StoryEditorOCM
Dalmacijaužas jedan!

Trakavica brze ceste Trogir-Omiš: gradilište bez strojeva i ljudi

Piše PSD.
5. prosinca 2012. - 21:50

Izgradnja brze ceste od Trogira do Omiša, točnije dijela koji se gotovo osam godina gradi kroz Kaštela, nacionalna je sramota. Nakon brojnih obećanja, koja su se na kraju izrodila u zavaravanje javnosti, i najava kako se više puta zaustavljeni radovi nastavljaju u punom zamahu, fatalna prometnica kroz Kaštela, koja nosi naziv “ceste smrti”, opet je pusta.

U osam godina završili samo 4,2 km ceste

S “Konstruktorom”, koji je prije nekoliko mjeseci najavio kako se vraća na sva gradilišta, raskinut je ugovor, a nastavak radova, prema izjavama ministra Siniše Hajdaša Dončića, dogovara se s tvrtkama koje su bile podizvođači. Ako dogovor ne bude postignut, ide se na raspisivanje natječaja za novoga izvođača.  

Brza cesta Plano − Omiš, prema prijašnjim najavama, trebala je biti dovršena do turističke sezone 2008. godine, a kako sada stvari stoje, i ova druga poddionica od Planog do Kaštel Starog neće biti puštena u promet do idućega ljeta. Umjesto da danas, toliko godina otkako su započeli radovi, građane pitamo jesu li zadovoljni što imaju novu prometnicu u svojem gradu, mi slušamo svakodnevne kritike i ogorčenost vozača koji koriste tu, drugu u Hrvatskoj najprometniju cestu.

Opravdano. U gotovo osam godina završilo se samo 4,2 kilometra ceste od Solina do Kaštel Gomilice, započeti su radovi na spomenutoj drugoj poddionici od Kaštel Staroga do Planoga, no do danas, unatoč obećanjima kako će biti završeni do lipnja koji je za nama, nisu privedeni kraju.

Da stvar bude još gora, ništa se ne radi, gradilište duž cijele trase potpuno je pusto, nigdje žive duše. Prije koji mjesec na gradilištu su se pojavili strojevi i radnici “Lavčevića”, koji je od “Konstruktora” dobio radove jer ih oni nisu mogli završiti zbog nedostatka mehanizacije. No, sada nema ni njih.

‘Rugaju se ljudima’

Građani drže da je slučaj “kaštelanske magistrale” nacionalna sramota. Opravdano se pitaju vide li dalmatinski saborski zastupnici, kad iz Zagreba dolaze kućama, što se ovdje događa.

− Tri godine grade ovaj dio ceste, malo rade pa ih nema mjesecima. Ovo je obično ruganje ljudima koji ovdje žive i svima nama koji koristimo ovu preopterećenu cestu. Do kada ovako? − pita se jedan vozač kojega smo zatekli u koloni na dijelu ceste kod Rudina. Unatoč traženju informacija koje javnost itekako zanimaju, odgovor na pitanje kad će se nastaviti radovi iz Hrvatskih cesta nismo dobili.

Piše JAKOV ŽARKO 
Snimio JADRAN BABIĆ / CROPIX

Joško Berket: Bože sačuvaj!

- Bože sačuvaj! To bi mogao biti najkraći komentar ove situacije. Najprometnija prometnica, koja je već niz godina među najvažnijima u Hrvatskoj, konačno mora postati i prioritet. Razumijemo nezavidnu financijsku situaciju investitora i očitu činjenicu da je izgradnja počela bez osiguranog novca za završetak cijele investicije. U proteklom smo razdoblju u više navrata molili Hrvatske ceste da ovu relativno kratku dionicu stave među prioritete kako bi je u što je moguće kraćem roku završili i pustili u promet. Činit ćemo to i ubuduće, jer je brza cesta kroz Kaštela problem ne samo našega grada, nego i Trogira, Splita i Omiša − kratko je komentirao kaštelanski gradonačelnik Joško Berket.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:12