StoryEditorOCM
Dalmacijapodbačaj prihoda od poreza i prireza

Sinjski proračun tanji za 6,4 milijuna kuna; Božićnice umirovljenicima

Piše PSD.
17. prosinca 2012. - 20:36
Umjesto planiranih 68,8 milijuna kuna ovogodišnji proračun grada Sinja rebalansom je umanjen za 6,4 milijuna kuna, a optimisti vele kako će biti uspjeh ako se do kraja proračunske godine u gradsku blagajnu slije bar 61 milijun.

Za rebalans su glasovali vijećnici vladajuće NL dr. Jadrijevića, njima pridruženi Miroslav Barać i SDP-a, a protiv proračuna bili su vijećnici HDZ-a, HSLS-a i nezavisni Miro Bulj.

Na prihodovnoj strani došlo je do podbačaja prihoda od poreza i prireza iz dohotka za 2,7 milijuna kuna, što je djelomice posljedica odluka centralne države, ali i smanjenja broja zaposlenih Sinjana.

Za 3,6 milijuna manje od planiranih ostvarit će se očekivane pomoći, a prepolovljen je očekivani prihod od prodaje zemljišta na Kukuzovcu.

Gradska administracija ni u čemu nije osjetila smanjenje proračunskih prihoda koji padaju već nekoliko godina za redom. Njihove plaće i druge prinadležnosti niti za lipu se ne smanjuju.

Ako se ovako nastavi uskoro će gradski proračun biti dostatan tek za financiranje plaća i gradskih troškova proračunskih korisnika.

Unatoč tomu gradonačelnik Ivica Glavan smatra da je ovakav proračun u datim okolnostima zadovoljavajući. Oporba ga "čereči" da gradske financije vodi prema kolapsu, a iz HDZ-a tvrde da je od dolaska Glavana na kormilo grada proračun smanjen za gotovo 30 milijuna kuna.

Unatoč smanjenju proračunskih prihoda, što se najviše freflektiralo na ulaganja u gospodarstvo i komunalnu infrastrukturu, pojedine proračunske stavke debelo su porasle.

Tako je, na primjer, za izgradnju sportske dvorane došlo do povećanja za 700 tisuća kuna, 200 tisuća više dobili su sportski kubovi i udruge, 100 tisuća Gradski bazen, a 150 tisuća privatni dječji vrtić Čarobni pianino dok je u isto vrijeme iznos gradskom vrtiću Bili cvitak smanjen za 65.000 kuna.

Najveći promašaj u cijelom proračunu je Fond za poticanje zapošljavanja u kojemu je bilo rezervirano 1.884.000 kuna, a potrošeno je svega 15 tisuća. Odličnu ideju sinjske gradske vlasti očito nisu znale realizirati.

Božićnice umirovljenicima


Grad Sinj će i ove godine podijeliti božićnice svojim umirovljenicima. Svaki umirovljenik čija mjesečna primanja ne premašuju 1.600 kuna dobit će božićnicu od 170 kuna.

Procjenjuje se da među sinjskim umirovljenicima s tako skromnim primanjima ima oko 1.100. Božićnice će se dijeliti ovoga utorka i u srijedu 19. prosinca u Gradskom društvu Crvenog križa Sinj od 8 do 18 sati.

Umirovljenici koji znaju da im božićnica pripada sa sobom trebaju ponijeti osobnu iskaznicu i odrezak posljednje isplate mirovine, a korisnici stranih mirovina dokaz o posljednjoj isplati mirovine.

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:04