StoryEditorOCM
DalmacijaNe možemo autom u dvor!

Čempres smutnje: smeta Zubovićima i čini štetu, Grad bi ga uklonio - ekolozi neće ni da čuju!

Piše PSD.
22. studenog 2012. - 21:33

Kada je obitelj Zubović šezdesetih godina prošlog stoljeća kupila zemlju u Kaštel Lukšiću, njihovi nasljednici Velimir i Eva koji, nakon podužega boravka u inozemstvu, sve češće dane i mjesece provedu u Kaštelima, ni u snovima nisu mogli zamisliti kako bi im u budućnosti muke moglo zadavati stablo jednog običnog čempresa.

Ulica Hrvatskih branitelja, u kojoj se nalazi njihova kuća, poznata je po visokim čempresima koji su se sadili krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina. Upravo je tih godina, tvrde upućeni, uz postojeće objekte počela izgradnja još nekoliko obiteljskih kuća, a na mjestima gdje su bili ulazi u objekte, čempresi, koji su tek zasađeni, uklanjali su se jedan za drugim. Negdje po zakonu, a negdje i uz plaćanja kazni za samovoljna uklanjanja.

Zubović: Supruga mi je više puta autom udarila u stablo

- Više godina pokušavamo riješiti ovaj problem na jedan ljudski, normalan način. Kontaktirali smo Grad Kaštela i Županiju kako bi nadležni donijeli odluku da se ovaj čempres ukloni. Iz više razloga. Na početku moram napomenuti kako je naša kuća izgrađena s lokacijskom i građevinskom dozvolom. U cijeloj ovoj priči čempres je problem iz više razloga.

Ne samo zbog toga što mi normalno ne možemo ući u dvor svoje kuće s našim automobilom, već i zbog toga što je to stablo proširilo svoje korijenje koje nam uništava instalacije, kanalizaciju, vodu i struju. Pogledajte samo kako se zbog njegovog širenja podiže asfalt, a i beton u našem dvoru. Moja supruga, koja je bolesna, 15 minuta izlazi automobilom iz dvora. Pomalo joj se tresu ruke i nekoliko je puta udarila autom u stablo. Očito je ovo stablo nacionalno bogatstvo. Nemam ništa protiv prirode, ali što drugo kazati - pita se Velimir Zubović.

U obiteljskoj kući Zubovićevih dugo je godina živio stariji bračni par, koji nije posjedovao automobil. Iako im se jedan od čempresa našao usred projektiranog ulaza u garažu, nisu tražili njegovo uklanjanje. Kako su se vremena promijenila, stariji bračni par već godinama nije među živima, a danas njihovi potomci, zbog čempresa koji se širi, ulaz u svoj dvor nazivaju nemogućom misijom. Nudili su Zubovići određene naknade za uklanjanje čempresa, o kojemu se govorilo čak i na sjednici Gradskoga vijeća, no stanje je i nadalje isto. U gradu su, kako nam je kazao dogradonačelnik Marinko Kovačev, spremni pomoći ovoj obitelji.

- Taj problem trebamo riješiti. Ljudi su više puta dolazili i molili nas da se čempres ukloni. Trebamo pronaći način da se zadovolji i ovu obitelj, ali i ekološke udruge. Predsjednica “Lijepe naše” Kaštela Ivna Bućan kazala nam je kako se čempres nalazi u odličnom stanju te kako je šteta micati ga s mjesta gdje je danas. No, mi stvar trebamo riješiti, jer je, osim problema s ulazom, stablo počelo stvarati probleme i na instalacijama koje se oštećuju. Ovim putem pozivam udruge na razumijevanje - kazao je Kovačev.

‘Umjesto čempresa, vlasnik neka sruši pola metra zida’

No, iz “Lijepe naše” predsjednica Ivna Bućan ne želi ni čuti za uklanjanje čempresa. - On je vitalan, u odličnom je stanju, a s Gradom i Županijom dogovorili smo kako bi bilo najbolje da obitelj sruši nekih pola metra zida svoga dvora i sebi na taj način omogući nesmetani ulaz u dvor. Radi se o zaštićenom spomeniku hortikulture. Ako se ukloni taj čempres, sutra će i svi drugi tražiti da se uklone i njima s kućnog praga.

Prije tih kuća bili su i ulica i čempres, a to da bi Grad čempres uklonio, komentirala bih na način da je politika uvijek za narodom - zaključila je Bućan. Podsjetimo, prije osam godina nevrijeme koje je zahvatilo i Kaštela uništilo je dio čempresa. Grane su padale po automobilima i obližnjim kućama. Za vrijeme jake bure i juga čempresi se doslovno savijaju, a neki bi opet mogli završiti na cesti, prouzročiti štetu i, nedajbože, koga ozlijediti. Na čiju odgovornost?

JAKOV ŽARKO
Snimio MARIO TODORIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:33