StoryEditorOCM
Dalmacijapovjerenik ne dolazi

SDP spasio Berketa podržavši privremeno financiranje

Piše PSD.
29. prosinca 2012. - 00:12

Neizglasavanje proračuna za 2013. godinu prošlog je tjedna svakako bila top-tema u kaštelanskoj javnosti. Iako je sve išlo u pravcu kako privremeno financiranje Grada Kaštela, koje je bilo potrebno usvojiti jer nije izglasan proračun za sljedeću godinu, neće dobiti potrebnu većinu ruku u Gradskom vijeću, te će doći do raspuštanja predstavničkog tijela i imenovanja povjerenika, stvari su se ipak promijenile.

Glavni akteri cijele priče oko proračuna, kaštelanski SDP-ovci, podržali su privremeno financiranje, ali uz nekoliko uvjeta na koje su obvezali gradonačelnika Joška Berketa. U ime kluba vijećnika SDP-a govorio je Dražen Đaković, koji je pred gradonačelnika i vijećnike iznio pet konkretnih zahtjeva.

– SDP ne drži figu džepu, kako je to prezentirano. Nije nam primarno dovesti povjerenika, koji bi vjerojatno bio iz redova naše stranke, nego nam je važno da se u ovom gradu nešto konkretno napravi.

Ne držimo figu u džepu

Naši zahtjevi nisu nemogući. SDP je sve ovo već duže vrijeme zahtijevao od gradonačelnika, no unatoč njegovim obećanjima, ništa do sada nije učinjeno. Smatramo da se sve u našim zahtjevima može učiniti u kratkom roku, pa što se SDP-a tiče, Gradsko vijeće proračun može usvojiti već u siječnju – kazao je Đaković.

A zahtjevi koje je Đaković postavio Berketu odnose se na prebacivanje 900 tisuća kuna namijenjenih za vrtić “Čarobni pianino” na financiranje gradskog vrtića, izradu novog programa javnih potreba u kulturi te transparentna izvješća udruga iz kulture o potrošenim sredstvima.

SDP traži i raspisivanje natječaja za adaptaciju prostora sadašnjeg Pastoralnog centra u Lukšiću, koji bi bio prijelazno rješenje za Dom mladih, kao i popis gradske imovine, u onom obliku u kojem je trenutno, te podnošenje zahtjeva od strane Grada za utvrđivanje pomorskog dobra za područje bivšeg Jugovinila. Berket je naglasio da se za dio zahtjeva i sam zauzimao, a u svom izlaganju izdvojio je pitanje privatnog vrtića, naglasivši da se ne financira vrtić, nego da se tim sredstvima subvencioniraju roditelji za trošak djece u vrtiću.

Gradonačelnik i Đaković imali su različita mišljenja o tome može li Grad, u nedostatku pojedinih UPU-a, podnijeti zahtjev za utvrđivanje pomorskog dobra. Isto tako, kazao je gradonačelnik, treba vidjeti što učiniti s Pastoralnim centrom jer je on u koncesiji Nadbiskupije.

Predsjednik Gradskog vijeća Darko Varnica složio se s većinom SDP-ovih zahtjeva, no za njega je također problematičan prostor u Lukšiću, na što je Đaković objasnio da bi adaptirani prostor, osim mladima, zasigurno koristio i Nadbiskupiji, odnosno župi UBDM. Dogovor je postignut, gradske službe radit će na određenim zahtjevima, dok će se drugi zahtjevi nastojati uvrstiti u gradski proračun koji će se najvjerojatnije usvajati u drugoj polovini siječnja.

jakov žarko

HDZ nije ni došao, a proračun ne podržava, jer je neostvariv

Gradski odbor HDZ-a odlučio je da njihovi vijećnici neće nazočiti sjednici Gradskog vijeća na kojoj se odlučivalo o privremenom financiranju Grada jer, kako su pred novinarima na konferenciji za novinare održanoj uoči održavanja sjednice kazali, nisu željeli sudjelovati u cirkusu koji su kreirali SDP i gradonačelnik Berket.

– Vijećnici HDZ-a nisu podržali prijedlog proračuna za iduću godinu jer je on neostvariv i nerealan kao i zadnje tri godine, a služi, na žalost, samo za pokrivanje režijskih troškova i podjelu plaća, što je kazao i sam gradonačelnik Berket. Gradska blagajna je u dugu 23 milijuna kuna, izdano je još 16 milijuna kuna jamstava i obveznica, a namjerava se realizirati i kredit u iznosu od 10 milijuna kuna.

Na probleme su naši vijećnici upozoravali zadnje tri godine i davanjem glasa ovakvom proračunu snosili bi odgovornost za katastrofalno stanje u gradskim financijama. Stoga ne želimo dalje sudjelovati u ovom cirkusu, u kojem SDP odjednom pere ruke od svoga koalicijskog partnera iako bi bilo kolegijalno da zajedno kusaju kašu koju su zamijesili.

No poznato je da kad brod tone, miševi prvi bježe, a građani plaćaju račune jedne neuspješne vladavine u Kaštelima – kazao je predsjednik GO HDZ-a Ivan Udovičić, napominjući kako su HDZ-ovi vijećnici svoje mišljenje o proračunu izrekli još prije, te kako više nemaju o čemu raspravljati. Potpredsjednik stranke Mili Novak kazao je kako u ovom mandatu gradonačelnik Berket nije uspio riješiti ni svoj problem, pa kako očekivati da se posveti gradskim problemima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:08