StoryEditorOCM
DalmacijaSnijeg? Nema šanse

Dalmacija ovaj tjedan: red kiše, red sunca, red bure; Za Božić toplo s kišom

Piše PSD.
17. prosinca 2012. - 10:24

Red kiše, red sunca, red bure takvo nas vrijeme očekuje sljedeći tjedan, a kako sada stvari stoje, čini se da bi nam Božić mogao biti u znaku kiše.

Upravo ovakvu vremensku sliku Dalmacije za sljedeće dane najavljuje nam Drago Žaja iz Državnog hidrometeorološkog centra u Splitu.

- Ponedjeljak će biti u znaku promjenljivog, oblačnog i nestabilnog vremena s mjestimičnom kišom, a ponegdje pljuskovima s grmljavinom. Ujutro uz obalu burin, zatim i slaba tramontana, a do večeri opet burin – kaže Žaja. Manje kiše Dalmaciju očekuje u utorak jer će biti sve više sunčanih razdoblja. U južnoj Dalmaciji mjestimice kiša, uz obalu umjerena bura, more malo valovito, temperature u padu. Što se pak tiče srijede, posebno upozorenje vrijedi za pomorce, a Drago Žaja najavljuje:

- Uz obalu će biti umjerena do jaka bura, na otvorenome moru umjerena do jaka tramontana, more umjereno valovito i valovito, a temperature će još malo pasti. Sunačno će biti u petak, mnogima zadnji radni dan prije blagdana, puhat će slab burin, a temperature će biti u daljnjem padu.

Manje sunca bit će u dane vikenda, uz to očekuje se još hladnije vrijeme. no važno je da hladnoće poput one prošlog tjedna sada se ne bi trebale ponoviti. Iako je do Božića ostalo još deset dana. prognoze nisu sasvim pouzdane i podložne su promjenama, no Žaja vrlo oprezno predviđa vrijeme za blagdane:

- Koliko se sada čini, očekuje nas oblačno vrijeme s mjestimičnom kišom, s umjerenim jugom i malo toplije.

Snijeg? Nema šanse 

Iako mnogi priželjkuju bijeli Božić, takvo što se u Dalmaciji nije dogodilo desetljećima. Naprotiv, blagdani su bili u znaku iznadprosječnih temperatura, a toplo čak sa 17 stupjeva bilo je za Božić 2010. godine. Još toplije, podsjeća nas Rade Popadić iz Udruge “Crometeo”, bilo je za Božić 2009. godine kada je u Solinu i Šibeniku bilo čak 20 stupnjeva, dok se Nova Gradiška grijala čak na 23 stupnja.

OJDANA KOHAREVIĆ 


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:20