konačnici hotelska soba postaje skupa tim prije što je popunjenost na godišnjoj razini tek 45 do 50 posto kapaciteta. Da bi se u tom dijelu dogodio pomak, država bi, po ugledu na industrijske zone, a zbog zapošljavanja, trebala osloboditi investitore svih davanja, predlaže naš sugovornik. Kad je o stanogradnji riječ, Kotarac nije optimist, što obrazlaže činjenicom da je u situaciji kad imamo 350.000 nezaposlenih nerealno očekivati rast potražnje na tržištu.

Prof. dr. Tica: Ne vidim da se išta suštinski mijenja

Donošenje Zakona o legalizaciji kao i najavljene izmjene Zakona o gradnji dobar su potez Vlade, Kotarčeva je ocjena. Međutim, ne i dovoljan za okretanje trenda u graditeljstvu. Da će se negativni trend nastaviti u 2013. mišljenja je i prof. dr. Josip Tica. - Ne vidim da se išta suštinski mijenja. Ne bilježi se rast dohotka, ne jača kupovna moć, a ni cijene se ne prilagođavaju novonastaloj situaciji - kaže prof. dr. Tica.

Problem je što su građevinska poduzeća bila i investitori pa im se ne isplati rušiti cijene, nego čekaju u nadi da će se nešto dogoditi. Porez na nekretnine mogao bi natjerati sudionike na tržištu da se počnu ponašati drukčije, kaže prof. Tica, koji predlaže i smanjenje na najmanju moguću mjeru poreza na promet nekretninama, koji, za razliku od poreza na nekretnine, zapadne zemlje, članice EU-a, ne poznaju.

jadranka matić

Zaustavljeni projekti: Tvrtke u stečaj, nekretnine na ovrhu

Primjeri za potvrdu statističkih podataka nalaze se na svakom koraku. U Splitu je među najuočljivijima Mall of Split centar na Mejašima, investicija Tulipan grupe vrijedna 175 milijuna eura. Kamen temeljac postavljen prije godinu dana, radovi zapeli u ožujku na iskopima, rok završetka gradnje travanj 2013. - pusta slova na papiru. Sudbina projekta do kraja neizvjesna. Razlog, treba li reći, nedostatak financijskih sredstava za realizaciju.

Bez sredstava, ali i u dugovima ostala je tvrtka “Dalcasa”, investitor projekta “Rajski vrtovi” (izgradnja 180 stambenih jedinica, od toga 73 luksuzne vile) u Rudinama u Kaštelima. “Dalcasa” je za 13 milijuna eura kupila kompleks građevinskog zemljišta u Rudinama, sada je procijenjen na 46,8 milijuna kuna ponuđen na prodaju u postupku ovrhe. Treći primjer je Stambeno naselje u Sutivanu na otoku Braču, ponuđeno na prodaju javnom dražbom po početnoj cijeni od sedam milijuna eura. Investitor, tvrtka “Euro Property Prospects - Nekretnine”, danas je u stečaju.


U problemu se našli i divovi: IGH, ‘Ingra’, ‘Konstruktor’...

Posebna tema su problemi najvećih hrvatskih građevinskih tvrtki IGH, “Ingre”, “Konstruktora”, specijaliziranih za najveće građevinske pothvate gradnju autocesta, mostova, tunela. Nekada prestižni na svjetskom tržištu, danas jedva opstaju.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 17:42